Novootkriveni snimci povorke posle atentata na Kenedija naći će se na aukciji

Nedavno otkriveni filmski snimci povorke bivšeg američkog predsednika Džona F. Kenedija kako juri autoputem u Dalasu ka bolnici nakon što je on smrtno ranjen biće stavljen na aukciju krajem septembra.

Новооткривени снимци поворке после атентата на Кенедија наћи ће се на аукцији Новооткривени снимци поворке после атентата на Кенедија наћи ће се на аукцији

Stručnjaci kažu da otkriće novih snimaka nije nužno iznenađujuće čak i poted toga što je prošlo više od 60 godina od atentata na Džona F. Kenedija.

„Postoji još mnogo filmova i fotografija tog događaja. Još uvek se otkrivaju ili ponovo pronalaze na nečijim tavanima ili u garažama“, kaže Stiven Fejgin, kustos u Muzeja na šestom spratu na Dili Plazi, koji priča priču o atentatu od 22. novembra 1963. godine.

Aukcijska kuća "RR Auction" će ponuditi osammilimetarski amaterski film na aukciji u Bostonu 28. septembra. Na snimku koji je zabeležio Dejl Karpenter stariji ne vidi se pogođen predsednik, ali se vidi limuzina u kojoj su bili predsednik i prva dama, Žaklina Kenedi, i kolona vozila koja juri Lemon avenijom prema centru grada. Film zatim nastavlja preko pogođenog Kenedija, a Karpenter prati kolonu kako juri niz međudržavni put 35.

„Ovo je izvanredno, u boji, i možete osetiti brzinu od 130 kilometara na sat“, navodi Bobi Livingston, izvršni potpredsednik aukcijske kuće.

Snimak koji traje oko 10 sekundi prikazuje agenta Tajne službe, Klinta Hila – koji je hrabro skočio na zadnji deo limuzine dok su pucnji odjekivali – kako lebdi u stojećem položaju iznad predsednika i Žakline Kenedi.

Pucnji su ispaljeni i dok je povorka vozila prolazila kroz Dili Plazu ispred Teksaskog skladišta školskih knjiga, a kasnije je otkriveno da se ubica Li Harvi Osvald nalazio na šestom spratu. Čuveni snimci Ejbrahama Zaprudera su uhvatili sam čin atentata.

Nakon pucnjave, povorka je skrenula na međudržavni put 35 i pojurila prema bolnici Parklend, gde je proglašena Kenedijeva smrt. Bio je to isti put kojim bi povorka išla da preveze predsednika do sledećeg odredišta na trgu gde je trebalo da održi govor.

Film otkriven u sanduku za mleko

Kako je naveo Karpenterov unuk, Džejms Gejts, iako se u porodici znalo da je njegov deda imao film od tog dana, o tome se nije često pričalo. Tako je Gejts kada mu je film, pohranjen zajedno sa drugim porodičnim filmovima u sanduku za mleko, na kraju pripao, nije bio siguran šta je tačno imao njegov deda, koji je umro 1991. u 77. godini.

Kada je oko 2010. pogledao nasleđene filmove, najpre je bio oduševljen snimcima sa Lemon avenije. Ali kada je video kadrove zabeležene na međudržavnom putu 35, bio je šokiran.

Poseban utisak je na njega ostavila Hilova pozicija na zadnjem delu limuzine, tako da je otprilike u vreme kada je izašla Hilova knjiga Gospođa Kenedi i ja, 2012. godine, Gejts stupio u kontakt sa njim i njegovom koautorkom i budućom suprugom, Lizom Mekabin, u želji da mu pokaže taj film.

Aukcijska kuća je objavila fotografije filmskog snimka, ali ne objavljuje javno deo koji prikazuje povorku koja juri međudržavnom magistralom.

Faris Rukstul III, istoričar, dokumentarista i bivši analitičar FBI-a koji je gledao film, kaže da ovi snimci prikazuju jurnjavu u Parklend na potpuniji način od drugih, fragmentiranih filmskih snimaka koje je video. Dodaje i da snimak daje „sveži pogled na trku do Parklenda“ i da se nada da će nakon aukcije završiti negde gde mogu da ga koriste filmski stvaraoci.

Fejgin napominje da je atentat bio toliko šokantan događaj da su ljudi instinktivno želeli da zadrže materijal u vezi sa njim, tako da uvek postoji mogućnost da se novi materijal pojavi.

Dodaje da su se istoričari godinama pitali ko je čovek sa fotoaparatom koji se vidi na jednoj od fotografija od tog dana. „Godinama nismo imali pojma ko je taj fotograf, gde mu je kamera, gde su ove slike“, rekao je Fejgin.

Zatim je 2002. Džej Skags ušao u muzej sa kutijom za cipele ispod ruke. On je bio taj fotograf, a u kutiji za cipele bilo je 20 slika sa Dili Plaze pre i posle atentata, uključujući jedine poznate fotografije u boji puške koja je uklonjena iz zgrade Teksaškog skladišta školskih knjiga, otkriva Fejgin.

петак, 06. септембар 2024.
32° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару