Читај ми!

Ноле је краљ Њујорка

Краљ је мртав, живео краљ! А нови краљ Ју-Ес Опена је Новак Ђоковић. Најбољи тенисер света тријумфовао је на Отвореном првенству САД у Њујорку савладавши у финалу Шпанца Рафаела Надала са 3:1 у сетовима. Новак је остварио 64. победу ове сезоне и освојио четврту гренд слем титулу, прву на Ју-Ес Опену, укупно 28. АТП трофеј у каријери.

Најбољи тенисер света Србин Новак Ђоковић тријумфовао је на Отвореном првенству САД у Њујорку пошто је касно вечерас у финалу савладао Шпанца Рафаела Надала са 3:1 у сетовима - 6:2, 6:4, 6:7 (3:7), 6:1.

Први рекет света у незаборавној 2011. години освојио је 10 трофеја - гренд слем титуле на Отвореном првенству Аустралије у Мелбурну, Отвореном првенству Енглеске у Вимблдону и Отвореном првенству САД у Њујорку, као и титуле на мастерсима у Индијан Велсу, Мајамију, Мадриду, Риму и Монтреалу и на турнирима у Дубаију и Београду.

Тријумфом на Ју-Ес Опену Ноле је до краја године обезбедио позицију број један на светској ранг-листи, а тек је шести тенисер у опен ери са три гренд слем титуле у једној сезони.

Шест финала и исто толико изгубљених мечева од Нолета на свим подлогама, и преврат на тениском престолу, где је прво место препустио српском играчу. Индијен Велс, Мајами, Мадрид, Рим, Вимблдон, Њујорк, ово су за сада "скалпови" које је Ноле узео Надалу ове године.

Рафа није успео да прекине црну серију у окршајима са српским тенисером. Шпанчево самопоуздање сигурно је веома пољуљано, јер до сада није нашао решење за Ђоковића ни на једној подлози, што је и сам признао.

На почетку меча Надал је повео са 2:0, Ђоковић је успео да изједначи и да поремети концентрацију противнику који до краја првог сета, који је трајао 49 минута, није успео да освоји ниједан гем.

Шпански тенисер је у првом гему другог сета успео да прекине Новакову серију од 6:0, затим и да поведе са 2:0. После велике борбе тенисер Србије је успео да направи брејк и смањи предност противника на 2:1 и изједначи на 2:2. Двојица најбољих светских тенисера наставили су у истом темпу, приказујући публици у Њујорку врхунски тенис. Ђоковић је повео са 4:2, Надал изједначио на 4:4, а тенисер из Србије затим направио брејк и поново повео.

После два сата игре Новак је сервирао за победу у другом сету и  искористио предност свог сервиса за 2:0. У наставку Надал се није предао и опет су се противници борили за сваки поен у гему. Ђоковић је дошао до предности од 3:2, али је Шпанац затим направио брејк, изједначио и повео са 4:3. Новак је дошао до 4:4, међутим, Надал није дозволио да поново преокрене резултат у своју корист и повео је са 5:4. Ноле је, ипак, на свој сервис изједначио на 5:5, направио брејк за 6:5, али није успео да одржи ту предност. Шпанац је поново изједначио на 6:6 и сигурном игром у тај-бреку (7:3), смањио предност противника на 2:1.

Ђоковић је на почетку трећег сета затражио медицински тајм-аут због бола у леђима. После тога први пут у мечу дошао је до предности на почетку сета од 2:0, а затим и 3:0.

Како је меч трајао већ четири сата, Надал је почео да има проблеме због грчева у ногама. У таквој ситуацији Ноле је искористио шансу, повео са 4:1, направио брејк за 5:1 и добио меч са убедљивих 6:1 у трећем сету.

Новак је вечерас на стадион Артур Еш дошао с капом на којој је симбол њујоршких ватрогасаца. Ипак, уочи почетка меча Ђоковић је ставио своју, белу капу.  Финале у појединачној конкуренцији мушкараца првобитно је било предвиђено за недељу, на 10. годишњицу напада терориста у САД, али је одложено за понедељак због два дана кише и отказивања мечева.

Датум 11. септембар 2001. године, када су терористи напали Њујорк и Вашингтон и убили скоро три хиљаде људи, исписан је белом бојом поред терена на којем играју Ђоковић и Рафаел Надал, као што је то било и током ранијих мечева.