Читај ми!

„Невидљиви“ виђен у Подмосковљу

Најновији руски стелт-ловац „сухој Т-50“ први пут је јавно полетео изнад Жуковског, на аеромитингу у оквиру „МАКС-2011“. Од 16. до 21. августа, публика ће на авио-сајму у Подмосковљу моћи да види чак 200 цивилних и војних ваздухоплова.

На јубиларном 10. Међународном авио-сајму „МАКС", јуче се на небу изнад Жуковског, градића на периферији Москве, први пут пред публиком шепурио најновији руски невидљиви авион, ловац „сухој Т-50".

Авион „стелт" технологије, произведен у сарадњи Русије, Индије и Бразила, пробни лет је имао у јануару прошле године, а његово увођење у руску војну авијацију планирано је после 2015. године, када ће заменити моделе „миг-29" и „су-27".

Мада су многе појединости у вези са овом летелицом и даље војна тајна, обавештени извори тврде да „сухој Т-50" у много чему превазилази карактеристике фамозног америчког невидљивог авиона „Ф-117" и да представља нови изазов за америчке и остале инжењере из НАТО-а.

На ваздухопловном скупу, који траје од 16. до 21. августа, учествује око 800 компанија из 40 земаља.

Посетиоци ће имати прилику да виде више од 200 цивилних и војних ваздухоплова међу којима су нови „боинг 787 дримлајнер", „ербас А380", као и најновији руско-украјински путнички авион „ан-158".

На аеромитингу у оквиру сајма наступиле су три руске и једна летонска акро-група.

Организатори процењују да вредност уговора који би могли да буду склопљени у Жуковском износи око 10 милијарди америчких долара.