Велико спремање Србије

Више од 200.000 грађана Србије учествовало је у великом еколошком спремању Србије. Прикупљене су велике количине отпада који ће бити прослеђен на рециклажу или транспортован до депонија, рекао министар Оливер Дулић.

Светски дан животне средине - 5. јун, обележен је данас у Србији акцијом "великог спремања", у којој је учествовало више од 200.000 грађна. Акција је почела чишћењем простора испред седишта Министарства животне средине и других државних органа, који се налазе у "Палати Србија" на Новом Београду.

Прикупљене су велике количине отпада који ће бити прослеђен на рециклажу или транспортован до депонија, рекао је министар животне средине и просторног планирања Оливер Дулић.

Акција је почела расподелом рукавица и кеса за запослене, а у њој су учествовали министри Оливер Дулић, Слободан Милосављевић и Сулејман Угљанин, који су позвали грађане да се у што већем броју укључе у акцију чишћења окружења у коме живе.

Присутнима су подељене метле, лопате, жуте кесе намењене за пластичу амбалажу и црне за остале врсте отпада.

Министар Дулић је рекао да је испред зграде његовог министарства јутрос напуњено на десетине црних пластичних кеса.

"Извештаји о учешћу грађана су фантастични, одазвале су се скоро све општине. Могу само да поручим свим учесницима да су тиме на најбољи начин показали како се воли своја земља", рекао је Дулић.

"Онима који нису учествовали поручујем да смо овог пута ми поспремили за њих", рекао је Дулић и најавио да ће се слична акција спроводити и убудуће.

Акцију је подржао и министар Угљанин, који је позвао представнике 48 неразвијених општина у Србији да се укључе у акцију.

Он је рекао да су позиви за "Велико спремање Србије", осим на државном званичном језику, били упућени и на језицима мањина.

Министарство животне средине обезбедило је 100.000 пари рукавица и 500.000 пластичних врећа, а акцији се одазвало више од 200.000 волонтера.

У свим школама ово је био радни дан. Без обзира што су имали обавезу да дођу, школарци су се својевољно латили посла.

И више хиљада железничара учествовало је у "Великом спремању Србије". Они су чишћење железничког подручја и објеката започели у јутарњим часовима, а само у Београду су ангажовани на 10 пунктова.

Железничари су сређивали главну станицу Београд, станицу на Топчидеру, у Раковици, Земуну, Батајници, Макишу, Дунав станици и Београд ранжирној и станици Београд-Доњи град.

Током дана, чишћени су и прилазни путеви на Ибарској магистрали у Београду и уклањане дивље депоније.

У чишћењу прилазних путева недалеко од ОМВ пумпе на Видиковцу учествовали су представници Министарства животне средине и просторног планирања, "Градске чистоће", "Зеленила Београд", волонтери општине Чукарица, запослени у Телекому "Србија", као и глумци Аница Добра, Марко Живић и музичари Владо Георгијев и Ђуле из Ван Гога.

Чишћење у целој Србији

Акција чишсћења организована је и другим градовима.

У Новом Саду чистило је више хиљада људи. На Фрушкој гори се окупило више од хиљаду волонтера који су уклањали смеће на 30 локација. Грађани су највише чистили популарна излетишта на тој планини.

У Пироту се акцији одазвало око 1.000 волонтера, међу којим је било и ученика локалних школа. Чишћење је спроведено на десетак локација у граду и околини.

Акција је успешно организована и у Краљеву, где се упркос киши одазвало око 10.000 грађана.

Крушевац је чистило око 3.000 волонтера из градске управе, установа, државних и приватних предузећа, месних заједница, школа и невладиних организација.

У акцији чишћења учествовало и око 1.000 грађана Лесковца. У том граду је смеће очишћено са неколико локација и допремано је у центар града, где су волонтери, у присуству представника Секопака, организације с којом је Лесковац први у Србији потписао уговор о сарадњи, сортирали разне врсте прикупљеног отпада.

Министар животне средине Оливер Дулић рекао је да су резултати акције који су до 14 сати стигли из више општина веома задовољавајући и да су прикупљене велике количине отпада.

Детаљнији подаци о прикупљеним количинама биће познати од сутра, када општине доставе извештаје Министарству животне средине.

Акција Министарства за заштиту животне средине "Очистимо Србију" траје од 2. марта 2009. године, а РТС од почетка учествује у акцији.

Светски дан животне средине - 5. јун обележава се данас широм света различитим манифестацијама.