Отворен симпозијум колопроктолога

У Београду је отворен 6. интернационални симпозијум колопроктолога. Више од 500 домаћих и страних стручњака размениће искуства у лечењу рака дебелог црева, раној дијагностици и превенцији те опасне болести.

У Србији се сваке године региструје скоро четири хиљаде новооболелих од карцинома дебелог црева. Ако се открије на време, та опака болест потпуно је излечива.

"Зато ће и код нас, почетком следеће године, почети скрининг програм - рано откривање карцинома дебелог црева, а у плану је и отварање Националног центра за дијагностику и лечење", каже за РТС Онлајн професор доктор Зоран Кривокапић, један од водећих стручњака у области колоректалне хирургије.

На сваких 100.000 људи карцином дебелог црева региструје се код око 50 пацијената, истакао је колопроктолог и председник Хируршке секције Српског лекарског друштва доктор Марко Контић.

Тренд пораста броја оболелих од рака дебелог црева може се тумачити вишим стандардом исхране, што је донекле парадоксално, нагласио је доктор Контић.

Према његовим речима, исхрана богата мастима, брашном, сољу и осталим канцерогеним материјама доводи до повећања броја оболелих од тумора дебелог црева, али се болест, ако се открије на време, може успешно лечити.

Превенција и дијагностика

"Уколико се врши правилна превенција, односно рана контрола здравих људи после 40. године, 95 одсто пацијената има шансу да се излечи, али ако се закасни са постављањем дијагнозе онда је преживљавање смањено на око 15 одсто", истакао је Контић.

Тумор дебелог црева има дугу еволуцију, односно од почетне фазе када се јави као мали израштај до појаве рака може проћи пет до десет година, тако да постоји период током ког се пружа могућност да се болест открије на време и лечи.

Oд карцинома дебелог црева годишње оболи око милион људи

У раду Симпозијума учествује више од 500 стручњака из Србије и иностранства, а од 200 страних стручњака, српској јавности ће се први пут представити и пет лекара из Нигерије.

Циљ скупа је размена искустава из ове области да би се примениле нове методе лечења и превентиве карцинома дебелог црева од кога годишње у свету оболи око милион, а умре више од 500.000 људи.

Интернационални симпозијум колопроктолога одржава се у Центру "Сава" од 16. до 18 октобра.