Kad Piroćanci „ispeglaju“ kobasicu svima ide voda na usta

U Pirotu Sajam peglane kobasice. Pravi se od tri vrste mesa: ovčjeg, kozjeg i junećeg i uopšte nema masnoće. A u pirotskim hotelima nema mesta – kobasica je privukla najviše komšija Bugara.

Posle dva meseca peglanja, ali i probanja, 40 proizvođača predstavilo je svoje pirotske peglane kobasice i ušlo u utakmicu za majstorsku titulu.

„Sadrži sve ono što je najbolje iz Pirota, meso, sama klima pirotska, to je sinergija tih stvari. Zato je taj proizvod toliko dobar“, kaže Dragiše Jovanović, proizvođač.

„Tajna peglane kobasice je u tome što treba odvojiti sve žile, sve masnoće, uzeti najkvalitetnije meso i uložiti svu svoju ljubav dok je pravite“, objašnjava proizvođač Predrag Stanković.

Delikates je probao i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. Kaže da ovakve jedinstvene ukuse treba zaštiti i podstaći njihovu proizvodnju.

„Od 1. januara su stupila nova pravila na snagu, da mali proizvođači u svojoj kući prerađuju meso, mleko i da prodaju sir na kućnom pragu. Država je obezbedila 50 odsto podrške svakom ko hoće da uđe u taj sistem, taj sistem će biti potpuno sertifikovan, potpuno besplatan“, ističe Nedimović.

Sajam je pokrenuo mnoge zanatlije, male preduzetnike i hotelijere u Pirotu.

„Izlagači polako shvataju da sve što iznesu na tržište, što je kvalitetno i dobro ima svoju prodaju, ima svog kupca“, kaže gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić.

Cena peglane kobasice je tri do tri i po hiljade dinara za kilogram, ali već prvog dana gurmani su kupili preko deset tona. Sudeći po tome Piroćanci će ispeglati dobru zaradu, ali i kupiti ulaznica za brendiranje svog originalnog proizvoda.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. април 2025.
14° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом