Извор: РТС

Дуге колоне теретњака на Јарињу, детаљни прегледи аутомобила, одређен притвор Немањи Влашковићу

Срби у Звечану, Лепосавићу и Зубином Потоку и даље мирно протестују испред општинских зграда. Немањи Влашковићу , који је ухапшен због наводног напада на новинаре, одређен притвор. Приштина и даље блокира пролаз возила са српским регистрацијама преко административних пунктова. На Јарињу су дуге колоне теретњака и детаљни прегледи путничких возила. НАТО оцењује као "веома озбиљне" догађаје на северу Косова и Метохије.

Петковић: Међународна заједница не реагује

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић истакао је да нико из међународне заједнице није реаговао на то што је косовска полиција пре 24 сата брутално претукла двоје српске деце код Звечана и упитао њихове представнике ''да ли то значи да ране српске деце не боле''.

"Сузе њихове мајке Марије не постоје за вас", упитао је Петковић на свом налогу на Твитеру специјалног изасланика ЕУ за дијалога Београда и Приштине Мирослава Лајчака, шефа мисије ОЕБС-а на КиМ Мајкла Давенпорта и немачког амбасадора у Приштини Јерна Родеа. Петковић је на Твитеру такође поделио видео снимак на којем је мајка претучене деце испричала како је дошло до тог догађаја.

''Прошла су 24 сата откако је Куртијева косовска полиција брутално претукла двоје српске деце, Дару и Кристијана, и ниједан члан међународне заједнице није реаговао! Ране Даре и Кристијана не боле? Сузе њихове мајке Марије за вас не постоје", упитао је Петковић Лајчака, Давенпорта и Родеа.

Председник Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић обићи ће вечерас војне и полицијске формације у Копненој зони безбедности, потврђено је Танјугу у Председништву Србије.

Дуге колоне теретњака на Јарињу, детаљни прегледи путничких возила

На прелазу Јариње, где је екипа РТС-а ушла на КиМ, и даље је дуга колона камиона са српским таблицама и теретњака који превозе српску робу.

Колоне путничких аутомобила нема, али то не значи да нема чекања. Разлог - детаљна контрола сваког возила.

У случају екипе РТС-а, осим уобичајене провере докумената, полиција је детаљно прегледала возило и до најситнијих детаља проверила сваки комад телевизијске опреме.

Од Јариња преко Лепосавића и Звечана до Митровице, екипа је видела неколико возила Кфора и косовске полиције,

На први поглед би се рекло да је стање редовно, али су мештани рекли да их брине оно што се дешава ноћу када се, како кажу, појачавају патроле косовских специјалаца.

Управо једна од тих патрола синоћ је у Житковцу код Звечана пресрела квад на којем су били 15-годишњи дечак и његова 17-годишња сестра.

Извештај Драгане Биберовић (19.30)

Додик: Подржимо Вучића у борби за опстанак српског народа на Косову и Метохији

Председник Републике Српске Милорад Додик подржао је председника Србије Александра Вучића у његовој борби за опстанак српског народа на Косову и Метохији и рекао да ће они који га нападају, на тај начин само подићи његову популарност и подршку коју ужива међу народом у Србији и Републици Српској и додатно их окупити и ујединити око заједничких идеја.

"У овом тренутку, веома важном за Србију и Србе, поготово на Косову и Метохији, веома је важно да се окупимо око наших главних преговарача и да у том погледу апсолутно дамо подршку председнику Александру Вучићу, за кога сам потпуно сигуран да се искрено бори за КиМ, као што сам сигуран и за Републику Српску и могу то да посведочим", рекао је Додик за Танјуг.

Оценио је да ће напади на Вучића додатно ујединити људе у борби за опстанак српског народа на КиМ и Републици Српској и окупити око свих заједничких идеја.

"Они који нападају могу само да подигну популарност Вучићу међу нашим народом и ако им је то циљ онда то и постижу. А када видим ко га и напада и са које стране то долази, знам да ће борба за Србе с његове стране бити још већа и зато има нашу неподељену подршку. Моју личну и целе Републике Српске", закључио је Додик.

Опширније Краће

Министарство одбране поново демантује Куртија: ВС није учествовала у хапшењу

Министарство одбране саопштило је да још једном одлучно демантује тврдње које је изнео актуелни шеф привремених органа самоуправе у Приштини Аљбин Курти, а којима покушава да обмане јавност, да су припадници Војске Србије учествовали у лишавању слободе три наоружана припадника такозване "косовске полиције", која су се илегално кретала дубоко у територији централне Србије.

“Војска Србије обавља своје редовне задатке на административној линији са АП Косовом и Метохијом, у складу са позитивно-правним прописима Републике Србије, наредбама председника Републике Србије и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића и сходно Војно-техничком споразуму из Куманова из 1999. године“, наводи се у саопштењу.

Војска Србије, каже, своје акције координира са међународним снагама које се налазе на територији Косова и Метохије на основу резолуције Савета безбедности Уједињених нација 1244 и у целости испуњава све своје, важећим прописима предвиђене обавезе.

“Војска Србије никада неће дозволити да је појединци из Приштине, који се у континуитету служе лажима на патолошком нивоу попут Аљбина Куртија, стављају у обмањујући и неистинит контекст. Војска Србије ће и убудуће одлучно и професионално обављати све задатке које пред њу постави председник Републике Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић и да испуњава све законом предвиђене обавезе“, пише у саопштењу.

Опширније Краће

Селаковић: Потврђена Куртијева антисрпска политика заснована на терору

Mинистар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић истакао је да су, како је навео "припадници терористичке организације Росу синоћ поново потврдили да је једина политика коју Аљбин Курти води, антисрпска политика која се заснива на најгорем терору, страху, малтретирању и злостављању Срба на Косову и Метохији".

Селаковић је у писаној изјави оценио да је напасти и претући малолетну децу толико страшно, зверски и окрутно, нешто што ниједан нормалан ум не би могао да учини.

"А осуде тог монструозног дела не долазе ни од међународне заједнице", указао је министар.

Нагласио је да да је бзбедност српског народа на КиМ угроженија него икад. 

"Србија неће одустати од очувања мира, али ће се исто тако борити за свој народ и њихова права", поручио је министар Селаковић.

Опширније Краће

Тодић и Симић саставили тужбу против Салихуа, биће обухваћен и Краснићи

Бивши градоначелник Лепосавића Зоран Тодић и члан Председништва Српске листе Славко Симић су са својим адвокатом Небојшом Влајићем саставили заједничку тужбу против медијског радника Плеурата Салихуа који их је на свом Фејсбук профилу и у појединим приштинским медијима лажно, без икаквог основа, доказа или утемељења довео у везу са нападом на новинаре у Лепосавићу 16. јуна.

Такође, адвокат Тодића и Симића пријавом, односно тужбом ће обухватити и министра локалне самоуправе у Влади у Приштини Елберта Краснићија због лажних и неоснованих оптужби које је објавио на њихов рачун на друштвеним мрежама и у неким од медија из Приштине, означивши их лажно као "вође криминалне групе" јер су се са народом окупили да мирно протестују испред зграде општине Лепосавић.

Како се истиче у саопштењу Тодића и Симића, реч је о апсолутним лажима које представљају директну и недопустиву претњу и цртање мете на њихова чела, као и свих грађана Лепосавића који се три недеље окупљају да мирно бране своја основна људска права.

С тим у вези, правни заступник Тодића и Симића тужбу ће поднети сутра. 

"Једини циљ оваквих претњи јесте да се Тодић и Симић, као и српски народ у Лепосавићу и широм севера застраше како би одустали од борбе за своје легитимне интересе и супротставе се Куртијевом терору, што се никада неће догодити", напомиње се у саопштењу.

Опширније Краће

Дали смо све од себе да сачувамо мир, али колико год да смо се трудили да будемо озбиљан и и одговоран партнер западним силама, никада нас нису на тај начин посматрали, рекао је председник Александар Вучић у обраћању јавности.

Поручује и да је дијалог потпуно бесмислен. "Не пада ми на памет да разговарамо о не знам чему, све док ухапшени Срби не буду пуштени", истакао је Вучић.

Навео је и да одлучити да ли ће учествовати у дијалогу и о томе обавестити јавност 24 сата раније.

"Суштински од тог посла нема ништа, а технички то је питање наше тактике и ничег више", нагласио је Вучић.

Опширније Краће

Лунгеску: НАТО оцењује као "веома озбиљне" догађаје на северу КиМ

НАТО оцењује као "веома озбиљне" догађаје на северу Косова и Метохије и предузима све неопходне мере да обезбедни сигурно и безбедно окружење и слободу кретања за припаднике свих заједница које живе на КиМ, саопштила је портпаролка Северноатлантске алијансе Оана Лунгеску. 

"Посвећеност припадника Кфора да имплементирају обавезе из свог мандата је непоколебљива, што се види и по недавном распоређивању додатних 500 припадника. Подсећамо све стране на обавезе према Кфору које су дефинисане војно-техничким споразумом", поручила је Лунгеску на свом Твитер налогу. 

Она је посебно нагласила обавезу поштовања административне линије и прописаних процедура за полицију тзв. Косова. 

Према њеним речима ове обавезе су осмишљене да би се обезбедила координисана акција, избегла ескалација и очувало безбедно и сигурно окружење на КиМ.

Опширније Краће

Вучевић: Алармантна безбедносна ситуација у земљи због збивања на КиМ

Безбедносна ситуација у земљи због збивања на Косову и Метохији је алармантна и тешка, а напади на Србе у покрајини су стални, не од јуче него од доласка Аљбина Куртија на чело приштинских институција, изјавио је министар одбране Милош Вучевић. 

Вучевић је за Танјуг рекао да је та ситуација директна претња за безбедност Србије и да је једини трачак наде рационалност међународне заједнице, пре свега земаља Квинте, која би, каже, требало да изврши политички притисак на Приштину, али да "боли гласна тишина међународне заједнице". 

Вучевић је оценио да Курти жели сукоб Срба и Кфора и да му је крајњи циљ да етнички очисти север Косова и Метохије од Срба.

"Стални притисци и хапшења, напади, забрана уласка камиона на КИМ са храноим и медицинским материјалом имају за циљ да Срби помисле да им тамо опстанка нема", рекао је министар одбране.

Опширније Краће

Немањи Влашковићу основни суд у јужном делу Митровице одредио меру притвора од месец дана и он је упућен у затвор у Грдовцу код Подујева, пренео је РТС-у адвокат Предраг Миљковић бранилац ухапшеног.

И даље мирни протести на северу, роба из централне Србије не може на КиМ

Срби у Звечану, Лепосавићу и Зубином Потоку и даље мирно протестују испред општинских зграда, које обезбеђују припадници Кфора, захтевајући да припадници специјалне полиције напусте просторије локалних самоуправа, али и читаву територију севера покрајине, као и да буду ослобођени сви невино ухапшени Срби.

Ноћас је било мирно, али су и даље оклопна возила специјалаца присутна у близини општинских зграда. 

У северном делу Косовске Митровице су и ноћас патролирала оклопна возила, али их је било мање него прошле ноћи. 

На административним прелазима између Косова и Метохије и централног дела Србије и даље није дозвољен улазак српске робе, као и камиона са српским таблицама, било да су празни или да превозе робу. 

Путнички аутомобили саобраћају нормално, уз обавезне претресе, како аутомобила, тако и путника. 

Камионима са српским таблицама није дозвољен ни улазак из Албаније на Косово и Метохију. 

Опширније Краће

Како Канцеларија за Косово и Метохију наводи, брата и сестру синоћ су припадници Росу јединица присилно зауставили док су возили квад, малтретирали их, гурали, а потом и физички на њих насрнули.

Доктор Бобан Митровић из КБЦ Косовска Митровица рекао  је да су они стабилно, али да су под тешким психичким стресом.

"Дечак је добио више удараца у пределу главе и ударац ногом у пределу слабина, док је сестра, која је била сувозач, брутално скинута са мотора, вучена по земљи и при томе задобила контузионе повреде десног рамена", рекао је Митровић.

На Јарињу је јуче ухапшен Далибор Спасић, осумњичен за нападе на новинаре, објавио је министар унутрашњих послова у Приштини Ђељаљ Свечља.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је да je у петак у Северној Митровици било опсадно стање, да су косовски специјалци малтретирали грађане и покушали да ухапсе Србе.

У петак је у Лепосавићу ухапшен Немања Влашковић. Бранилац ухапшеног Влашковића, адвокат Предраг Миљковић, изјавио је да његов брањеник није нападао новинаре 29. маја у Лепосавићу, истичући да поседује доказ за то.

Приштина и даље блокира пролаз возила са српским регистрацијама преко административних пунктова

Стејт департмент поново је позвао председника Александра Вучића и Владу Србије да одмах и безусловно ослободе тројицу косовских полицајаца који су приведени 14. јуна.

Председник Србије Александар Вучић обратио се јавности и рекао да пред нама је много стратешких одлука у наредних неколико дана, гледаћемо да чувамо мир, али нећемо дозволити даље малтретирање и угрожавање живота српског народа.

Читај ми!