Извор: РТС

Ухапшен још један Србин на северу КиМ, одређен притвор Далибору Спасићу, протести у Лепосавићу и Косовској Митровици

Још једно хапшење Срба на северу Косова и Метохије. Ухапшен је Урош Вукашиновић из Лепосавића због наводне умешаности у напад на новинаре. Приштински суд одредио 30 дана притвора Далибору Спасићу. Одржани су протести у Лепосавићу и Косовској Митровици. Организована је и протестна шетња од Митровице до Звечана.

Возачи камиона са Јариња и мештани блокирали пут Косовска Митровица-Рашка

Возачи камиона са српским таблицама који већ више дана стоје на административном прелазу Јариње због одлуке Приштине да блокира улаз робе из централне Србије на КиМ, одлучили су да блокирају пут Косовска Митровица - Рашка.

У месту Рударе код Куршумлије возачи камиона и мештани блокирали су магистрални пут који од Прокупља води ка административном прелазу Мердаре.

Како су Танјугу рекли мештани топличког региона, пут је блокиран за камионе са ''РКС'' таблицама, због мере приштинске владе којом је пре неколико дана обустављен улазак српске робе и камиона са регистарским ознакама Републике Србије на Косово и Метохију.

Такође, како наводе, један од разлога блокаде пута је подршка Србима у јужној покрајини.

Опширније Краће

Комадант Кфора Анђело Микеле Ристућа изјавио је да је ситуација на северу Косова и Метохије и даље тензична, упркос наизглед мирној атмосфери.

Анђело Микеле Ристућа напомиње да Кфор остаје посвећен испуњавању мандата у оквиру Резолуције 1244 Савета безбедности УН и да је НАТО послао додатне трупе у покрајину како би се боље суочили са изазовима.

“Овде смо како бисмо спречили да се погорша ситуација. Сви људи на Косову без обзира на верску и националну припадност не желе да се ситуација погорша, већ желе да живе у миру“, истакао је Ристућа на конференцији за новинаре у седишту Кфора у Приштини.

Опширније Краће

Петковић објавио фотографију Свечљe који преврће аутомобил Еулекса

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић поновио је да су Срби који су протеклих дана ухапшени у јужној српској покрајини невини и истакао да су једини криминалци премијер и министар унутрашњих послова привремених приштинских институција, Аљбин Курти и Џељаљ Свечља.

Петковић је на Твитеру објавио и фотографију на којој је означен Свечља у тренутку док са групом људи преврће аутомобил Еулекса.

"Нисмо заборавили како сте Џељаље Свечља превртали Еулексове џипове, а ваш газда Курти бацао сузавац и шок бомбе у скупштини и на полицију. Ко о чему, криминалац Свечља о поштењу", закључио је Петковић.

Петковић је реаговао на изјаву Свечље, коју је такође поставио у објави, да су последња три дана ухапшена тројица Срба због, како је навео, "бруталних и криминалних напада на новинаре" и да ће ухапсити свакога ко је одговоран за насиље према новинарима.

Извештај Драгане Биберовић (19.30)

Приштински суд одредио 30 дана притвора Далибору Спасићу

Основни суд у Приштини одредио је меру 30 дана притвора Далибору Спасићу, који је пре два дана ухапшен на административном прелазу Јариње, потврдио је за Танјуг његов бранилац Срђан Митровић.

Спасићу се на терет стављају два кривична дела напад на новинаре и хулиганство, а смештен је у притворској јединици у Подујеву.

"Једини доказ који имају против мог клијента је видео снимак који је објавио портал Калзо, да је наводно напао новинара телевизије 21 из Приштине, иако се на снимку види да је он само пришао новинару и да је држао свој телефон у руци. Такође се у одлуци помиње његова националност, што је за мене било јако чудно", каже Митровић за Танјуг.

Додаје да ће се на ову одлуку жалити Апелационом суду. Далибор Спасић је здраствени радник.

Опширније Краће

Адвокат Влајић: Вукашиновићу одређено полицијско задржавање од 48 сати

Урошу Вукашиновићу који је јутрос ухапшен у Лепосавићу, због наводног напада на новинаре, одређено је полицијско задржавање од 48 сати, потврдио је за Танјуг његов бранилац, адвокат Небојша Влајић.

