Читај ми!

Египатски "Хејсел"

У нередима после фудбалске утакмице у Египту погинуле 74 особе, а повређено најмање 1.000 особа. Навијачи домаћег тима после завршетка утакмице упали на терен и напали гостујуће играче и навијаче. Евакуација гостујућег тима хеликоптерима.

00.32 - Египатска фудбалска звезда Мухамад Абу Треика тражи да се откаже даље такмичење у лиги. "Људи умиру око нас, а нема ни полиције ни безбедносних снага", рекао је Треика.  

23.25 - Министар унутрашњих послова Египта рекао да је ухапшено 47 особа због насиља после утакмице, преноси Ројтерс. Формирана група која ће испитати шта се догодило.

21.49 - Главнокомандујући војног савета Мухамед Хусеин Тантави наредио да два хеликоптера буду упућена у Порт Саид како би евакуисали играче гостујућег тима и њихове навијаче, преноси Ројтерс.

Најмање 74 особе погинуле су у сукобима навијача после фудбалског меча у египатском граду Порт Саиду.

Агенције јављају да су сукоби уследили када су навијачи домаћег тима Масри упали на терен и појурили за играчима екипе Ел Алија, једног од најтрофејнијих египатских клубова. Упад навијача десио се непосредно после завршетка утакмице у којој је победио домаћи тим.

Како јавља Ал Џазира навијачи су прво јурили гостујуће фудбалере, а затим су напали навијаче Ел Алија, а велики број погинулих чине особе које су преминуле због тешких повреда главе.

Повређено је најмање хиљаду људи, а међу повређенима налазе се и полицајци и двојица фудбалера.

Званичник египатског министарства здравља рекао је да десила "највећа катастрофа у фудбалској историји земље", преноси Ројтерс.

У међувремену, главнокомандујући војног савета Мухамед Хусеин Тантави наредио је да два хеликоптера буду упућена у Порт Саид како би евакуисали играче гостујућег тима и њихове навијаче, саопштили су војни извори.

Хеликоптери ће, такође, превести и повређене у војне болнице, преноси Ројтерс.

Државна телевизија јавила је да су суспендоване све утакмице у египатској Премијер лиги, а парламент у Каиру заказао је за четвртак хитну седницу.

Како преноси Ал Џазира, играчи и навијачи гостујућег тима били су "заробљени" у свлачионици, а навијачи Ел Алија "Ултраси" су на свом сајту пре утакмице објавили да долазе у Порт Саид. Између навијача две екипе постоји дуга историја сукоба на трибинама, преноси катарска телевизија.

Фудбал је најпопуларнији спорт у Египту и фудбалске утакмице увек привлаче велики број гледалаца. Светски медији наводе да од пада Мубараковог режима све чешће долази до сукоба навијача због безбедносног вакуума, који је настао после повлачења полиције са улица.