Извор: РТС, Косово онлајн

Ухапшен још један Србин на северу КиМ; Петковић: Косовски специјалци синоћ окупирали Северну Митровицу, малтретирали грађане

На северу Косова и Метохије данас је ухапшен Далибор Спасић, осумњичен за нападе на новинаре, објавиле су приштинске власти. Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је да је синоћ у Северној Митровици било опсадно стање, да су косовски специјалци малтретирали грађане и покушали да ухапсе Србе. Овог јутра нема оклопних возила, али је полиција присутна у, како је рекао, "шкодама". Приштина и даље блокира пролаз возила са српским регистрацијама преко административних пунктова. Грађани настављају протесте због хапшења четворице Срба.

Канцеларија за Косово и Метохију саопштила је да су припадници "Kуртијеве полиције Росу вечерас у Житковцу крај Звечана брутално претукли двоје деце, K. Р. (15) и Д. Р. (17)".

Како се наводи, они су их присилно зауставили док су возили квад, малтретирали их, гурали, а потом и физички на њих насрнули.

Брат и сестра су са модрицама и хематомима у пратњи мајке примљени одмах у KБЦ Kосовска Митровица, на одељење хирургије где им се указује сва неопходна помоћ и врши комплетна дијагностика, од ултразвука, рендгена, а због претрпљеног стреса и шока биће им на располагању и свака друга врста помоћи и подршке, каже се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Опширније Краће

Стејт департмент поново позвао на хитно ослобађање тројице косовских полицајаца

Стејт департмент поново је позвао председника Србије Александра Вучића и Владу Србије да одмах и безусловно ослободе тројицу косовских полицајаца који су приведени 14. јуна.

"Њихово хапшење и притвор под лажним оптужбама погоршали су ионако напету ситуацију", истиче се у саопштењу Стејт департмента.

Стејт департмент, такође, наставља да позива и Београд и Приштину да следе план у три тачке који је изнела ЕУ и да се без одлагања врате дијалогу који води ЕУ.

Опширније Краће

Извештај Андрије Игића (19.35)

Канцеларија за КиМ: Хапшењем Спасића Курти и Свечља желе да изазову нову кризу

Канцеларија за Косово и Метохију саопштила је да су “припадници Kуртијеве полиције ухапсили на Јарињу Далибора Спасића, медицинског техничара из Kосовске Митровице док се са малолетном ћеркицом и супругом враћао из централне Србије, који су због тога претрпели снажан шок“.

Kанцеларије за Kосово и Метохију одмах је ступила у контакт с породицом и ухапшеном Далибору обезбедила адвоката, наводи се у саопштењу.

“Лажни министар полиције Џељај Свечља поново је једног Србина прогласио злочинцем, уместо да се извини што је већ ухапсио невиног момка Немању Влашковића у Лепосавићу под лажном оптужбом да је физички напао новинаре што је ноторна лаж, као и неоснованог хапшења Радоша Петровића, Душана Обреновића и Милуна Миленковића“, каже се у саопштењу.

Канцеларија за КиМ напомиње да ни Спасић није никакав криминалац већ здравствени радник у болници у Kосовској Митровици “кога сада Свечља покушава да криминализује само ако је попреко погледао неког новинара“.

“Свечља који је познат по превртању Еулексових возила, а његов газда Kурти по бацању сузавца и шок бомби и затварању медија, најмање имају право да некога проглашавају криминалцима јер су они патентирали насилне и криминалне методе на Kосову и Метохији. И овим хапшењем желе да изазову нову кризу и дестабилизацију прилика на терену и под плаштом некакве борбе за права медија, заправо застраше и протерају Србе са Kосова и Метохије“, закључује се у саопштењу.

Опширније Краће

Свећља: Ухапшен Далибор Спасић, осумњичен за нападе на новинаре

На северу Косова данас је ухапшен Далибор Спасић, осумњичен за нападе на новинаре, објавио је министар унутрашњих послова у Приштини Ђељаљ Свећља.

Свећља је на друштвеним мрежама навео да је Спасић ухапшен на Јарињу.

Кфор осуђује нападе на новинаре на северу Косова

Кфор је саопштио да најоштрије осуђује нападе на новинаре који су обављали свој посао на северу Косова.

"Слобода штампе и слобода изражавања су основне вредности које сви морају поштовати. Позивамо све стране да се уздрже од даљег насиља или акција које могу довести до даље ескалације и да осигурају да медији могу безбедно да обављају свој основни посао", наводи се у саопштењу.

Додаје се да су после инцидената 29. маја, трупе Кфора распоређене око зграда општина на северу КиМ како би спречиле даље сукобе.

"Кфор наставља да спроводи свој мандат непристрасно, на основу Резолуције Савета безбедности УН 1244 из 1999. године, и у потпуности подржава дијалог Београда и Приштине уз посредовање ЕУ као једини пут напред. Такође, командант Кфора је у редовном контакту са свим својим главним колегама, укључујући представнике институција и безбедносних организација на Косову, као и са представницима Војске Србије, Мисије ЕУ за владавину права (Еулекс), ОЕБС-а. и дипломатска заједница", пише у саопштењу.

Опширније Краће

Курти: Почетком наредне седмице о позиву Бореља

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је да ће почетком наредне седмице изаћи са одговором на позив високог представника за спољну политику Европске уније на хитан састанак у Бриселу о управљању кризом на северу Косова и Метохије.

"Тражио сам да се састанак одржи у недељи када сам предложио план у пет тачака. Међутим, сада имамо захтев да састанак буде следеће недеље. Једном је речено 22. па 23. и опет 22.. Разговараћу о томе са својим тимом и сигурно ћемо дати одговор почетком следеће недеље", рекао је Курти а преносе медији у Приштини.

Додао је да је ангажован у овом дијалогу, али је рекао да недостаје редослед за пуну имплементацију, без одлагања и без услова, основног споразума и анекса имплементације из Охрида.

Опширније Краће

Дрецун: Лајчак одбио да прихвати Куртијев списак

Председник Скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун рекао је за РТС да је Аљбин Курти покушао Мирославу Лајчаку да преда списак на коме је 350 Срба који су за њега наводно криминалци.

"Лајчак је одбио да прихвати тај списак. То значи да Курти планира дугорочно хапшење Срба који му сметају, који могу да организују протесте", рекао је Дрецун гостујући у Јутарњем програму РТС-а.

Цело гостовање Милована Дрецуна и Слободана Зечевића можете погледати у видеу.

Адвокат: Ухапшени Влашковић није особа са слике коју су објавили у Приштини

Бранилац ухапшеног Немање Влашковића адвокат Предраг Миљковић изјавио је да његов брањеник није нападао новинаре 29. маја у Лепосавићу, истичући да поседује доказ за то.

Министар унутрашњих послова у Приштини Ђељаљ Свећља објавио је синоћ вест о хапшењу и фотографију на којој се види особа са капуљачом и затамњеним наочарима у групи људи која претестује, тврдећи да је Немања Влашковић.

Миљковић одбацује наводе и објаве Ђељаља Свећље и додаје да та особа није Немања Влашковић.

"То није тај момак са капуљачом, то је истина, а и види се. На истој слици у ширем формату Н. В. стоји у неком седмом реду. Он није нападач на новинаре и према нашим доказима није ни могао да буде", рекао је Миљковић РТС-у.

Миљковић је најавио да ће доказе поднети суду, укључујући и фотографију, јер како додаје, Влашковић треба да буде на слободи што пре.

Рок за одређивање даљих мера према ухапшеном Влашковићу правосудне власти имају до недеље поподне.

