Читај ми!

Средњошколац набасао на бебу диносауруса!

Најкомплетније остатке најмањег и најмлађег парасауролофуса открио је амерички средњошколац! Стена испод које се скелет налазио подигнута је хеликоптером, а затим је после 1.300 сати пажљивог копања и чишћења диносаурус Џо „изашао на светлост дана“. Стручном анализом утврђено је да је животиња била стара мање од 12 месеци, али дуга 180 сантиметара.

Скелет диносауруса који су 2009. године пронашли амерички ученици испоставило се да су најмањи, из најранијег периода живота и најкомплетнији остаци парасауролофуса који су икада пронађени!

Реч је о биљоједу који је Земљом ходао током периода Креде, пре око 75 милиона година.

Такви диносауруси познати су по крести у облику цеви, која је највероватније имала значајну улогу у привлачењу супротног пола.

Будући да је Џо, како је назван диносаурус који су ученици школе на ободу Лос Анђелеса пронашли, у тренутку смрти био још веома мали, његова креста више личи на чворугу него на украс.

„Сада знамо много више о расту кресте парасауролофуса“, истакао је Ендру Фарке, палеонтолог и кустос Музеја палеонтологије „Рејмонд М. Алф“ у Калифорнији. 

Кости маленог диносауруса први је спазио Кевин Терис када је са групом ученика био на редовној практичној настави.

Фарке је повео ђаке на територију која је већ била претражена, па је радост због открића још већа.

Кевин је угледао парченце кости која је вирила испод стене и брзо обавестио Фаркеа.

Први утисак стручњака био је да је у питању ребро диносауруса, што је занимљиво, али не епохално откриће због којег би одмах требало започети копање.

„Хтели смо да проверимо да ли има нечег интересантнијег“, истакао је Фарке.

Када је обишао стену, палеонтолог је угледао лобању животиње. Вратио се, пажљивије погледао „ребро“ и схватио да су испред њега ножни прсти. Након тога више није било сумње да је испод стене цео скелет.

После добијања разних дозвола за копање јавног земљишта, тим се вратио 2010. године и започео ископавање.

Како би се избегло оштећење остатака стена је подигнута хеликоптером, а затим је после 1.300 сати пажљивог копања и чишћења скелет „изашао на светлост дана“. 

Стручном анализом утврђено је да је животиња била стара мање од 12 месеци, али дуга 180 сантиметара.

Заинтересовани могу да виде Џоа у Музеју од 22. октобра, када је објављена и публикација са свим детаљима пронађеног скелета.