"Приђи ближе" на РТС-у

Радио-телевизија Србије ће од 21. фебруара на Првом програму емитовати тинејџерску серију "Приђи ближе". Серија реализована према моделу "едукација кроз забаву" и има 16 епизода.

Од недеље 21. фебруара, на Првом програму РТС-а у 17.30 часова почиње емитовање тинејџерске игране серије "Приђи ближе".

Серија је реализована уз подршку Министарства рада и социјалне политике, Програма Уједињених нација за развој и финансијску помоћ Европске комисије.

Потрага за идентитетом главне шеснаестогодишње јунакиње, Бебе, окосница је свих дешавања у серији "Приђи ближе", а серија је специфична и по томе што је по први пут рађена по примењеној методологији - едукација кроз забаву.

У центру приче налази се Беба која живи са родитељима у Београду и проживљава слатке муке одрастања. Њено виђење света је младалачки иронично и прожето поп-културним референцама - од музике, књига и моде - до "Фејсбука".

Уредник серије Тамара Вешковић каже да је циљ серије "Приђи ближе" подизање нивоа свести и знања. "Едукативни садржаји су суптилно уткани у серији, а главни актери серије су тинејџери", рекла је Вешковићева на коференцији за новинаре у Галерији РТС-а.

Екипа која је радила на серији је бројна, а младим људима смо оставрили сан да заиграју у играној серији на телевизији, додала је уредница серије.

Серија јесте прича о љубави. Првенствено, прича о љубави међу људима, о међуљудским односима и проблемима у међуљудским односима. Тинејџерска групација, која је овде узета као центар пажње је заправо само једна метафора општег друштвеног контекста.

На кастингу 500 средњошколаца

На кастингу за серију пријавило се 500 средњошколаца. У сарадњи са психолозима, ауторњска екипа је дошла до сазнања о томе како млади данас размишљају, како живе, шта воле, шта очекују, чему се надају и какав однос имају према дискриминацији.

За серију улогу је добило њих тридесеторо тинејџера, који зајено гуме са  искусним Небојшом Дугалићем, Горицом Поповић, Драгомиром Љубичићем, Иваном Михић и Живком Мирићем.

Бебина мајка, Љубица Протић, чији лик глуми Ивана Михић каже да јој је много драго што глуми у овој серији, и да до сада није играла улогу мајке шеснаестогодишњакиње.

"Редитељ ове серије Петар Станојловић је изузетана, талентована особа и од круцијалног значаја је за ову серију", рекла је Михићева.

А њен супруг у серији Мома Протић, глумац Драгољуб Љубичић Мићко каже да је за њега ова улога била прави изазов, баш зато што је овог пута позван да глуми обичног човека са обичним животом, суочен са свакодневним животнијм проблемима.

Праве вредности 

Редитељ серије Петар Станојловић на коференцији за новинаре захвалио се својој гимназији, својим друговима, обема разредним старешинама и директору Тринаесте београдске гимназије.

"Из целе серије, осим глумаца, најбитнији је мој субјективни осећај да се вратим у младост. И млади људи из серије су ми помогли да се вратим у свет који можда нисам проживео, а требао сам", рекао је Станојловић.

Редитељ серије каже да се серија бори за праве вредности, и у серији нећете чути ниједну псовку.

Главни и одговорни уредник Културно-образованог програма Божидар Николић каже да ова младост има посебну енергију. "Радио сам као професор у гимназији, имам три ћерке које су тинејџерке и препознао сам се у овој серији", рекао је Николић.

Николић је рекао да се нада да ће ова серија бити гледана и да жели да ово буде почетак нечег новог и охрабрујућег.

Главни лик у серији тинејџерка Беба, гимназијалка Јована Андрић каже да разлика између ње и њеног лика је та што су обе бебе, "само што сам ја проходала".