Читај ми!

Da li će potraga za obućarima postati nemoguća misija

Nekada smo prijateljima, rodbini i komšijama postavljali pitanje: Imaš li da mi preporučiš dobrog obućara? Ta vremena ostala su iza nas jer se obućarske radnje sve teže pronalaze. Hoće li ih biti uopšte za koju godinu?

U obućarske radnje odlazio je pre nego što je naučio da piše. Kaže, zvuci čekića i šivaće mašine su ga još tada očarali.

„Upisao sam tu školu zato što kao mali sam obožavao obućare, popravljanje patika i gledanje tih kao konaca, tekstila. Imam i komšinicu koja mi je u zgradi i ona radi kao obućar i svaki put kao mali sam išao po 15, 20 minuta, pola sata, da gledam kako to radi“, priseća se Damir Bahor.

I Damirov otac želi da njegov sin jednoga dana ima svoju obućarsku radnju.

„Sa mamom kad je išao kod obućara, tih starih naših obućara u kraju da popravljaju cipele i tako to i kad se odlepe patike da se zalepe. I on je to zavoleo i onda bi uzeo onaj čekić kod obućara i lupao bi za onim stolom“, priča Nesud Bahor.

Ko danas odlazi kod obućara?

Iako majstor Goran kaže da posla nema mnogo, dok je ekipa RTS-a bila u radnji, ušle su četiri mušterije.

„Naviše se svodi na lepljenje, pošto ništa drugo ne možete ni da napravite od ovih, nazovi cipela, samo da zalepite“, objašnjava Goran Vrcelj.

Direktor Tehničke škole za dizajn kože Branislav Mileski tvrdi da za obućare ima mnogo posla. Međutim, mladi nisu zainteresovani, pa bi dva buduća obućara bili jedini učenici u odeljenju.

„Ove godine nećemo moći da organizujemo nastavu za obućare. Pošto nemamo dovoljan broj učenika nismo dobili dozvolu Ministarstva, tako da će oba učenika biti prebačeno uz njihovu molbu na četvrti stepen tehničar dizajna proizvoda od kože“, istakao je Mileski.

Ove godine manje đaka želi u pekare, mesare, varioce, dok je interesovanje za gimnazije bilo ogromno, pa su se u pojedine upisali samo oni koji su testove male mature uradili bez greške. Ako i narednih godina bude tako, ključ u bravu staviće i ovo malo obučarskih radnji, koliko ih je ostalo u Beogradu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 02. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару