Читај ми!

Вимблдонска круна на тениском престолу

Сан је остварен, Новак Ђоковић је освојио Вимблдон! Српски тенисер је у финалу најпрестижнијег тениског турнира победио Рафаела Надала резултатом 3:1, по сетовима 6:4, 6:1, 1:6, 6:3. Бетон, шљака и трава сада имају новог владара. Његово име је Новак Ђоковић.

Новак Ђоковић ће сутра доћи у Београд, а свечани дочек биће организован испред Дома Народне Скупштине са почетком у 20 часова.

Пре два дана, Новак Ђоковић је испунио сан целе нације и постао први тенисер света. Данас је српски тенисер испунио и свој дечачки сан освојивши Вимблдон. Најбољи српски тенисер је у финалу најпрестижнијег тениског турнира савладао Рафаела Надала резултатом 3:1, по сетовима 6:4, 6:1, 1:6, 6:3.

И пети судар тениских титана ове године припао је Новаку Ђоковићу, који ће од понедељка и званично преузети светски тениски трон. Нови број један своју доминацију потврдио је освајањем те престижне титуле.

Оба тенисера су озбиљно ушла у меч, без проблема освајајући гемове на свој сервис. Ни Ђоковић ни Надал већим делом сета нису били ни близу брејку.

Ипак, Шпанац је први попустио, и то при вођству српског тенисера од 5:4. У гему у којем је сервирао за опстанак у сету Надалу је заказао сервис, што је Ноле сјајно искористио и дошао до брејк лопте. Српски тенисер је искористио прву шансу, направио брејк и освојио први сет 6:4.

Губитак првог сета пореметио је шпанског тенисера и у наставку. После освојеног гема на свој сервис, Новак прави брејк одмах у наредном, који потврђује још једним освојеним сервис гемом за високо вођство од 3:0 у другом сету.

У тим тренуцима, игра Новака била је чисто савршенство. Успео је Рафа да узме један гем на свој сервис, али нови брејк је дошао већ у шестом гему, после којег је Србин повео са 5:1.

Цео посао Ђоковић је завршио гемом на свој сервис. Тако је после нешто више од једног сата игре, на изненађење свих навијача, на семафору стајало 2:0 за српског тенисера.

У тећем сету је била слична ситуација само што су улоге биле промењене и ту је Рафа доминирао, а Ноле грешио. Иако му је фалио само сет до остварења сна, Новак Ђоковић није добро почео тај део игре. Новак је испустио свој први сервис гем, допустивши неизнуђеним грешкама противнику да направи брејк.

У истом ритму, српски тенисер је одиграо цео сет. Ноле је правио превише неизнуђених грешака, па је Надал убрзо дошао и до другог брејка и повео са 5:1. У наредном гему на свој сервис Шпанац је завршио посао у овом сету.

Нови шампион Вимблдона се одлучен је у четвртом сету. И тада је Новак кренуо фуриозно, направио брејк, повео са 2:0, али одмах је допустио Рафи да се врати и изједначи на 2:2.

У наставку су оба тенисера освајала гемове на свој сервис, а велика борба виђена је у петом гему, када је српски тенисер после доста мука спречио захукталог Рафу да дође до нове брејк лопте.

Кључни моменат догодио се у осмом гему на сервис Надала. Тада је Ноле поново сјајно враћао сервис противника и успео други пут у сету да брејкује Шпанца.

У наредном гему, Ноле је сервирао за победу. Живци и тенисера и публике, али и свих у Србији, били су на граници пуцања.

Ипак, у тим кључним тренуцима Ђоковић је био хладнокрван и освојио гем и сет, који му је донео и прву победу на том престижном гренд слему.

Србија, која је нешто више од два и по сата била прикована за мале екране, после последњег поена почела је да слави.

Тениски број један је Новак Ђоковић и он долази из Србије. Нека се тениски свет навикне на то, јер владавина нашег тенисера тек је почела.