Читај ми!

Срећа и туга широм планете

Плакали су, једни од среће, други од туге, широм света. Нереди у Буенос Аиресу, више од 250 хиљада људи у Берлину. Реакције навијача у Кини, Јапану, Бразилу...

Сасвим логично, подељене су емоције и реакције после победе Немачке над Аргентином у финалу Светског првенства.

Сузе широм планете. Док једни лију сузе радоснице, другима ће ноћ у Рио де Жанеиру бити болна тачка још дуги низ година.

Више од 250 хиљада људи прославило је на платоу испред Брандебуршке капије у Берлину титулу светског фудбалског шампиона репрезентације Немачке.

Када је капитен Филип Лам подигао трофеј, испаљен је велики ватромет око платоа, где су навијачи почели да се окупљају чак шест сати уочи утакмице.

Навијаче киша и грмљавина нису спречили да титулу светског шампиона прослављају до дубоко у ноћ.

Нереди су за мало избегнути када је група хулигана покушала да нападне аргентинског таксисту у центру Берлина, који је возио аутомобил са истакнутом заставом своје земље.

Титула се прослављала и у осталим немачким градовима, и поред јаког невремена које је захватило земљу.

Око 50 хиљада људи утакмицу је гледало на стадиону Сент Паулија у Хамбургу, док су навијачи Униона на стадиону свог клуба донели кревете са којих су пратили сусрет.

Новинска агенција ДПА јавила је да је један човек умро пошто је избоден ножем на месту где се гледала утакмица у Бремену.

Са друге стране, полиција у Буенос Ајрес користила је сузавац и гумене метке како би растерала групу хулигана који су дивљали на улицама тог града после пораза Аргентине.

Хиљаде Аргентинаца окупило се у центру Буенос Аиреса током утакмице, али касно увече почели су нереди.

Хулигани су почели да бацају камење, уништавају излоге, улично осветљење, а на удару се чак нашло и локално позориште. Повређено је око 20 полицајаца, док је ухапшено најмање 60 хулигана.

Ипак, већина од окупљених 20-ак хиљада грађана била је задовољна резултатом на Мундијалу, и поред пораза од 1:0 у финалу.

Ево како су реаговали навијачи широм света...