Kineski restoran na stubu srama zbog akcije „izmerite se, pa jedite“

Restoran u kineskom gradu Čangša postavio je dve velike vage za merenje ispred ulaza, ohrabrujući ljude da se izmere pre nego što uđu, a onda shodno tome naruče jelo.

Posle merenja mušterije bi unele svoje podatke u aplikaciju koja bi im preporučila jela u meniju koja su prigodna za njih.

Znakovi „budi štedljiv“ i „operacija prazan tanjir“ postavljeni su po restoranu.

Akcija je, međutim, naišla na izuzetno loš prijem kod ljudi, a na društvenoj mreži Veibo haštegovi u vezi sa restoranom pomenuti su više od 300 miliona puta.

Restoran se ubrzo izvinio zbog svog pogrešnog pristupa pomaganju nacionalne kampanje „Čist tanjir“.

„Naša prvobitna namera bila je da smanjimo količine bačene hrane i podstaknemo naručivanje hrane na zdrav način. Nikada nismo terali mušterije da se mere“, naveli su iz restorana.

Šokantne količine bačene hrane

Predsednik Si Đinping rasplamsao je nacionalnu kampanju ove sedmice, nazvavši količinu bačene hrane „šokantnom i uznemirujućom“.

Ubrzo zatim, Udruženje ketering industrije u Vuhanu zatražilo je od restorana u tom gradu da ograniče broj jela koje serviraju, odnosno uvođenje sistema gde grupe mušterija moraju da naruče jedno jelo manje od broja ljudi koji naručuju.

Državna televizija je takođe kritikovala strimere na društvenim mrežama koji se snimaju dok jedu velike količine hrane.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 15. август 2025.
34° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом