Руси, Канађани и Американци успешни

У првом колу Б групе Олимпијског турнира у хокеју на леду репрезентација Русије је савладала Летонију са 8:2 (3.0, 1:0, 4:2).

Голове за Русију постигли су Данис Зарипов и Александер Овечкин по два, Александер Радулов, Јевгениј Малкин, Иља Ковалчук и Алексеј Морозов по један, док су стрелци за Летонију били Хербертс Васиљевс и Гиртс Анкипанс.

Руски голман Јевгениј Набоков имао је 18 одбрана, а летонски Едгарс Масалскис 37.

Руси важе за главног фаворита за освајање првог олимпијског злата од распада Совјетског Савеза који је девет пута побеђивао на Олимпијским играма. СССР је губио само у финалима 1960. и 1980. године, а последњи пут је на највишем месту подијума био 1992.

У репрезентацији су неки од најбољих играча из америчке НХЛ и руске КХЛ, и она је највећи ривал домаћину, Канади.

У мечу против Летонаца руски играчи направили су много прекршаја и нису били сигурни са играчем више против слабашних Летонаца. Та балтичка држава има само двојицу НХЛ играча, а 16 од 23 репрезентативца су из Динама из Риге.

Поред Русије и Летоније, у групи Б играју још Словачка и Чешка.

Утакмици Русија - Летонија претходили су мечеви А групе. Канада је савладала Норвешку са 8:0 (0:0, 3:0, 5:0), док су Американци победили Швајцарску са 3:1 (1:0, 2:0, 0:1).

Двоструки стрелци за Канаду били су Џером Игинла и Дени Хејтли, а по један гол постигли су Мајк Ричардс, Рајан Гецлаф, Кори Пери и Рик Неш.

У мечу САД - Швајцарска (3:1), Боби Рајан, Дејвид Бекс и Рајан Мелоун су били стрелци за Американце а једини погодак за Швајцарску постигао је Роман Вик.