Влајић појашњава да Вукашиновићу није одређен притвор, већ полицијско задржавање које може да траје 48 сати од хапшења, те да по закону, он сутра треба да буде изведен пред судију.

"Вукашиновића тужилаштво терети за напад на новинаре који се наводно десио у петак, 16.  јуна, у Лепосавићу, као и ову другу двојицу која су ухапшена пре неки дан", рекао је Влајић. 

У последња три дана на северу КиМ ухапшена су три лица, Немања Влашковић, Далибор Спасић и данас Урош Вукашиновић, а приштинско тужилаштво терети их за наводни напад на новинаре.

Опширније Краће

Миловић: Не може се срећа једног народа градити на несрећи другог народа

Доктор Драгиша Миловић истакао је да су величанственом и мирном шетњом од Митровице до Звечана симболично желели да покажу да јесу за мирно решавање кризе која траје већ трећу недељу.

"Али, пре свега да покажемо у каквој драматично тешкој ситуацији живи српски народ, наша деца. Трећа недеља како јавности и свету говоримо да се хапсе, прогањају, застрашују наши најбољи привредници, спортисти, студенти, радници, а ево сада и медицински техничар... Има ли краја овом терору који долази из Приштине? Они кажу да смо етничка заједница – од народа у својој држави су нас прогласили етничком заједницом. И кажу да смо најзаштићенија заједница у свету. Наш народ би рекао камо среће да је тако", рекао је Миловић на протесту.

"Чињенице и истина говоре нешто сасвим друго. Истина је да је од 1999. у присуству десетина хиљада војника Кфора, Унмика, ОЕБС-а протерано преко 200.000 Срба са огњишта. Истина је на југу у градовима нема Срба. Истина је да смо претрпели погром 17. марта 2004. Истина је да се уништавају цркве и манастири. Истина је да се и данас убијају Срби и да им се пуца у леђа. Истина је да нашој деци на путу специјалне јединице држе уперене цеви изнад главе, јер су деца возила свој квад. То је истина како живи српски народ на КиМ", навео је Миловић.

"Нема смиривања док се специјалне јединице налазе на северу и нема деескалације док се хапсе невини и док се не пусте из казамата. Нема деескалације док се и даље проглашавамо руљом, терористима и онима који не поштују право и правду. То нам говоре они који не поштују одлуку да се узурпирана земља Дечанима врати ево већ седам година", поручио је Миловић.

Истакао је да важе двоструки стандарди – једни за Албанце, други за Србе.

"Против смо сваког насиља, осуђујемо насиље и над новинарима и над Кфором и полицијом, али и насиље над нашим невиним грађанима. Имам поруку за наше комшије Албанце – живели смо и желим да живимо заједно једни поред других у миру. Порука свету – не може се срећа једног народа градити на несрећи другог народа. Останимо сложни, јединствени, немојмо да се делимо, морамо тражити јачу подршку и заштиту од наше матичне државе Србије, јер само тако остаћемо на својим вековним огњиштима", рекао је Миловић.

Изјава Драгише Миловића
Опширније Краће

Стојсављевић: Намера Куртија да један део похапси, а други протера

Главна сестра КБЦ Косовска Митровица Ивана Стојсављевић поручила је на протесту да се обраћа у име свих забринутих грађана због прогона, застрашивања и хапшења која долазе из Приштине.

"Ово није политички скуп, овде смо да искажемо протест због хапшења наших суграђана и пребијања наше деце. Овде смо да затражимо ослобађање Радоша Петровића, Душана Обреновића, Милуна Миленковића Лунета, Немање Влашковића, Милована Божовића, Слађана Трајковића и нашег колеге медицинског техничара Далибора Спасића. Овде смо да искажемо протест против специјалаца који су пре два дана тукли двоје малолетне деце, брата и сестру, само зато што су Срби. Са једним циљем – да се утера страх грађанима, да се не осећамо безбедно, да не видимо перспективу за нашу децу, они желе да се иселимо. То је намера Куртија да се један део похапси, а други протера", поручила је Стојсављевићева на протесту у Звечану.

