Читај ми!

Пољупци за почетак бајке

Дуго очекивано краљевско „Да“ изговорено је око 12 часова и 20 минута - принц Вилијам и његова вереница Кејт Мидлтон венчали су се у Вестминстерској опатији, чиме су Велика Британија, Канада, Аустралија, Нови Зеланд, Јамајка и још 11 земаља у којима је краљица Елизабета Друга конституциони монарх, добили нову принцезу.

Пред око 2.000 званица, принц Вилијам и Кејт Мидлтон венчали су се око 12.20 и тако крунисали 10-годишњу везу пуну успона и падова церемонијом коју многи већ називају „венчањем века".

Вилијам (28) и Кејт Мидлтон (29) су изговорили судбоносно „Да" у Вестминстерској опатији која је специјално за ту прилику украшена цвећем. Пар се венчао испод крошњи дрвећа пошто су у опатију унете велике саксије са стаблима јавора и граба.

Новопечени супружници после венчања упутили су се ка Бaкингемској палати где су на тераси разменили два пољупца док су их авиони Краљевске авијације надлетали и изводили акробације, а десетине хиљада присутних поздрављали аплаузом. 

Ступањем у брак младенци су добили титуле војводе и војвоткиње од Кембриџа, коју више, осим ближњих, нико неће смети да ословљава надимком Кејт, већ искључиво формално Кетрин.

Млада се није заветовала на послушност Вилијаму, као што то први пут у историји није учинила ни принцеза Дајана, када се удавала за принца Чарлса.

Церемонија из часа у час

Младину венчаницу је креирала Сара Бартон, која је својевремено радила са покојним модним креатором Александром Меквином. Направљена је од британског материјала.

Кејт ће носити бурму направљену од велшког злата, што је традиција у краљевској породици од 1923. године. Принц Вилијам је још раније рекао да он неће носити бурму.

На венчање није стигла у такозваној стакленој кочији из 1881. године, већ у „ролс-ројсу" са великим прозорима, да би народ могао што боље да је види.

На пријему после венчања неће бити служено пиво, на изричит захтев пара који планира да остане трезан, а служиће се вино, шампањац и канапеи са препеличијим јајима, целером, мини јоркширским пудинзима, телетином и кобасицама.

Свадбена торта биће воћна, на више спратова. Наручена је, наводно, и чоколадна торта која ће бити послужена на пријему у Бакингемској палати.

На пријему ће певати Ели Гулдинг, док се на журци увече очекују Бијонсе и њен супруг Џеј-Зи, док ће Вилијамов брат Хари одржати говор.

Око 5.000 британских полицајаца обезбеђују венчање, а полиција је упозорила да неће толерисати никакве покушаје ометања церемоније.

Најватренији обожаваоци места испред опатије и палате заузели су много пре венчања, а у складу са очекивањима, на улицама Лондона стотине хиљада људи пратило је уживо пренос венчања на огромним видео бимовима. Према проценама стручњака уочи венчања, догађај прати две милијарде људи у свету.

Хиљаде новинара сјатило се у Лондон, а у престоницу су пристигли и представници осталих краљевских породица, укључујући и принца Александра Карађорђевића и принцезу Катарину.

Венчању века присуствују и Дејвид и Викторија Бекам, сер Елтон Џон, режисер Гај Ричи и многе друге јавне личности. Највеће изненађење на листи званица је присуство бивших девојака принца Вилијама и два момка Кејт Мидлтон.

Иначе, принц и Кејт Мидлтон су се упознали на колеџу Сент Ендруз где су обоје студирали историју уметности.

Романса је почела када је Вилијам видео Кејт на хуманитарној модној ревији на којој је она носила провидну хаљину испод које се видео црни веш. Пар је неколико пута раскидао, да би се на крају верили у новембру прошле године.

Плава крв није имуна на предбрачне уговоре

У складу са правилима која важе у свету познатих, а све чешће и међу обичним смртницима, принц Вилијам и Кејт Мидлтон, потписали су предбрачни уговор, пренео је немачки Билд (Build).

Иако нико са сигурношћу не може да тврди шта у уговору тачно пише, медији преносе да уколико дође до развода, старатељство над децом имао би искључиво принц, док би Кејт морала да се задовољи само одређеном новчаном сумом за коју се претпоставља да би била милионска. Наравно, евентуални годишњи додаци били би смањени у случају да Кејт склопи нови брак.

Такође, Кејт Мидлтон, као и чланови њене породице, по окончању развода, имали би право да посећују децу. Тада бивша принцеза не би више могла да живу у палати, а титула краљевско височанство би постала део прошлости.