Филм о Јованки Броз ускоро на РТС-у

Колики је био утицај Јованке Броз на Тита, да ли је имала политичких амбиција, који је прави разлог њиховог растанка, нека су од питања на која покушава да одговори документарац РТС-а о жени бившег председника СФРЈ, који ће ускоро бити приказан на РТС-у.

Радио телевизија Србије завршила је снимање документарног филма о Јованки Броз који ће ускоро бити премијерно емитован на Првом програму.

Филм је базиран на сведочењу људи који су били савременици и актери догађања у Ужичкој 15, где је Јованка Броз провела 35 година заједничког живота са Титом.

Документарни филм сниман је у Словенији, Хрватској и Србији. Прича је базирана и на цитатима тада битних политичара, као и на документима из љубљанског и београдског архива који до сада нису приказани јавности у Србији.

У Просветиној енциклопедији из 1978. године, пре читаве странице која је посвећена лику и делу Јосипа Броза, стоји: "Броз Јованка (рођена Будисављевић, 1924. године ), супруга председника Републике Јосипа Броза Тита, резервни мајор ЈНА. У НОБ-у од 1941. као борац, затим комесар Интерне болнице у Дрвару и Хируршке болнице 1. армије. Ступила у брак маршалом Титом 1952. године".

То је све што је написано о Јованки Броз.

Колико ми заправо знамо о жени која је била прва дама СФР Југославије читавих двадесет и пет година? Колики је био њен утицај на најутицајнијег човека са ових простора у двадесетом веку? Да ли је имала политичких амбиција и који је прави разлог њиховог растанка? Због чега до дан данас упорно одбија да стане пред камере и отворено исприча своју страну приче?

Јованку контроверзе прате од самог почетка. Како је тачно млада партизанка из Лике постала жена југословенског комунистичког вође није сасвим јасно.

Према једној верзији, одмах након завршетка Другог светског рата, министар унутрашњих послова Александар Ранковић затражио је од својих републичких подсекретара да му пошаљу групу проверених девојака за рад у Маршаловом кабинету.

Од око 50 кандидаткиња, Ранковић је наводно одабрао пет девојака и лично их представио Титу, коме се допала партизанка Јованка Будисављевић.

Живот под велом тајне

Према другој верзији, Јованку одабрао Иван Стево Крајачић, тадашњи повереник Народног комесаријата унутрашњих послова (НКВД) за Југославију. Већ на самом старту јавног живота, вео тајне прекрио је Титову будућу супругу.

Међутим, то је само почетак приче. Како је Броз бивао старији, његов утицај неминовно је слабио.

Ко је све то желео да искористи и да ли је улогу у томе имала и Јованка? Или је, можда, Јованка само жртва Република СФРЈ које су се бориле за Титову наклоност? Да ли се већ тада, седамдесетих година, наслућивао распад државе?

Желећи да одговори на нека од ових питања, Радио-телевизија Србије упустила се у снимање документарног филма о Јованки Броз.

У емисији ћете чути мишљења њених савременика и сарадника, као и нешто објективнија виђења историчара са простора бивше Југославије.

Филм је сниман на аутентичним локацијама и резиденцијама Брозових (Бели двор, Карађорђево, Бриони...), а у великој мери коришћен је и архивски материјал.

Позивајући се на одломке из многобројних књига, разне исповести, као и на одређена документа, филм је заправо покушај да се расветле односи у врху тадашњег система, који су недовољно јасни чак и људима који су били део истог система.

Са друге стране, то је приказ једне државе и времена о коме млађи нараштаји не знају много.

Филм о Јованки Броз сниман је на аутентичним локацијама и у објектима које су користили Брозови. Осим острва Ванга на Брионима (омиљено место Јосипа Броза, које је и дан данас затворено за посетиоце), драматизације су снимане у Белом двору и Карађорђеву.

Сама чињеница да су се ти ентеријери незнатно мењали, говори о томе да још одишу духом тог времена. Управо због тога, они су непроцењиви за филм и савршено се допуњују са изабраним архивским материјалом.

Аутор филма је Слађана Зарић, редитељ је Филип Чоловић, док су сарадници на филму директор фотографије Живота Неимаревић, новинарка Весна Илић и монтажер Марија Богичевић. Продуценти филма су Слободан Токић и Мирко Јокнић.

Документарни филм о Јованки Броз урађен је у продукцији Информативног програма РТС-а.