Нажалост, додала је, јутрос је ухапшен још један Србин Урош Вукашиновић у Лепосавићу.

"Па се сви питамо ко је следећи? Овом приликом желимо да се обратимо и домаћој и светској јавности, међународним институцијама, Кфору, Еулексу, ОЕБС-у да нас заштите од Куртијевог терора и да се ухапшени невини људи ослободе. Тражимо да нас наша матична држава Србија заштити и да се специјалци повуку са сервера. Да наша деца и студенти могу да полажу испите, да ми можемо да лечимо пацијенате без обзира на верску и националну припадност. Своју хуманост показујемо свакодневно лечећи Србе, Албанце, муслимане, Турке, Египћане, Роме. Морамо бити јединствени и сложни, не смемо сада да се делимо", навела је Стојсављевићева.

На крају је послала поруку: "Решени смо да останемо на својим огњиштима, у својим кућама, становима, јер живимо вековима на својој земљи".

Изјава Иване Стојсављевић
Опширније Краће

Колона грађана стигла у Звечан

Колона грађана која је кренула из северног дела Косовске Митровице стигла је у Звечан.

Протест се организује као знак подршке ухапшеним Србима са севера Косова и Метохије.

Учесници носе српске заставе као и транспаренте са фотографијиама ухапшених и натписима који позивају на престанак насиља над Србима.

Сестра Далибора Спасића: Једина кривица мог брата је што је Србин

Данка Спасић, сестра ухапшеног здравственог радника Далибора Спасића, поручила је током протеста у Лепосавићу да је једина кривица њеног брата то што је Србин, што не жели да оде са Косова и што жели да његово дете одраста на Косову.

Подсетила је да је косовска полиција на Јарињу пре два дана ухапсила њеног брата Далибора. 

"Означен је као зликовац и као криминалац. Сви они који знају ко је Далибор Спасић, знају да је он добар човек, частан, поштен, здравствени радник... Нема онога коме није помогао. Његов осмех и његова доброта су свима помогли. Ко год му се обратио у Митровици, он је помогао. Он није зликовац, није криминалац, он је добар човек, отац, син, супруг, брат. Ухапшен је пред женом и малим дететом", рекла је сестра ухапшеног Спасића на протесту у Лепосавићу. 

“Зашто је ухапшен? Која је његова кривица? Зато што је Србин, зато што је са Косова", нагласила је Спасићева. 

Додала је да против њеног брата не постоје никакви докази за било какву кривицу. 

"Они доказе немају, али силу и снагу имају и то итекако демонстрирају. Зашто Европа и свет ћуте? Зашто сви ћуте? Да ли треба свако од нас да стрепи и страхује да ће бити следећи? И шта нас чека сутра? Зар нам више не дају да мирно протестујемо против неправде, као што је то мој брат чинио? Зар више немамо права да се боримо за своја права, зар су нам и то одузели? Да ли је то та демократска Европа која толико говори о људским правима и слободи? Где је та наша слобода? Да ли је то ова слобода са жицама, где су Кфоровци, где је Росу полиција? Ми немамо више нашу слободу", рекла је сестра Далибора Спасића.

Фото: Косово онлајн
Опширније Краће

Мајка Немање Влашковића: Мој син је невин, на сваког од нас могу да упере прстом

Окупљеним грађанима у Лепосавићу испред општинске зграде обратила се Милица Влашковић, мајка ухапшеног Немање Влашковића, која је поручила да је њен син није крив, да је невин.

"Народе мој, много ми је тешко, претешко. Туга и бол, страх су неописиви. Али стојим овде, не знам како стојим, али стојим због Немање, због све наше деце. Стојим испред свих мајки које саосећују моју тугу, мој бол и деле моју судбину. Ви знате, зна бог, али знају и они, мој син је само као часни син свог народа изразио миран и достајанствен протест и несалагање против силе која нам је наметнута. Свака оптужба и лаж која је изречена против мог детета је тешка и претешка", поручила је Влашковићева.

Додала је да њен син није крив за оптужбе које му се стављају на терет.

"На сваког од нас могу да упере прстом. Он је само изразио миран протест, на шта има право сваки човек на свету, али нажалост нас овде могу да нишане и да хапсе. Моје дете није криво, мој син је невин, невина су деца, бојим се да овде није крај", рекла је Влашковићева.

Немањи Влашковићу, којег су припадници косовске полиције ухапсили због наводног напада на новинаре, основни суд у јужном делу Митровице одредио је притвор од 30 дана.

Фото: Косово онлајн
Опширније Краће

Влајић: Урош Вукашиновић је у полицијској станици у Јужној Митровици

Бранилац јутрос ухапшеног Уроша Вукашиновића у Лепосавићу, адвокат Небојша Влајић рекао је за Косово онлајн да се Вукашиновић тренутно налази у полицијској станици у Јужној Митровици, где је дао изјаву.

"Оптужују га за тај фамозни и фатални напад на новинара, који је наводно био 16. јуна, у петак, у Лепосавићу. Урош је дао изјаву у мом присуству, као његовог адвоката, поводом тог догађаја и још чекамо да се јавни тужилац изјасни да ли ће бити задржан 48 сати или не", рекао је Влајић. 

Опширније Краће

ЕУ очекује од председника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да се без предуслова одазову позиву високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепа Бореља на састанак о кризи на северу Косова, изјавио је у Бриселу портпарол ЕУ Петер Стано.

"Датум састанка није утврђен, јер стране још нису потврдиле своје присуство. Високи представник Борељ и земље чланице очекују разумнији и конструктивнији приступ од оних који желе да приступе ЕУ. Обе стране су позване, очекујемо да на разговоре дођу без постављања предуслова", рекао је Стано.

Опширније Краће

Протестна шетња у Косовској Митровици

Kао знак подршке ухапшеним Србима на северу, у Косовској Митровици одржава се протест.

Учесници су кренули у протестну шетњу до Звечана.

Столтенберг: Зауставити ескалацију, хитно се вратити дијалогу

НАТО позива све стране на Косову и Метохији да зауставе даљу ескалацију ситуације и врате се одмах дијалогу који се одржава уз посредовање Европске уније, преноси Ројтерс.

"Наше снаге, Кфор, наставиће да предузимају све потребне мере за обезбеђивање сигурног и безбедног окружења“, рекао је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг после састанка са немачким канцеларом Олафом Шолцом у Берлину.

Опширније Краће

Протест Срба у Лепосавићу

У Лепосавићу су се испред општинске зграде окупили грађани како би мирним протестом изразили незадовољство због хапшења Срба са севера Косова и Метохије.

Окупљени грађани носе транспаренте на којима су на српском и енглеском исписане поруке: "Ово је наша земља", "Стоп Куртијевом насиљу", "Не туците нам децу", "Срби хоће мир", "Стоп институционалном насиљу".

Грађани захтевају пуштање на слободу ухапшених Срба.

Фото: Косово онлајн

Српска листа: Месецима апелујемо на мир, а њега одавно нема за Србе на КиМ

Српска листа, поводом хапшења Уроша Вукашиновића у Лепосавићу, саопштила је да месецима апелују на мир, али да њега одавно нема за Србе на Косову и Метохији.

"Чему служе стотине припадника Кфора на северу Косова и Метохије и њихове изјаве и рекламе у којима говоре да су ту да заштите мир и сигурност свим грађанима? Да ли је мир оно што живе Срби данас, породице отетих, упуцаних или пребијених Срба", наводи Српска листа.

"У име српског народа месецима апелујемо на мир, а њега одавно нема за Србе на Косову и Метохији, па је просто питање да ли је заиста Курти јачи од Кфора, ЕУ, САД, Квинте, УН или ипак у овом прогону свега српског има нечију подршку", додаје се у саопштењу.

Опширније Краће

Тренинг кик-бокс клуба, подршка тренеру Милуну Лунету Миленковићу

У дворишту Техничке школе у Митровици одржава се тренинг кик-бокс клуба у знак подршке ухапшеном тренеру тог клуба Милуну Лунету Миленковићу.

Александар Алагић из клуба каже да подржавају и остале ухапшене Србе и најављује нове тренинге на отвореном.

"Кик-бокс клуб Косовска Митровица је данас одржао јавни тренинг као спортски и једини вид протеста који ће се одржавати наредних дана. Спортским активностима са такмичарима и рекреативцима одржали смо јавни тренинг у виду протеста подршке за нашег тренера и животног учитеља Милуна Миленковића који је неправедно ухапшен. Подржавамо и све ухапшене Србе и најављујемо нове тренинге на отвореном као вид подршке свим ухапшеним Србима", поручио је Алагић.

Тренинг кик-бокс клуба на отвореном и изјава Александра Алагића

Појачано присуство Кфора у Лепосавићу

Појачано је присуство снага Кфора у Лепосавићу након јутрашњег хапшења још једног Србина.

Хеликоптер Кфора надлеће то подручје.

Извештај Драгане Биберовић

Телеком: Отет наш радник у Лепосавићу, предузимамо све правне активности

Из "Телекома Србије" саопштили су да је јутрос око 7.30 у близини Лепосавића отет Урош Вукашиновић (28), запослен у ћерки фирми ове компаније на Косову "МТС д.о.о.", док је путовао на посао.

“Према до сада доступним информацијама, Урош је као и сваког радног дана кренуо на посао из своје куће у близини Лепосавића, али на посао није стигао, јер су га пресрели и отели аутом фолксваген беле боје без видљивих ознака“, наводи се у саопштењу "Телекома".

Наводе и да “за сада није познато где је Урош Вукашиновић одведен и ко га је отео". "Али изражавамо бојазан да је у питању још један атак на Србе на Косову и Метохији од стране тзв. косовске полиције“, додају.

“Телеком Србија ће предузети све правне активности како би заштитио свог запосленог“, закључује се у саопштењу.

Опширније Краће

Канцеларија за КиМ: Хапшење Уроша В. наставак Куртијеве тортуре

Хапшење још једног Србина на простору Косова и Метохије, Уроша В. из Лепосавића које се догодило јутрос, наставак је тортуре Аљбина Куртија који користи сва средства да испровоцира сукоб са мирним српским народом, саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију.

"Урош В. је ухапшен када је јутрос рано кренуо на посао, а ухапсили су га припадници Куртијеве косовске полиције у цивилу, од којих је један возио чак возило са КМ таблицама", наводи се у саопштењу.

Поручују да није реч ни о каквом криминалцу, већ момку од 28 година који је мирно ишао на посао, знајући да ништа није крив.

"Курти без икаквих доказа, упркос чињеницама које га демантују, свакодневно хапси Србе, док међународна заједница окреће главу на другу страну и прави се да не види кршења свих основних права Срба, Куртијево свакодневно малтретирање, физичко, правно и институционално насиље над нашим народом", истиче се у саопштењу.

"Да ли је било где у демократском западном свету могуће да се ико хапси по политичким налозима, без доказа? Како је могуће да докази свакодневно демантују Свечљу и Куртија, а они настављају своје нападе на Србе? Међународна заједница под хитно мора да се освести и неразумним потезима Приштине стане на пут, јер мир на Косову и Метохији опстаје само надљудским напорима Срба са севера Косова и Метохије који две године трпељиво подносе Куртијеву тортуру", закључује Канцеларија за КиМ.

Опширније Краће

Ухапшен Србин у Лепосавићу

У Лепосавићу је у раним јутарњим часовима ухапшен Србин У. В. по изласку из своје куће и одведен у правцу Приштине.

Косовска полиција саопштила је да је У. В. осумњичен за умешаност у напад на новинаре 16. јуна.

Појачане снаге Кфора су око Лепосавића.

Канцеларија за Косово и Метохију додела је адвоката ухапшеном младићу, а њега ће бранити Небојша Влајић.

Претходно су због наводне умешаности у напад на новинаре ухапшени Немања Влашковић и Далибор Спасић.

Ово је седмо хапшење Срба на северу КиМ након инцидената после покушаја насилног заузимања општина.

