Извор: РТС

Још једно хапшење у Лепосавићу, министар из Приштине напустио зграду Општине, Срби одговорили јајима и фарбом

Министар локалне самоуправе у Приштини Ељберт Краснићи био је јутрос у згради Општине у Лепосавићу, а када је напустио зграду окупљени Срби су гађали јајима полицијско возило у којем је био. Масовни протест у Косовској Митровици због хапшења тројице Срба. Колоне камиона су на свим административним пунктовима – Мердаре, Јариње и Кончуљ. Пролазе само путничка возила и камиони са иностраним таблицама и то након детаљне контроле косовске полиције. Стејт департмент и Лондон позивају на смиривање тензија.

Појачана контрола возила и путника на Јарињу, али нема гужве и задржавања

Из правца Рашке, од среде на Јарињу пролаз преко административног пункта чека двадесетак камиона. Како су за РТС рекли возачи, од 130 камиона колико их је било пријављено за тај прелаз, многи су паркинг потражили у Рашки и у околним местима. Остали су најупорнији.

Непланирано, у кабини ће преспавати и трећу ноћ. Роба коју превозе није кварљива, али брину због рокова за испоруку. Неизвесно је до када ће шлепери остати на административном пункту Јариње.

Различитих вера и нација деле исту муку. Чекајући вести када ће наставити пут, време прекраћују уз домаће уштипке и ајвар.

На снази је и даље забрана пролаза за теретњаке који превозе српску робу и који имају регистарске ознаке српских градова, без обзира на товар, док путнички саобраћај функционише.

Појачана је контрола возила и путника, али нема гужве и задржавања.

Извештај Силвије Пашајлић
Опширније Краће

Свећља: Ухапшен Србин у Лепосавићу

Министар унутрашњих послова у Приштини Џељаљ Свећља објавио је да је поподне у Лепосавићу ухапшен Србин који се сумњичи за напад на новинаре 29. маја.

Извештај Андрије Игића

Кфор: Није јасно где су се у време хапшења налазили косовски полицајци

Није јасно где су се косовски полицајци налазили у време хапшења, саопштио је Кфор након анализе података добијених од власти у Београду и Приштини.

На овој локацији, у близини административне линије, обе стране - косовске институције и власти у Београду имају обавезу да сарађују са Кфором, саопштено је из мисије.

"Подсећамо обе стране на обавезе проистекле из Војно-техничког споразума између Србије и Кфора и процедуре координације између Кфора и косовске полиције. Такође, подсећамо да је за распоређивање косовских безбедносних снага на северу потребна претходна дозвола команданта Кфора", наводи се у саопштењу.

Кфор је, истовремено, поздравио дипломатске напоре да се овај случај реши и подржао дијалог о нормализацији односа у којем посредује Европска унија.

Опширније Краће

Курти: Још нисам одлучио да ли ћу ићи на састанак у Брисел

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је да још није одлучио да ли ће ићи у Брисел на састанак са председником Александром Вучићем, након најава Европске уније да ће њих двојица бити позвана на дијалог у Брисел следеће недеље.

Курти је са Преспанског форума изјавио да ће на време одговорити шефу дипломатије ЕУ Жозепу Борељу, када добије позив, пренела је Коха.

"Још нисам одлучио, али ћу у догледно време одговорити господину Борељу, јер тај састанак није вечерас, већ следеће недеље", рекао је Курти.

Опширније Краће

Вучевић са Боцан-Харченком

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић састао се данас са амбасадором Руске Федерације у Србији Александром Боцан-Харченком и том приликом му захвалио на сталној подршци Москве очувању суверенитета и територијалног интегритета Србије.

Вучевић је још једном истакао да је дугорочно стратешко опредељење Србије да задржи статус војно неутралне државе, без чланства у једној од постојећих војно-политичких организација.

Током састанка министар одбране информисао је амбасадора о тренутној безбедносној ситуацији у јужној српској покрајини Косову и Метохији и једностраним потезима које повлаче привремене институције у Приштини са циљем изазивања сукоба и дестабилизације региона.

Амбасадор Боцан-Харченко је констатовао да је једини начин за решавање свих спорова деескалација тренутне ситуације и примена међународно обавезујућих споразума, уз поштовање међународног права по питању територијалног интегритета и суверенитета Србије.

Опширније Краће

Полиција у Приштини: Нападнуто службено возило у пратњи министра локалне самоуправе

Полиција у Приштини саопштила је да је у Лепосавићу нападнуто службено возило у пратњи министра локалне самоуправе, а да су око зграде општине “индивидуе из криминалнe групе бациле направу за коју се сумња да је шок бомба”.

“Брутално је нападнуто неколико новинара разних медија на Косову. Према досадашњим сазнањима, ради се о девет нападнутих новинара који су били на службеној дужности пратећи дешавања у близини општине Лепосавић, где су неки од њих, поред забринутости, задобили и разне телесне повреде”, наводи се у саопштењу полиције.

“Поред физичких напада и насиља над новинарима, оштећена је и разна опрема за снимање, једном је одузета службена камера, док је другом отет мобилни телефон”, додаје полиција.

Полиција најављује да ће у сарадњи и координацији са правосудним органима покренути случајеве напада на службена лица, уништавања или оштећења имовине и наношења телесних повреда.

Опширније Краће

Чадеж и Рафуна: Привреда не сме да стане

Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије (ПКС) и Љуљзим Рафуна, председник косовске Привредне коморе, позвали су партнере из Европске уније и Сједињених Америчких Држава да учине све што је у њиховој моћи да се одржи мир и стабилност на Западном Балкану и омогући економски раст и развој региона, као и пословање без баријера, саопштено је из Привредне коморе Србије.

Председник ПКС-а Марко Чадеж подсећа да половину робе произведене у Србији, вредности скоро 200 милиона евра, која се пласира на Косово и Метохију производе компаније инвеститори из ЕУ док косовске фирме у својој производњи користе две трећине сировина и полупроизвода пореклом из Србије.

Економија не може да стане, јер живот не може да стане. Блокада бизниса у региону штети свима на Западном Балкану али и компанијама из ЕУ“, поручио је Чадеж након састанка у Подгорици који је одржан у седишту Коморског инвестиционог форума Западног Балкана (КИФ ЗБ6).

Чадеж је навео да постоје компаније које заједно раде, имају заједничке послове и производе које извозе на трећа тржишта.

Каже да су он и Рафуна у сталном контакту од почетка ове кризе, пре два дана, и да се труде да дају допринос и убеде политику да заустављање пословања и блокада привреде не може да буде решење.

“То није само проблем Београда и Приштине него утиче на проток робе у целом региону“, додаје председник ПКС-а. 

Захвалио је црногорском министру економског развоја и туризма Горану Ђуровићу на гостопримству и указаној могућности да се искрено разговара о решавању проблема. 

“Невероватно је да 2023. године разговарамо о томе да хиљаде камиона стоји на границама и да забрањујемо проток робе, људи и капитала“, наводи Чадеж. 

Рафуна указује да бизнис мора да буде изнад политике, да је важна стабилност у региону како би привреде што боље сарађивале и привлачиле инвеститоре.

“Радимо да елиминишемо све препреке нашем бизнису и да имамо што више инвеститора у региону“, каже Рафуна и апелује на међународне партнере да се сва спорна питања реше кроз дијалог. 

Ђуровић је поручио да се само привредном сарадњом може постићи заједнички циљ, а то је мир и стабилност у региону. Захвалио је Чадежу и Рафуни на залагању да се дијалогом реше сви изазови. 

У заједничком саопштењу КИФ ЗБ6 подржао је све напоре у правцу решавања отворених питања у оквиру процеса које подржавају Европска унија и Сједињене Америчке Државе.

"Позивамо државе чланице Квинте и Европске уније да учине све што је у њиховој моћи како би подржале деескалацију ситуације изношењем јасног плана активности који садржи мере за успостављање трајних и стабилних веза између Западног Балкана и Европске уније", саопштили су из КИФ ЗБ6.

Опширније Краће

Специјални изасланик Стејт департмента за Западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је да Београд и Приштина треба да предузму кораке ка деескалацији ситуације на Косову и Метохији, као и да одмах наставе са дијалогом о нормализацији односа.

Биће последица ако Приштина настави да игнорише захтеве, поручио је Ескобар.

Опширније Краће

Лепосавић, нападнут камерман из Приштине

Косовско удружење новинара саопштило је да је камерман телевизије РТК нападнут и повређен док је снимао догађаје у Лепосавићу.

Ово удружење је од полиције и међународних снага затражило да заштити новинаре и сниматеље који извештавају са тог подручја.

Тодић: У полицијској станици велики број припадника специјалних косовских снага

Бивши градоначелник Лепосавића Зоран Тодић изјавио је да тензије и неизвесност и даље постоје код наших људи, јер, како је навео, према њиховим сазнањима, у полицијској станици је приправан велики број припадника специјалних косовских снага, у опреми за разбијање мирног окупљеног народа који већ трећу недељу протестује не слажући се са намерама и одлуком Приштине да уз употребу силе доведе нелегитимне, нелегалне председнике општина.

“Ми чекамо да се наши захтеви испуне, а то је напуштање зграде и председника такозваног и да зграду напусте припадници специјалних снага косовске полиције како би се запослени који су у овој јавној установи радили све до 25. маја вратили на своја радна места како би били у служби наших мештана“, истакао је Тодић.

Опширније Краће

Стано: Понављамо позив на хитну, брзу, и смислену деескалацију

Потпарол Европске комисије Петер Стано поновио је да је високи представник ЕУ за спољну и безбедносну политику Жозеп Борељ позвао премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија и председника Србије Александра Вучића следеће седмице у Брисел на састанак поводом кризе.

Стано је навео да је високи представник ЕУ за спољну и безбедносну политику Жозеп Борељ у светлу текуће ескалације, а у недостатку смислених корака ка деескалацији, позвао двојицу лидера Београда и Приштине следеће недеље у Брисел на кризни састанак и додао да тренутно не може да изнесе још детаља.

''Процеси су у току, не могу више ништа рећи. Више детаља објавићемо ускоро'', рекао је Стано.

Говорећи о хапшењу пипадника косовске полиције рекао да је ЕУ у сталном контакту са Београдом и Приштином, као и са Кфором.

''Од хапшења косовских полицајаца од стране српских власти, у контакту смо с обе стране и са Кфором, како бисмо утврдили шта се и како тачно десило. Веома је важно да то имамо на столу. До тада, позивамо стране да не предузимају никакве акције и да не реагују на начин који може додатно подстаћи ионако веома напету ситуацију. Понављамо наш позив на хитну, брзу, и смислену деескалавију'', закључио је Стано.

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ изјавио је јуче да је Вучића и Куртија позвао на састанак у Брисел и да ће тема састанака бити управљање кризом на северу КиМ.

''Имајући у виду да се ситуација на терену свакодневно погоршава, позвао сам највише представнике Београда и Приштине на састанак о решавању кризе'', навео је Борељ.

Подсетио је колико су важни односи и сарадња ЕУ и Кфора, и захвалио команди и трупама Кфора за посао који обављају на северу КиМ.

Опширније Краће

Судија Вишег суда у Краљеву одредила је притвор косовским специјалцима ухапшеним у селу Гњилица у Рашки. 

Више јавно тужилаштво у Краљеву донело је наредбу о спровођењу истраге против осумњичених Б. С., Р. З. и М. Ш. због постојања основе сумње да су извршили по једно кривично дело Недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја.

Опширније Краће

Косовски министар напустио зграду општине Лепосавић

Министар за локалну самоуправу Ељберт Краснићи напустио је зграду општине у Лепосавићу у којој је боравио од јутрос.

Окупљени грађани су од момента његовог појављивања негодовали захтевајући његов одлазак.

У време када је излазио из зграде окупљени су фарбом гађали полицијска возила којим је Краснићи стигао и отишао из Лепосавића.

Бачена су и јаја према возилима полиције.

Излазак Ељберта Краснићија из зграде у Лепосавићу
РТС

Абазовић нуди да Црна Гора буде домаћин следеће рунде дијалога

Црна Гора је спремна да, уз укључивање европских и америчких званичника, буде домаћин следеће рунде дијалога Београда и Приштине, поручио је црногорски премијер Дритан Абазовић.

Он је на Твитеру навео да је разговарао са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем на маргинама Преспанског форума за дијалог.

"Црна Гора, као пријатељска земља Србије и Косова, али и свих других у региону, спремна је да, уз укључивање европских и америчких званичника, буде домаћин следеће рунде дијалога Београда и Приштине", навео је Абазовић.

Опширније Краће

Још један масовни протест у Косовској Митровици због хапшења тројице Срба

Неколико хиљада Срба окупило се данас у новој протестној шетњи у северном делу Косовске Митровице, којом пружају подршку ухапшеним сународницима Радошу Петровићу, Душану Обреновићу и Милуну Миленковићу, захтевајући од власти у Приштини њихово ослобађање.

На челу дуге колоне окупљених били су освајачи медаља и деца која тренирају у кик бокс клубу "Косовска Митровица, који је водио Милун Миленковић, скандирајући "Вратите нам тренера", "Не дамо те Луне", "Правда за Лунета" .

Носили су заставу Србије на којој је грб клуба, са натписом "Serbian fighters". Колона окупљених прошла је централним улицама Северне Митровице.

Милун Миленковић ухапшен је пре три дана у акцији специјалних јединица косовске полиције у центру Митровице. 

Петровић и Обреновић ухапшени су 29. маја током мирног протеста Срба у општини Звечан, због запоседања зграде општине од стране полиције.

Председник Спортског савеза КиМ Горан Ковач након мирног протеста позвао је грађане да у понедељак дођу у још већем броју и још величанственије.

"Позвао сам народ да дођу у понедељак у исто време и на истом месту да подржимо нашу браћу која неправедно леже у шиптарским казаматима. Да им дамо подршку, они ће то да чују, неко ће да им пренессе. Значи док код су они тамо ми ћемо бити овде . даваћемо им подршку да и они коначно буду на слободи и буду овде са нама", рекао је Ковач након протеста.

Окупљање је завршено мирно, а на главном мосту на реци Ибар, према јужном, Албанцима насељеном делу Митровице, приметне су биле појачане снаге полиције и Еулекса.

Опширније Краће

Рама: Пустити косовске полицајце, решење за мир на столу

Албански премијер Еди Рама је изјавио да би тројица припадника косовске полиције, који су ухапшени на територији Србије требало да буду пуштени на слободу.

Говорећи на заједничкој конференцији за медије са мађарским колегом Виктором Орбаном, Рама је више пута поновио да је међународна заједница понудила решење за мир са Србијом, и додао да ''сутра можда оно неће бити доступно'', преноси Репортери.

''Постоји хитна потреба да се тројица косовских полицајаца врате кући. Осим тврдњи да су ухваћени тамо (на територији унутрашњости Србије), за шта Кфор неће дати јавни закључак, већ ће досије проследити НАТО-у, јасно је да тројица полицајаца нису починили никакав злочин. Чак и ако претпоставимо да су прешли границу, постоји само један одговор – њихов повратак кући'', рекао је Рама.

Он је додао да се користе сви могући канали да то буде што пре могуће.

''Важно је да је решење за мир на столу, документ о споразуму је на столу, а тако и историјска прилика. Да затворимо дуго и болно поглавље, да Косово постане земља међународно призната од свих, и од Србије. Ова прилика је толико велика, да је све остало производ непотребног скретања са фокуса'', рекао је Рама.

Опширније Краће

Мање теретњака на Јарињу, неки возачи се вратили

Извештај Силвије Пашајлић

Возило "Поште Србије" заустављено на прелазу Јариње

Косовска полиција је на административном прелазу Јариње забранила возилу Поште Србије да прође, јавља дописник Танјуга. Возило је превозило редовну пошту на север КиМ.

Пре два дана приштинска влада донела је одлуку да забрани уласка српске робе на Косово и Метохију.

Дачић: Куртију одговара стално заоштравање ситуације, а нама мир

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је да премијеру привремених приштинских институција Аљбину Куртију одговара стално заоштравање ситуације, док Србија жели мир и стабилност, јер је опстанак српског народа најважнији.

Дачић је за ТВ Пинк навео да приштинске власти раде све у циљу изазивања реакција Срба који живе на КиМ и изазивања њиховог сукоба са Кфором како би међународна заједница реаговала оштро према Србији.

Коментаришући недавно хапшење тројице наоружаних косовских специјалаца на територији централне Србије од стране припадника српске полиције, Дачић је рекао да они нису имали право да буду на тој локацији и да је то тешко кривично дело.

"Мислим да су они сада у проблему како да објасне зашто су ови полицајци били на територији централне Србије. Очито је да је Приштина суочена са читавим низом захтева које Курти уопште не жели да испуњава, њему одговара стално заоштравање ситуације, нама одговара мир, стабилност, да немамо инцидената, јер нам је опстанак нашег народа најважнији", рекао је Дачић.

Опширније Краће

Петковић: Обавестио сам Лајчака о насилним потезима Куртија

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је да је улазак министра привремених приштинских институција у зграду општине Лепосавић нова провокација, као и да је обавестио специјалног изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака да Курти хоће насилно да уведе одборнике у ту општину.

Он је на свом Твитеру написао да се ради о покушају насилног преузимања општине Лепосавић од стране Куртија, као и да је јасно да хоће нову кризу.

"О овим насилним потезима Куртија одмах сам обавестио Лајчака. Уместо да из зграде повуче лажног градоначелника, Курти би да уводи и лажне одборнике. Јасно је да хоће нову кризу! Неће му проћи!", написао је Петковић.

Опширније Краће

Министар из Приштине у згради општине у Лепосавићу

У згради општине у Лепосавићу од јутрос борави министар локалне самоуправе у Приштини Ељберт Краснићи, који је у објекат ушао са новом сменом полиције.

Извори са лица места пренели су РТС-у да су због доласка Краснићија окупљени Срби мирно прошли поред препрека Кфора и дошли до улаза у зграду општине. Захтевају да Краснићи напусти зграду.

Краснићи намерава да одржи састанак са председником општине Љуљзимом Хетемијем који је од почетка кризе све време у згради општине.

Окупљени са председником Привременог општинског органа Зораном Тодићем, пренели су представницима Кфора, који штите улаз у зграду, да се демократским и мирним протестом противе доласку Краснићија и састанку са непризнатим општинским руководством општине Лепосавић.

Опширније Краће

Велика Британија: Хитно смањити тензије, започети рад на ЗСО без одлагања

Влада Велике Британије је поводом најновијег развоја догађаја на северу КиМ, позвала Београд и Приштину да предузму хитне мере за смањење напетости и истакла да очекује да се две стране под хитно ангажују у дијалогу који води ЕУ и без даљег одлагања започну рад на формирању Заједнице српских општина.

"Позивамо Косово и Србију да покажу максималну уздржаност, избегавају једностране мере и предузму хитну акцију за смањење тензија", наводи се у саопштењу објављеном на сајту британске владе.

Лондон је позвао премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија и владу у Приштини да обезбеде да новоизабрани албански градоначелници обављају прелазне дужности са алтернативних локација изван зграда општина и да се специјалне полицијске јединице повуку из тих зграда, као и да се што пре распишу "нови, инклузивни избори".

Британска влада нагласила је да очекује и охрабрује Србе на КиМ да учествују на тим изборима. Истовремено је позвала на хитно ослобађање тројице косовских специјалаца, који су ухапшени 14. јуна.

"Очекујемо да се Косово и Србија одмах ангажују у дијалогу који се води посредством ЕУ, а посебно да почну рад без даљег одлагања на успостављању Заједнице српских општина", закључила је британска влада.

Опширније Краће

Три детонације на северу КиМ

Три експлозије шок-бомби забележене су синоћ и током ноћи у северном делу Косовске Митровице и Звечана, наводи се у дневном извештају директората полиције у Приштини и додаје да осим оштећења службеног возила друге штете није било.

Први случај догодио се синоћ око 23.30 у Улици књаза Милоша у северној Митровици, када је, према наводима полиције, непозната особа бацила камен и шок-бомбу на службено возило полиције и побегла у непознатом правцу. Осим материјалне штете, повређених није било.

Потом су у 1.04 две шок-бомбе бачене на ограду полицијске станице Северна Митровица. Није пријављена материјална штета, нити повређене особе.

Трећи случај забележен је у Звечану око 1.38, где су према тврдњи полиције две шок бомбе бачене на полицијску станицу.

Сумња се да су бомбе бачене из возила у покрету, које је одмах напустило лице места. Надлежне полицијске јединице истражују све случајеве.

Раније је заменик командира косовске полиције за регион север Ветон Ељшани рекао да је дошло до експлозија у близини полицијских станица.

Опширније Краће

Стејт департмент: Приштина и Београд да предузму хитне кораке за деескалацију

САД очекују од Приштине и Београда да предузму хитне кораке за деескалацију тензија и следе план у три тачке који је изнела Европска унија, изјавио је портпарол Стејт департмента Метју Милер.

Према његовим речима, као део тога, Приштина мора да обезбеди да албански градоначелници обављају своје прелазне дужности са алтернативних локација, као и да повуче полицијске снаге са севера.

Стејт департмент, такође, очекује ''безусловно пуштање тројице косовских полицајаца које је Србија ухапсила''.

"Верујемо да и Косово и Србија морају да следе план од три тачке који је изнела ЕУ", рекао је Милер.

Стејт департмент је поновио да осуђује "насиље над војницима Кфора, које предводи НАТО, над органима реда и новинарима".

Саопштено је и да САД у овом тренутку не желе да говоре о евентуалним санкцијама, а да је фокус на томе да стране предузму кораке за деескалацију напетости.

"И даље смо ангажовани са обе стране, као и са партнерима у региону. Државни секретар Ентони Блинкен је разговарао са партнерима у региону, а то је учинио и саветник Дерек Шоле, као и други", рекао је Милер.

Државни секретар у Министарству унутрашњих послова Жељко Бркић у среду је изјавио да су у 12.38 сати дубоко у територији централне Србије припадници антитетористичке групе полиције лоцирали и ухапсили троје припадника тзв. косовске полиције који су били под пуном ратном опремом, а да припадници МУП-а ни у једном тренутку нису прешли административну линију.

(Танјуг)

Опширније Краће

На Јарињу двадесетак камиона

Километарске колоне на Јарињу су се смањиле – многи су одустали од чекања, неки јер не знају када ће се променити ситуација, неки због кварљиве робе.

Тренутно на Јарињу чека двадесетак камиона.

Путничка возила пролазе преко Јариња, а и аутобуски саобраћај несметано функционише, јавља репортер РТС-а.

Извештај Силвије Пашајлић са Јариња

Приштина је забранила пролазак камионима са српском робом на Косово и Метохију. Колоне камиона су на свим административним пунктовима. Забрана се не односи на аутомобиле.

Председник Србије Александар Вучић разговарао је јуче са шефом мисије ЕУ у Србији и амбасадорима земаља Квинте.

"Замолио сам их да учине све што је у њиховој моћи и спрече Куртија да изазове нови рат на Балкану", написао је председник Србије.

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ позвао је јуче председника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија на разговоре у Бриселу следеће недеље.

Читај ми!