Читај ми!

Џиновски Дреднотус, највећи диносаурус икада пронађен

Висок као двоспратница, тежак 65 тона и дугачак 26 метара, 77 милиона стар Дреднотус (Dreadnoughtus schrani) је највећи диносаурус икада откривен.

Истраживачи са Универзитета „Дрексел“ истичу да је Дреднотус највећи диносаурус који је научно пријављен и измерен према свим правилима. Ово објашњење је битно, јер су два раније пронађена диносауруса (оба титаносауруси као и Дреднотус) можда и већи, али никада нису прописно измерени и много костију је фалило.

Дреднотус је откривен 2005. године у Аргентини, а научници су од тада са локалитета ископали 145 костију и један зуб, али је касније утврђено да су у питању скелети два диносауруса. Од једног је сакупљено 115, а од другог 30 костију.

Чињеница да је 115 костију Дреднотуса откривено значи и да је то најкомплетнији скелет толико великог диносауруса икада пронађен, а научници објашњавају да су кости у извандредном стању.

Титаносауруси су род сауропода, групе диносауруса биљоједа са дугачким вратовима и реповима, који су ходали на четири ноге. Дреднотус је живео на југу Јужне Америке, а костури су откривени у Патагонији.

„Дреднотус шрани је огроман. Тежио је више од 10 афричких слонова или као седам Тираносауруса. Оно што је посебно интересантно је што овај 65 тона тежак примерак није још био потпуно развијен“, каже професор Кенет Лаковара.

Упркос томе што је био биљојед, Лаковара сматра да ово огромно биће није било за потцењивање. Зато му је и дао име Дреднотус, што значи „не плаши се ничега“.

Професор објашњава да се типичан дан Дреднотуса састојао од вишечасовног бршћења свега зеленог у његовом видокругу. Због своје величине вероватно није морао да се плаши било чега.