Извештај Драгане Биберовић

Адвокат Небојша Влајић каже за РТС да Срби на Косову и Метохији "живе у институционализованом терору који се представља као да је нужан и као нешто што је у интересу свих заједница".

"То је далеко од истине. Ја на Косову живим, овде сам и рођен у Косовској Митровици, ситуација никада није била гора и напетија. Људи то осећају, осећа се стална несигурност, а већина тих ствари долази директно из Приштине", додаје Влајић.

Говорећи о ухапшеним Србима, каже да се правди на Косову нада само онај ко је очајан или дубоко необавештен.

"Правди се на Косову нада само онај ко је очајан или дубоко необавештен. Немогуће је бранити некога пред судовима на Косову, јер једноставно они за аргументе не маре. Они ће вас пустити да кажете шта год желите, да би се очувао привид фер поступка, али је одлука одавно донета", поручује Влајић.

Опширније Краће

Старовић: Бојим се да Куртију полази за руком да изазове сукоб ширих размера

Државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић каже за РТС да је ситуација на северу Косова и Метохије најтежа од 1999. године до данас, пре свега због чињенице да се већ пуне две године на челу привремених институција у Приштини налази Аљбин Курти који, како каже, по правилу спроводи своје једностране мере које се своде на угрожавање сигурности и безбедности Срба.

"То је сада већ један образац, то је правило – да он прибегава спровођењу једностраних мера, а сведочимо и константном распоређивању специјалних милитаризованих моноетничких албанских снага косовске полиције којима је једини задатак очигледно да малтретирају припаднике српског народа", истиче Старовић.

Каже да се боји да је једино што Курти жели изазивање сукоба ширих размера који би наликовао рату.

"Без обзира на све оно што чинимо, говорим о званичном Београду и Србима који живе на КиМ, како бисмо тако нешто избегли, бојим се да му то полази за руком", истиче Старовић.

Наглашава да је велика одговорност и на земљама међународне заједнице, односно на државама Квинте које, упркос осуђујућој реторици, у пракси не спроводе ништа како би осујетиле Куртијеве, како каже, "злочиначке намере".

"Не могу да искористим други израз када неко очигледно жели, призива и покушава да произведе ратни сукоб, а све у циљу остваривања његовог главног циља, а то је да нестане било какво друштвено-политички организовано присуство Срба на северу КиМ", каже Старовић.

Разговор Оливере Перковски са Немањом Старовићем
Опширније Краће

У суботу увече косовски специјалци у Житковцу код Звечана претукли су двоје деце од 17 и 15 година.

Због наводне умешаности у напад на новинаре у петак је ухапшен Немања Влашковић, којем је одређен притвор од 30 дана.

У суботу је на Јарињу ухапшен Далибор Спасић, такође осумњичен за нападе на новинаре.

Марија Радосављевић, мајка деце која су нападнута у Житковцу код Звечана, каже да ниједној мајци не би пожелела оно што је она доживела. Описала је како ју је полиција спречила да приђе ћерки и да су изнад девојчице стајала двојица полицајаца с пушкама у рукама.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић истакао је да нико из међународне заједнице није реаговао на то што је косовска полиција брутално претукла двоје српске деце код Звечана и упитао њихове представнике ''да ли то значи да ране српске деце не боле''.

Манастир Високи Дечани позвао је све стране да учине све како би се ескалирајући проблеми на северу КиМ решавали на миран начин.

"Желимо да истакнемо да насилне полицијске мере и запаљива реторика не могу бити пут ка стабилности на КиМ, нити могу да изграде поверење међу грађанима. Штавише, наставак тренутне ситуације и терора, прети широј стабилности и безбедности свих становника", истиче се у саопштењу.

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак најавио је одлазак у Вашингтон на разговоре о ситуацији на Косову и Метохији.

Забрана за пролаз робе из централне Србије и даље важи, па је несмањена и колона теретњака на административним пунктовима. Колоне путничких аутомобила нема, али има чекања због детаљне контроле сваког возила.

Председник привредне коморе у Приштини Љуљзим Рафуна изјавио да је забрана пролаза робе из централне Србије нанела штету привреди на КиМ.

Читај ми!