Читај ми!

Na najveći grčki praznik, napravite pravu grčku baklavu

Grci slave Dan državnosti, ili nezavisnosti, najveći nacionalni praznik, kojim obeležavaju 25. mart 1821, dan kada su posle četiri veka ropstva, započeli ustanak protiv Turaka. Tim povodom, poklanjamo vam recept za jednu od najpoznatijih grčkih poslastica - baklavu, koja poreklo vodi upravo iz Otomanskog carstva.

Baklava je slojeviti desert od tankih kora, nadeven seckanim orasima i zaslađen sirupom od šećera ili meda.

To je jedno od najpopularnijih slatkih peciva otomanske kuhinje, a prodaje se u grčkim pekarama, poslastičarnicama i restoranima širom sveta.

Baklava je savršen desert za pripremu, a još je bolja ako se jede sledećeg dana.

Lepota recepta za baklavu je u tome što se menja u zavisnosti od toga ko je pravi i odakle potiče. To je odličan način da svaki kuvar ostavi svoj pečat.

Ovaj recept za baklavu sa začinjenim bademom i vanilom dolazi od poznatog grčkog kuvara i kulinarskog kreatora Džordža Kalombarisa, koji živi u Melburnu, u Australiji. Njegova kombinacija badema i vanile je prelepa, a dodavanjem samo prstohvata soli ističe se ukus badema.

Recept za baklavu sa začinjenim bademom i vanilom


Za oko 70 malih komada potrebno vam je:

1 kg iseckanih badema

½ šolje (80 g) finog griza

Prstohvat soli

1 štap vanile 

500 g putera

40 listova tankih kora, otprilike 33cm k 23cm

Oko 70 karanfilića

750 g šećera

250 g meda

Sitno rendana kora i sok od 1 pomorandže

Stavite bademe, griz, so i semenke vanile (mahunu rezervišite za sirup) u blender i sameljite, ali ne previše,  da se ne napravi pasta.

Lagano premažite posudu za pečenje puterom, stavite list kore, premažite je puterom i tako poslažite sedam kora, premazujući svaku.

Zatim ravnomerno pospite dobru šaku mešavine badema po vrhu. Stavite još jednu koru, premažite puterom, pa pospite još jednu šaku badema.

Ponavljajte ovo nanošenje slojeva dok ne potrošite svu mešavinu badema. Lagano pritisnite baklavu da se bademi stisnu. 

Na vrh stavite list kore, premažite puterom, i opet sedam puta ponovite postupak.

Ponovo čvrsto pritisnite da biste stisnuli slojeve i temeljno premažite vrh maslacem.

Ostavite u frižideru 1 sat da se stegne.

Zagrejte rernu na 170°C (sa ventilatorom).

Baklavu razrežite po dužini na pet traka širine oko 4,5 cm (treba da presečete samo gornje slojeve testa), a zatim isecite po širini na sedam traka. Prerežite svaki kvadratni komad da biste formirali trougao i na vrh svakog stavite klinčić. Pecite 40 minuta ili dok ne porumeni.

U međuvremenu pomešajte šećer, med, koricu i sok od pomorandže, mahunu vanile i 450 ml vode u šerpi. Mešajte da provri i sve dok se šećer ne rastvori. Smanjite vatru i kuvajte 2 minuta, a zatim ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Baklavu izvadite iz rerne i ohladite 5 minuta, a zatim ravnomerno prelijte sirup preko vrha. Ostavite da se baklava potpuno ohladi (biće potrebno nekoliko sati), a zatim isecite na komade po ucrtanim linijama.

Džordžov savet za savršenu baklavu je da se uverite da se sirup potpuno ohladio pre nego što ga prelijete preko vrućeg peciva, ili da to uradite obrnuto - vrući sirup preko hladnog peciva. Bitno je da vodite računa da je jedno vruće, a drugo hladno.

Nadamo se da ćete uživati.

уторак, 22. април 2025.
17° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом