Читај ми!

Звезда на путу за топ 16!

Црвена звезда - Лијетувос 88:77 (крај). Велика победа Звезде у Пиониру. Савладан је Лијетувос, директан конкурент за пласман у топ 16 фазу такмичења. После изједначеног првог полувремена, црвено-бели у наставку заиграли знатно боље од ривала, коме је стао шут за три поена. Блажич најбољи у победничкој екипи. Наредни меч Звезда игра у Краснодару, противник је Локомотива.

Кошаркаши Црвене звезде савладали су у Београду екипу литванског Лијетувос Ритаса са 88:77 (19:16, 23:24, 20:16, 26:21), у последњој утакмици 5. кола Д групе Евролиге.

Црвено-бели су другом победом повећали шансе за пласман у топ 16 фазу, док су Литванци претрпели четврти пораз и остали на зачељу табеле.

Изједанчену игру гледали смо у првом полувремену. Звезда је у већем делу тог периода била у предности, али никако није успевала да се одлепи од неугодног ривала, који је тројке шутирао преко 50 процената.

За победу црвено-белих преломна је била трећа четвртина, када је Звезда одличном одбраном успела да остави ривала на шест поена предности и направила увертиру за последњу деоницу.

Гостима је у наставку тотално стао шут са дистанце, тако да су црвено-бели у једном тренутку последње четвртине стекли и 15 поена предности.

Ипак, у самом финишу, одбрана домаће екипе некако је олабавила, па су Литванци смањили предност на коначних минус 11 - 77:88.

Најефикаснији у победничкој екипи био је Блажич са 16 поена, док су још четворица имали двоцифрен учинак - Шилб (14), Марјановић, Катић и Нелсон (по 12). Код гостију, Сеибутис и Гецевичијус постигли су по 17 поена.

Треба напоменути да је меч одигран пред 7.500 навијача Црвене звезде, који су током целог меча пружали велику подршку свом тиму.

Црвена звезда у 6. колу следеће недеље игра на гостујућем терену против Локомотиве Кубањ.

Овако је протекао меч у Пиониру:

21.53 - Завршен је меч у Пиониру! Звезда је после 14 година славила у Београду у евролигашком мечу и направила велики корак ка пласману у топ 16 фазу такмичења. Црвена звезда - Лијетувос 88:77. 

21.39 - Две неспортске грешке, по једна на свакој страни и велики број слободних бацања. После поена Паласиоса, Звезда има велику предност - 79:66. Мало су "олабавиле" одбране обе екипу у финишу меча. Ипак, Звезда има велику предност, коју не би смела да испусти - 85:71. 

21.33 - Блажич поново вуче Звезду, која игра одличну одбрану у последњој деоници. После Нелсоновог поена, Звезда има великих плус 13, шест минута пре краја меча - 74:61. 

21.26 - Звезда добро отвара и последњу четвртину, па после поена Раденовића води са девет поена разлике. Сонгаила погађа за два, али на другој страни поново је успешан Раденовић, уз фаул - 68:59.

21.12 - Блажичеви поени, уз фаул, Звезда поново "бежи" на плус пет. Нова тројка гостију, овога пута Кукова. Симоновић погађа за два. Лијетувос се не сналази у нападу, Нелсон погађа, уз фаул - 60:53. Звезда успева да појача одбрану у трећој четвртини и пред улазак у последњу деоницу има лепу предност - 62:56.

21.04 - Добар почетак Црвене звезде у другом полувремену. Ипак, Сеибутис са две тројке доноси ново изједначење - 46:46. Неколико лоших напада на обе стране, Звезда одржава минималну предност - 50:48.

20.45 - Игра се последњи минут првог полувремена, Џенкинс промашује за два, у полуконтри Бабраускас постиже нову тројку за госте, поново је изједначен резултат. Ипак, последњи напад за Звезду користи Марјановић, па црвено-бели на велики одмор одлазе са предношћу од 42:40.

20.39 - Шилб поново преузима одговорност на себе. Најбољи стрелац Звезде у Евролиги (14 поена у просеку), промашује два слободна бацања, Лијетувос се са линије слободних бацања враћа у предност - 36:37.  

20.33 - Марјановић је опет на терену и постиже нове поене. Ипак, Лијетувос узвраћа новом тројком. Гости су на 50 процената шута за три поена (6/12). Поен Нелсона са линије слободних бацања, Звезда води 34:31.

20.25 - Друга четвртина почиње тројкама са обе стране. Сада Блажич улази у серију поена. Брз контранапад гостију, па онда и тројку Гецевичијус, резултат је изједначен 24:24. Митровић враћа тројку и предност Црвеној звезди. Ипак, Лијетувос добар у нападу, па води са 28:27.

20.21 - У листу стрелаца у гостујућој екипи уписује се и Миленко Тепић. Пет поена у низу Јеловца и Лијетовус се у потпуности враћа у игру - 17:16. Ипак, Нелсон постиже поене и Црвена звезда добија прву четвртину резултатом 19:16.

20.12 - Поенима Нелсона, а онда и Лазића са линије слободних бацања, Звезда поново стиже до предности. Разиграо се и Блејк Шилб, па са два везана коша доноси Звезди предност од 14:9. После Блажичевог поена тајм-аут траже гости - 16:9.

20.09 - Одлична Марјановићева игра на почетку меча. После офанзивног скока, Боби закуцава и подиже Пионир на ноге. На другој страни, Гецевичијус погађа тројку и враћа егал Лијетувосу - 6:6.

20.00 - Почео меч у Пиониру између Звезде и Лијетувоса. После неспортске личне грешке Нелсона, прве поене на мечу постиже Омар Кук. Прве поене за Звезду постиже Бобан Марјановић са линије слободних бацања - 2:3.

11.50 - Црвена звезда ће и данас продавати улазнице за вечерашњу утакмицу са Лијетувос Ритасом у Евролиги. Како се наводи на Звездином сајту, управа клуба одлучила је да, због великог интересовања, одређени контигент карата пусти у продају на дан утакмице у Београду.