Читај ми!

Најчудније скулптуре на свету

Магична чесма која лебди у ваздуху, краљ који јаше на наопачке окренутом коњу, висећи носорог, обешени човек и џин који прождире децу, само су неке од чудних, бизарних и забавних скулптура, које показују шта све човек може да осмисли и оживи у уметности. Неке од њих су постале изузетно популарне, а неке изазивају подсмех људи који пролазе поред њих.

Широм света уметници су за собом остављали скулптуре. Неке од њих постале су уважена уметничка дела, а неке, иако нису баш уметничке, привлаче огромну пажњу.

Једна од најзанимљивијих је магична чесма у шпанском месту Ел Пуерто де Санта Мариа. Наизглед, она лебди у ваздуху помоћу снажног млаза воде, а у ствари постоји скривена шипка у млазу воде. Ипак, мора се признати да је одлична оптичка варка.

Споменик Петру Великом у Москви свакако је један од чуднијих. Осмислио га је грузијски вајар Зураб Церетели у част обележавања 300 година од установљавања руске морнарице. Подигнут је 1997. године, тежак је хиљаду тона и осма је највиша статуа на свету.

Од почетка је био предмет критика. У новембру 2008. године проглашена је, по избору Virtual Tourist, за осму најружнију грађевину на планети, а 2010. године часопис Форејн полиси укључио га ја у своју листу најружнијих споменика. По одласку бившег градоначелника руске претонице Јурија Лушкова са позиције, московске власти су, наводно, толико желеле да се реше споменика да су понудиле да га преселе у Санкт Петербург.

Круже и гласине да је споменик првобитно био осмишљен за комеморацију 500 година од Колумбовог првог путовања, али пошто није могла да се нађе америчка муштерија промењена му је намена у ову коју и данас има.

Помало комична скулптура чешког краља Вацлава како јаше коња окренутог наглавачке урађена је у Прагу.

Чешка престоница дом је и бизарних скулптура, од којих је свакако најупечатљивија скулптура обешеног човека на врху зграде.

Кад смо већ код бизарности, ништа боља није ни украсна статуа на фонтани у Берну која приказује џина који једе малу децу. Израђена је 1546. године, а треба да представља грчког титана Хрона који прождире своју децу.

Мало ведрија свакако је скулптура висећег носорога у Потсдаму у Немачкој. Исто тако чудне и помало смешне свакако су велика кашика са вишњом у Минеаполису, као и скулптура бебе у Дербишајеру у Великој Британији.

Једна од најуникатнијих статуа налази се у Мелбурну. Споменик Шарлу ле Тробу углавном је обичан, сем што је окренут наопачке и „стоји“ на глави.

Надалеко позната и један од најпрепознатљивијих детаља у Бриселу је статуа дечака који гаси пожар - Манекен пис.

Веома занимљив је и споменик бициклистима који сваке године учествују у култном спортском догађају Tour de France. Урађен од алуминијума и челика, откривен је 1995. године, а коначно име му је Le Tour de France dans les Pyrénées.