Шпанија дочекала хероје

Голман Ливерпула Пепе Реина приредио прави шоу представљајући светске прваке десетинама хиљада навијача у Мадриду. Одушевљени краљ и краљица. Премијер пресрећан. Нација ван себе од радости. Пике и Пујол навукли Фабрегасу дрес Барсе. Њима је све дозвољено, јер - Шпанци су - Campeones del mundo.

Хиљаде, десетине хиљада, непрегледна хорда црвено-жутих навијача одушевљено је клицала првацима света у центру Мадрида у спектаклу чији је главни актер био голман Ливерпула Пепе Реина, који је, на радост гледалаца, засипао комплиментима генерацију која је попела шпански фудбал на сам кров света.

Шампиони су у центар Мадрида дошли отвореним аутобусом после лета из Јоханесбурга и кратких сусрета са краљем Хуаном Карлосом, краљицом Софијом и премијером Луисом Родригезом Запатером. "Испунили сте најлуђе снове, постављајући стандард спортског понашања, витештва, добре игре и тимског рада", поручио им је краљ.

Принцезе Леонора и Софија носиле су дресове шпанске репрезентације, а после сликања засуле су пољубцима Икера Касиљаса, пише "Ел паис".

После сурета са краљевском породицом и политичким лидерима, шампиони су се коначно укрцали у отворени аутобус и кренули улицама Мадрида, где су их поздрављале хиљаде одушевљених Шпанаца. Трофеј су наизменично подизали Касиљас, Рамос и Торес, који је повремено махао и заставицом мадридског Атлетика.

У неколико наврата маса је потпуно опколила аутобус, па је полиција морала да ослободи пролаз до трга Пуенте дел Реј, где је маса напросто експлодирала од задовољства када су се светски шампиони попели на бину.

И на крају, микрофона се докопао Пепе Реина, који се, како се чини, читавог живота спремао баш за овај тренутак, док се Пујол и пике на препад обукли Цеска Фабрегаса у дрес Барселоне. да би приредбу окончао најславнији од свих шпанских навијача, Маноло Ескобар узвиком "Вива Еспања".

Слетели шампиони

Фудбалери Шпаније слетели су око 15 часова на мадридски аеродром Барахас, где су их дочекали навијачи са натписима "Усрећили сте нацију" и "Хвала", а вод ватрогасаца направио је својеврсни славолук од воде.

Из авиона први је је изашао капитен Икер Касиљас, који је поносно изнео "богињу", трофеј који су Шпанци освојили први пут у својој историји.

У пратњи селектора Висентеа Дел Боскеа, био је председник националног савеза Анхел Марија Виљар. Сви играчи и стручни штаб једно време су певали заједно са привилегованим навијачима, који су били на аеродрому.