Počelo tradicionalno trčanje sa bikovima u Pamploni, u prvoj trci šestoro povređenih

Prvom od osam trka počelo je tradicionalno trčanje sa bikovima u okviru festivala San Fermin u španskom gradu Pamploni. Trka je trajala nešto duže nego što je uobičajeno, a šest osoba je zadobilo povrede trčeći ispred bikova.

Čuveni festival San Fermin u Pamploni počeo je juče, a jutros je održana prva trka sa bikovima, najprepoznatljiviji deo festivala.

Trka, tokom koje bikovi trče ulicama Pamplone do gradskog stadiona, trajala je nešto duže nego inače – četiri minuta i sedam sekundi.

U trci je povređeno šest osoba koje su povrede zadobile nakon što su pale tokom trčanja, prenosi španski javni servis RTVE. Dve osobe su zadržane u bolnici.

Zvanično je festival otvoren juče, takozvanim čupinazom, vatrometom koji se pušta u podne na centralnom trgu Pamplone.

Festival posvećen Svetom Ferminu, sinu rimskog senatora koji je prešao u hrišćanstvo u 3. veku. Bio je prvi biskup Pamplone, ali i Amjena u današnjoj Francuskoj, gde je i ubijen.

Prvi put se festival posvećen Svetom Ferminu spominje u 14. veku, kada se obeležavao u oktobru, a od 1591. se organizuje u julu, zbog lepšeg vremena.

Trka sa bikovima nastala je tako što su se bikovi sa polja oko grada dovodili do stadiona za tradicionalne koride. Tokom sprovođenja bikova ulicama grada, mladići su uskakali među njih, kako bi pokazali svoju hrabrost.

Svetsku popularnost trke sa bikovima dobile su zahvaljujući romanu Ernesta Hemingveja Sunce se ponovo rađa. I sam Hemingvej je nekoliko puta dolazio da gleda trke, ali nikada nije učestvovao.

Trke sa bikovima održavaju se svakog dana do 14. jula, a danas će gradom proći i procesija posvećena Svetom Ferminu.

недеља, 06. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи