Читај ми!

Изложба фотографија Kрушевљана

"Да то сам ја, мало сам се променило или променила" назив је изложбе портретних фотографија Крушевљана, од друге половине двадесетог века до данас. То што се историја фотографије поклапа са историјатом Куће Симића где је реализована ова поставка, дало је посебну димензију овој идеји.

За разлику од девојке из песме Боре Чорбе која се променила до непрепознатљивости, Крушевљани без комплекса показују како достојанствено старе.

Позиву кустоса Народног музеја староседеоцима и људима који су дошли и оплеменили ову средину, да доставе по две фотографије настале у размаку од најмање двадесет година, одазвало се преко 100 грађана. Међу њима су и сестре Поповић.

"Прва фотографија је са карневала далеке 1958. године и ево ја и четири године старија сестра која не живи овде, смо после толико година овим поводом у Крушевцу. Фотографије су потписане  реченицом "Дамски наступ" тако да смо се сада сликале у порти Лазарице. Све у своје време. Могу да кажем да то смо ми, мало смо се промениле, односно да, много смо се промениле", каже Горица Поповић Миленковић.

Усред ере популарних фотографија "из руке" помоћу мобилних телефона, неочекивано много људи, желело је да погледа поставку која поручује ко смо, какви смо били и како нас је трајање обележило.

"Верујем да у вашем телевизијском послу већ постоји сазнање да људи воле да се препознају. Воле да виде себе у разним медијима, комшије, сараднике, људе са којима су некада ишли у школу и познанике", каже Зорана Драшковић Ковачевић, аутор изложбе.

Директор музеја Горан Васић каже да су кренули са породичном фотографијом, затим су то били дамски шешири, рубље, тако да су створили навику код суграђана да сарађују са њима.

Ретроспектива живота појединца, главни је јунак ове изложбе. Међу онима који са две изабране фотографије ,уз по неку духовиту реченицу описују себе, много је  колега из медија.

"Кума ми је била кројачица која је сашила све оно што је мама замислила, а мама је била професионални фотограф па је то лепо снимила. Не знам да ли је боље или лошије што сам еволуирао у човека какав сам данас. Али у сваком случају ова изложба је нешто феноменално", каже уредник Радио Телевизије Крушевац Иван Ст Ризингер.

Из ТВ центра РТС-а у Крушевцу две представнице уредница Горана Младеновић и монтажерка Ивана Нецков Грубишић. Код једне се од детињства препознаје смисао за позирање, док се друга рано определила за професију.

rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707