Опширније Краће

Конференција за медије Петра Петковића и најважнији акценти

Најважније што је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић рекао ванредној конференцији за медије

- Синоћ Куртијеви специјалци окупирали Митровицу, покушали да хапсе Србе 

- Ухапшени Немања Влашковић младић без криминалног досијеа

- Курти иде у нове нападе и провокације са намером да изазове рат на северу КиМ

- Шокирани смо саопштењима у којима се тражии да Београд пусти тројицу тзв косовских полицајаца, а нико не помиње да се пусте Срби 

- Председник Вучић ће данас имати разговоре са америчким и европским званичницима

- Лаж је да су ухапшени косовски полицајци малтретирани, ми смо озбиљна држава, наши органи раде искључиво у складу са законом

- У овим околностима не видим како да наставимо дијалог

"Лаж да су ухапшени косовски полицајци малтретирани, ми смо озбиљна држава,"

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић рекао је да је апсолутна лаж да су ухапшени косовски полицајци малтретирани, да им се не дају лекови, да се малтретирају.

"Када то говори Приштина, полази од себе, јер Курти и Приштина су ти који малтретирају Србе који су ухапшени. Приштина је та, Србија је та која убију бога у сваког Србина ко га ухапсе. Па не смеју да их пусте због тога што су у подливима који су и по више недеља. Овде није реч о малтретирању, ми тако не поступамо, ми смо озбиљна држава, наши органи раде у складу са законом. Сваки од ухапшених је у својој соби, имају лекове, да једу, да пију. Не могу да кажем да су у хотелу, али у односу на то у каквим су условима у којима су Срби ухапшени они као да јесу у хотелу... Тако да престаните са лажима, да говорите оно што није истина. Престаните да тражите да се ослободе они који су са дугим цевима упали на територију Србије, а позабавите се Србима који су ухапшени без основа. Тукли су их, Лунета су морали да прекрију да се не би видело да је у ранама. То је право стање ствари", рекао је Петковић,

"Курти иде у нове нападе и провокације са намером да изазове рат на северу КиМ"

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић рекао је да, Аљбин Курти иде у нове нападе и провокације са намером да изазове рат на северу КиМ.

"Он то ради сваког дана. Крајње је време, да неко уразуми Аљбина Куртија, он жели да изазове рат и запали не само север КиМ, већ цео регион. Реч је о балаканском пироману који жели рат на целом Балкану. Позивају га да повуче лажне градоначелнике и полицајце, Срби захтевају да се сви ухапшени Срби пусте, а он доводи нове полицајце", рекао је Петковић.

Указао је да Београд чини све што је у његовој моћи да сачува мир, али да то више не зависи од Србије.

Позвао је међународну заједницу да заустави премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, јер ако се то не деси нема више о чему да се прича.

Председник Вучић ће данас имати разговоре са америчким и европским званичницима

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић рекао је да ће председник Александар Вучић данас имати разговоре са америчким и европским званичницима.

"Чинимо апсолутно све што је у нашој моћи да сачувамо мир", рекао је Петковић истичући да је "све у Куртију и његовој лудој глави".

Шокирани смо саопштењима, додаје Петковић, у којима се тражи да Београд пусти тројицу тзв косовских полицајаца, а нико не помиње да се пусте Срби који су ухапшени претходних дана и јуче без икаквог разлога.

"Шокирани смо саопштењима САД, Британије, у којима се не знам шта тражи од Србије, да пусти ухапшене тзв. полицајце, а нико не помиње да је неопходно да се пусте невини Срби. Видите о каквом је лицемерју реч. Не одлучујемо ми када ће полицајци бити пуштени, ми смо правна држава, о томе одлучује тужилаштво и суд. О томе се не одлучује у амбасади, нити било каквим саопштењем" рекао је Петковић.

"Ухапшени Немања Влашковић младић без криминалног досијеа"

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић рекао је да је ухапшени Немања Влашковић, младић без криминалног досијеа.

"Реч је о још једној лажи Куртија, где очигледно да је ухапсио без основа још једног невиног човека поред Радоша Петровића, Душана Обреновића, Лунета и сада Влашковића. Реч је о момку који нема досије, треће је дете у тој породици, људи се баве привредом, сви имају само речи хвале о овом честитом момку. И даље је под полицијским задржавањем од 48 сати", рекао је Петковић.

Петковић: Синоћ Куртијеви специјалци окупирали Митровицу, покушали да хапсе Србе

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић рекао је да је синоћ у северном делу Косовске Митровице било право ратно опсадно стање:

"Куртијеви специјалци са дугим цевима, оклопним возилима су окупирали север Митровице, дошли су из јужног дела Митровице са преко 30 оклопних возила, под маскама, са дугим цевима. Малтретирали су целу северну Митровицу, направили безбедносни прстен, у центру града патролирали, имали своје пунктове по ободима града, заустављали аутомобиле, претресали људе до голе коже људе, ударали пушкама и псовали", рекао је Петковић.

Истакао је да Аљбин Курти све време провоцира, све време жели да изаове сукобе и рат.

"Током тог јучерашњег дана, али и ноћас, Куртијева полиција је покушала неколико хапшења у Бошњачкој махали, покушали да ухапсе два брата Горана и Владу Вучетића у центру града, па су јурили Мирослава Живковића, Лунетовог друга, то је трајало целу ноћ", рекао је Петковић.

Како је рекао од јутрос су оклопна возила замењена шкодама, али су и даље присутни специјалци са дугим цевима.

"Иначе, они су у много већем броју присутни последњих дана, има их и у цивилу, дакле, косовска полиција се крије и по локалима и бутицима у Бошњачкој и Махали, користе чак и аутомобиле са српским регистарским таблицама, да би тако били мање уочљиви, и крећу се по целом северу Косова и Метохије тражећи Србе које ће да ухапсе", рекао је директор Канцеларије за КиМ.

Опширније Краће

Приштина и даље блокира пролаз возила са српским таблицама преко административних пунктова

Приштина и даље блокира пролаз возила са српским регистрацијама преко административних пунктова.

Око двадесетак камиона који су у среду заустављени на Јарињу више од 60 сати паркирани су испред пункта, док су многи возила оставили у Рашки и суседним местима.

Возачи чекају нове информације када ће бити омогућен пролаз како би уговорене послове завршили и испоручили робу.

Канцеларија за Косово и Метохију саопштила је да ће Петковић конференцију одржати због "новог застрашивања, хапшења и прогона Срба, као и опсадног стања које је ноћас у Косовској Митровици организовао Аљбин Курти".

Током касних вечерњих сати у петак, припадници специјалних јединица такозване косовске полиције виђени су како у повећаном присуству патролирају Северном Митровицом у оклопним блиндираним возилима, јавља портал Косово онлајн.

Портал преноси да су се возила специјалних јединица налазила и на улазу у Северну Митровицу код НИС-ове бензинске станице, у Бошњачкој махали, у насељу Мали Звечан које спаја општине Звечан и Северну Митровицу, као и у близини насеља Три солитера.

Примећена су и на главним улицама код споменика Кнезу Лазару, али и у близини студентског центра и Дома здравља.

Према незваничним информацијама портала Косово онлајн, припадници косовских специјалних јединица заустављали су возила на улазу у Северну Митровицу и вршила детаљни претрес возила и путника.

Министар унутрашњих послова у Приштини Џељаљ Свећља саоштио  је током јучерашњег дана у Лепосавићу да је ухапшен још један Србин, који се сумњичи да је 29. маја напао новинаре.

Више хиљада Срба окупило се у протестној шетњи у северном делу Косовске Митровице због хапшења тројице сународника, захтевајући од власти у Приштини њихово ослобађање.

Након што је министар локалне самоуправе у Приштини Ељберт Краснићи јуче напустио зграду Општине у Лепосавићу, у којој је јуче ујутру боравио, окупљени Срби гађали су јајима и фарбом полицијско возило у којем је био. 

Приштина је, такође, забранила пролазак камионима са српском робом на Косово и Метохију. Колоне камиона су на свим административним пунктовима. Забрана се не односи на аутомобиле.

Читај ми!