Читај ми!

Ратничка опрема кроз векове

Лук и стрела, ратна секира и мач били су најефикаснија оружја у 13 веку. До краја 16. века, убијање је усавршено, а ова оружја полако су замењена мускетама. Током Првог светског рата, ручне гранате налазиле су се у опреми сваког војника. Данас војници носе „ајпедове“ на ратиште.

Фотограф Том Еткинсон објавио је сјајну изложбу фотографија опреме коју су ратници и војници носили у борбу у последњих хиљаду година. Треба напоменути да се изложба односи на енглеске и британске војнике, али, без обзира на то, даје прилично добар увид у еволуцију ратовања и, нажалост, убијања.

Серија фотографија названа је просто: „Војничка опрема“, а почиње од онога што су ратници носили у бици код Хејстингса 1066. године. Све заједно има 12 фотографија.

„Британија проводи много времена борећи се против других народа“, каже Еткинсон.

Свака фотографија показује основне ствари које су ношене у битку. Наравно, у њима централно место заузимају оружја дизајнирана да на што ефикаснији начин убијају. Али у опреми се налазе и стварчице које дају увид у то како су се, осим непријатеља, ратници борили против монотоније рата и страхота које су доживели.

У њима се налазе карте, табле за мице и „ајпедови“. Како би сакупио све аутентичне предмете, Еткинсон је посетио организације и друштва посвећена одржавању традиције и историје, чији чланови сакупљају такве предмете за реконструкције битака.

Еткинсон је проводио сате како би што боље организовао ствари за савршену фотографију.

Гледајући фотографије поређане једну до друге, делује као да гледате историју која вам се убрзано одвија пред очима. Опрема као да говори приче из битака током векова, али и сведочи о томе колико је дизајн играо важну улогу у ратној опреми.

Док је човек развијао нове начине да се убија, упоредо је развијао и нова средстава да се заштити. Војници су у битку пре неколико векова носили разнобојне униформе и одећу, али како су оружја постајала све напреднија и способна да убијају са великом прецизношћу преко великих раздаљина, тако је камуфлажа постајала све важнија, а униформе све загаситијих боја.

„Чињеница је да се неке ствари појављују у свим временима. Тако се у свакој опреми налази кашика, а у већини шлем или кацига“, истиче Еткинсон.

Осим тога, интересантно је видети колико се временом број ствари које се носе у борбу повећао.

„Некада су ратници носили мало ствари у битку из практичних разлога. Због тежине. Али у последњих 100 година, војник носи све више, мада не и теже. Данас је све оптимизовано, а материјали су лакши, што дозвољава ношење већег броја ствари“, објашњава фотограф.

Еткинсон се присећа да му је, док је једном приликом војнику показивао фотографије опреме из ранијих периода, овај био ужаснут тадашњим оружјем.

„Сматрао је да су тадашњи ратници били много храбрији“, каже Еткинсон и додаје да се не слаже са том констатацијом.

„Мислим да нема неке разлике у томе да вас неко упуца из пушке или исече секиром. И једно и друго није добро“, истиче Еткинсон.