Невреме у Србији

Олујни ветар у поподневним сатима уништио летину у околини Ваљева и Шапца. Ветар носио кровове и црепове са кућа и чупао стабла. Невреме однело кров са Дома здравља у Лајковцу. Поједина београдска насеља око два сата била без струје.

Србију је у поподневним сатима захватило невреме, праћено кишом, грмљавином и ветром, које је стигло преко Дрине, из Босне, а највећа материјална штета причињена је у околини Ваљева и Шапца.

Невреме у Ваљеву трајало је око двадесетак минута, а према подацима из Центра цивилне заштите велика штета нанета је у селима Забрдица, Попучке, Лукавац, Дивци, Кланица.

Олујни ветар који је дувао брзином од 10 до 20 метара у секунди са градом уништио је пшенична и кукурузна поља, баште, поломио воћна стабла, однео кровове и цреп са стамбених и помоћних зграда и подруме и зграде напунио водом.

Због тога су се мештани током целог поподнева борили са воденом стихијом, али последице још нису отклоњене.

Интервенисала је противградна заштита, али, нажалост, због недовољног броја противградних ракета није се успело у напорима да се смањи штета од града.

Из Центра за обавештавање у Ваљеву Танјугу је потврђено да је невреме однело и кров са Дома здравља у Лајковцу и оборило на десетине стабала.

На срећу, људских жртава није било, али је штета велика и Лајковчани су већ уклонили поломљена стабла са путева и улица, а предузимају и мере да заштите кров на Дому здравља.

А како репортери РТС јављају и у Шапцу је олујни ветар причинио штету. Оборена су многа стабла, а Поцерина, Мисар, Оридски басен остали су без струје. Дежурне екипе су на терену и отклањају последице невремена.

У околини шабачке аутобуске станице вода досеже и до 30 центиметара.

Служба за обавештавање наводи да ће имати детаљније информације о штети коју је невреме изазвало у том крају. Град је захватио и пољопоривредне површине у Мачви.

Део Јагодине остао је без струје пошто је олујни ветар поломио липу у Далматинској улици у том граду, која је покидала далековод. Оборена су стабла и у околини Јагодине, али повређених нема.

Јако невреме захватило је и Београд, Лозницу, Крагујевац, Сремску Митровицу, Вршац, Нови Сад, Бачку Паланку, Неготин, Јагодину, Црни Врх.