Читај ми!

„Њујорк тајмс“: Буђење креативног Београда

Након вишегодишње борбе, грађани ратом разореног главног града Србије преобликовали су свој дом у растући центар за дизајн, културу и стваралаштво, пише „Т-магазин“, недељна ревија америчког листа „Њујорк тајмс“. Београдску креативну сцену, архитектуру, дизајн обележавају нови храбри пројекти, наводе аутори.

Београд се мења и то је привукло новинаре Т-магазина, недељне ревије америчког листа Њујорк тајмс, да истраже његову креативну сцену, архитектуру, дизајн и развој града.

Након више година сукоба, грађани српске престонице почели су да преуређују свој град у растући центар дизајна, културе и стваралаштва, оцењују аутори текста који су богато украсили фотографијама града.

Истиче се да је Београдска недеља дизајна отворила врата Музеја савремене уметности, који је затворен већ шест година, јер чека реновирање, али је описан и сам значај ове манифестације за српску престоницу.

„Скривен у пошумљеном парку где се Сава улива у Дунав, налази се један од првих европских националних музеја модерне уметности који стоји запуштен. У згради са стакленим кровом, саграђеној 1965. године, некада су се излагала дела Мироа, Хокнија и других, али у последњих шест година стоји празна“, додаје се у тексту.

Овогодишња седмодневна манифестација, Београдска недеља дизајна, чији је оснивач Јован Јеловац, одржана је у згради Музеја савремене уметности, тако да су посетиоци били у прилици да присуствују изложбама, презентацијама и журкама у овом простору.

Јеловац је доводио познате дизајнере да учествују на конференцији у оквиру Београдске недеље дизајна. Међу њима је био и чувени Карим Рашид, који је главни град Србије посетио 2006. године, дизајнирао је „Моцарт казино“, а и оженио се Српкињом.

Наводи се колико је Јеловац био узбуђен на отварању овогодишње Београдске недеље дизајна, када је рекао да се „Београд редизајнира“, поменувши нови Мост на Ади, резиденцијални комплекс на Дорћолу на којем ће радити архитекте студија „Заха Хадид“.

Новинари Њујорк тајмса пренели су најактуелнија запажања и из домена атрактивних туристичких понуда, гастрономије и гостољубивости у Београду, па су тако писали о ресторану „Дијагонала“, који се налази на Сави, као и о ресторану и бару „Игуана“, који се налази код „Бетон хале“, о модерном хотелу "Square Nine", који је отворен 2011. године.

„Ова нова генерација Београђана је супер-отворена за иновације и промене“, закључио је Јеловац, чијим речима је и завршен чланак у ревији Њујорк тајмса.