Sicilija izabrana za Evropski region gastronomije 2025.
Prestižnu titulu Evropskog regiona gastronomije za 2025, Siciliji je dodelio Međunarodni institut za gastronomiju, kulturu, umetnost i turizam, koji promoviše kuhinje raznih delova Evrope.
Sicilija je predala kandidaturu za ovu prestižnu nagradu za vreme Sajma vina i žestokih pića Vinitali, koji se održava u Veroni, inače veoma važnog za prehrambeni sektor Italije.
Kandidaturu je podržalo i Odeljenje agrikulture Sicilije kao i mnogobrojni konzorcijumi i ugostiteljski objekti kako bi usmerili pažnju svetske javnosti na ogroman gastronomski potencijal italijanskog ostrva.
Sicilija je odabrana kako zbog bogate kulinarske tradicije tako i zbog sposobnosti da ujedini kulturu i umetnost sa regionom.
Predsednica Međunarodnog instituta za gastronomiju, kulturu, imetnost i turizam (International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism – Igcat) Dijane Dod obratila se tim povodom italijanskim medijima:
„Žiri je odlučio da su kvalitet i raznovrsnost proizvoda kao i bogato iskustvo u gastronomiji učinili Siciliju idealnom za nagradu. Nakon kandidature, posetili smo ostrvo i onda odlučili da je Sicilija zaslužila ovu nagradu.”
Ove godine Sicilija će predstaviti specijalitete kroz skupove, festivale i tematske večeri na temu hrane i vina.
Sicilijanski grad Agriđento izabran je i za prestonicu kulture 2025.
Коментари