Читај ми!

Златни глобуси за „Потомке“ и Клунија

Најбољи филм 2011. године, према оцени чланова Удружења страних новинара у Холивуду, били су „Потомци“. Улога у истом остварењу донела је Златни глобус Џорџу Клунију, а три престижна признања додељена су ауторима „Уметника“. Међу награђенима на 69. додели најважнијих филмских награда после Оскара и Мерил Стрип, Мартин Скорсезе, Вуди Ален, Мадона.

Холивудски глумац и режисер Џорџ Клуни тријумфовао је на 69. додели Златних глобуса у Лос Анђелесу освојивши награду за најбољег глумца у филму Потомци (The Descendants), који је проглашен и за најбољи филм у категорији драме.

Клуни у филму Александра Пејна игра оца који се суочава са неумитном смрћу своје жене.

Француски црно-бели филм Уметник добио је три награде – за најбољу комедију/мјузикл, најбољу музику и најбољег глумца у комедији/мјузиклу, где је награђен 39-годишњи Жан Дижарден.

Мерил Стрип проглашена је за најбољу глумицу у драми, за улогу бивше британске премијерке Маргарет Тачер у филму Гвоздена дама. То је седми Златни глобус у каријери америчке глумице.

Улога у серији Милдред Пирс донела је Кејт Винслет Златни глобус за најбољу женску улогу у мини-серији/ТВ филму.

Мишел Вилијамс проглашена је најбољом међу главним глумицама у комедији/мјузиклу, за улогу Мерилин Монро у филму Моја недеља са Мерилин. Мерилин Монро је исто признање добила 1960. године, за филм Неки то воле вруће.

Награда за режију припала је Мартину Скорсезеу, за филм Иго

Кристофер Пламер победио је у категорији за епизодну мушку улогу, за филм Beginners, док је признање за најбољу женску епизоду припало Октавији Спенсер, која се истакла у Служавкама.

Поп звезда Мадона добила је награду за најбољу оригиналну песму, за нумеру Masterpiece из филма W.Е. који је и режирала.

Тинтинове авантуре проглашене су за најбољи анимирани филм. 

Признање за сценарио добио је Вуди Ален, за филм Поноћ у Паризу, док је за најбољи филм снимљен ван енглеског говорног подручја награђено иранско остварење Развод: Надер и Симин, који је добио Златног медведа на прошлогодишњем Фестивалу у Берлину.

Моргану Фриману додељена је специјална награда „Сесил Б. Демил" за изузетан допринос филму.

Свечана додела награда Удружења страних новинара акредитованих у Холивуду одржана је у Хотелу „Беверли Хилс" у Лос Анђелесу, а домаћин је био британски комичар Рики Џервејз.

Међу звездама које су уручивале награде били су Антонио Бандерас и Салма Хајек.

Када је реч о телевизијским категоријама, за најбољу серију у области комедије/мјузикла проглашена је Модерна породица, док је признање за најбољу драмску серију припало серији Homeland.

Клер Дејнс припала је награда за најбољу глумицу у драми, за улогу у истој ТВ серији.

Мет Лебланк добио је признање за најбољег глумца у комедији/мјузиклу, за Episodes.

Лора Дерн победила је у категорији најбоља глумица у комедији/мјузиклу, за Enlightened.

Џесика Ланг добила је признање за епизодну улогу у серији American Horror Story. За најбољег глумца у драми проглашен је Келси Грамер, за улогу остварену у серији Boss.