Читај ми!

Sa paklenim letom se probudili i vulkani, Etna i Stromboli priređuju spektakl

Dolaskom leta u Italiji su se probudili vulkani. Poslednjih dana na Siciliji, Stromboli i Etna priređuju zajedno pravi spektakl za sve one koji se nalaze u blizini i o tome mogu i uživo da svedoče.

Stromboli je jedan od najaktivnijih vulkana na svetu i za njega je crveni alarm izdala civilna zaštita. Juče posle podne je bilo još jačih erupcija tako da je Institut za vulkanologiju izdao crveni alarm za letove, pa iako aerodrom Katanija ostaje otvoren, beleže se velika kašnjenja, otkazivanja ili se avioni upućuju na aerodrom u Palermu zbog slabe vidljivosti od pepela.

Vulkan Stromboli

Erupcija jednog od najjaktivnijih vulkana na svetu zabeležena je 4. jula, kada je civilna zaštita podigla crveni alarm zbog izlivanja lave, a centar za vulkanologiju prati šta će biti dalje. Izlivanje lave u more može dovesti do podizanja nivoa mora i zemljotresa kao što se to desilo 2002. Kontakt lave sa vodom donosi velika isparenja.

Vulkan Etna

Dan posle erupcije vulkana Stromboli došlo je do erupcije i vulkana Etna, najvećeg u Evropi koji je priredio pravi spektakl sa fontanama lave, oblacima pepela koji su izazvali znatne poteškoće u svakodnevnom životu tog područja jer je pepeo padao na obližnja mesta.

Ipak stručnjaci tvrde da erupcije ova dva vulkana nisu povezane. „Nema nikakve dodirne tačke između dva vulkana, ne postoji neka vrsta zajedničkog rezervoara i njihovi izvori su potpuno drugačiji i ne postoji veza između dve erupcije. Nažalost, aktivirali su se u isto vreme i ova koincidencija nam stvara probleme kao što je padanje pepela po aerodromu u Kataniji zbog čega se otkazuju letovi ili se preusmeravaju na aerodrom u Palermu“, izjavio je za italijanske medije Mario Matija, vulkanolog iz centra za vulkanologiju u Kataniji.

недеља, 08. септембар 2024.
22° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару