Читај ми!

Краљ Петар II поново у Србији

Посмртни остаци последњег југословенског краља Петра Другог Карађорђевића пренети су у Београд. Тело краља дочекала је породица и представници државе. Пре него што буде сахрањен поред предака у Краљевском маузолеју на Опленцу, тело краља Петра почиваће у Капели при Двору на Дедињу у Београду.

15.05 - Ковчег са посмртним остацима Петра Другог Карађорђевића изнет из авиона и под полицијском пратњом биће превезен на Дедиње.

14.02 - Авион са посмртним остацима Петра Другог Карађорђевића слетео је на београдски аеродром. 

У Београд су из Америке данас стигли посмртни остаци последњег југословенског краља Петра Другог Карађорђевића, који ће бити пренети у капелу Светог Андреја Првозваног на Дедињу.

Како је најављено, посмртне остатке Петра Другог (1923-1970) на београдском аеродрому "Никола Тесла" дочекаће породица, премијер Ивица Дачић, члан Одбора за пренос посмртних остатака чланова краљевске породице Оливер Антић и званичници Војске Србије.

Патријарх Иринеј служиће литургију у Цркви светог Андреја Првозваног у 15 часова.

Датум сахране на Опленцу биће одређен накнадно, у договору са Српском православном црквом, председником Србије Томиславом Николићем, Владом, као и у договору с другим краљевским кућама.

Иначе, Влада Србије је септембра прошле године одлучила да се формира Организациони одбор за пренос посмртних остатака чланова породице Карађорђевић у породичну крипту цркве Светог Ђорђа на Опленцу. За председника Одбора именован је председник Србије Томислав Николић.

Краљ Петар II био је најстарији син краља Александра I и Краљице Марије од Југославије. Рођен је у Београду, 6. септембра 1923. године. Образовање је започео у краљевском двору у Београду, после чега је уписао школу Сандроид у Енглеској, одакле се вратио после убиства свога оца у Марсељу, 1934. године.

Пошто је у време атентата Краљ Петар II имао само 11 година, краљевско управљање земљом пренето је на намесништво.

Одлука Кнеза Павла да потпише уговор о ненападању са нацистичком Немачком на почетку Другог светског рата изазвала је жестоке протесте у земљи, који су 27. марта 1941. довели до кризе владе и државног удара.

Краљ Петар II је након што је Југославија окупирана заједно са Југословенском владом емигрирао прво у Грчку и Палестину, а затим у Египат.

У јуну 1941. године у Лондону се придружио другим монарсима и лидерима европских држава који су избегли пред нацистичком окупацијом.

Краљ Петар II није никада абдицирао. У изгнанству је прво живео у Лондону, а последње године живота провео је у Америци, где је после дуге и тешке болести умро 1970. године.

Сахрањен је у цркви Светог Саве у Либертвилу, недалеко од Чикага у држави Илиноис.