Продаје се чувена Бондова „Лотус“ подморница

„Лотус еспри купе“ којем су 1977. године дате особине подморнице за потребе филма „Шпијун који ме је волео“, продаје се у Лондону за милион долара!

Елегантна ауто-подморница, која је помогла Џејмсу Бонду да умакне лошим типовима 1977. године у филму Шпијун који ме је волео, „изронила“ је из неког складишта и биће понуђена на аукцији у Лондону 9. септембра.

Аукцијска кућа "RM Auctions" је објавила и „јаку“ почетну цену – милион долара.

Експерти, ипак, очекују да ће модификовани „лотус еспри купе“ отићи за већу суму, и до милион и по.

Овај „подводни супераутомобил“ одавно је изгласан за „један од најупечатљивијих у историји филма“, као и читава сцена бекства под водом.

Изузетно је занимљив историјат возила које се продаје.

Када је сазнала да се припрема нови филм о најчувенијем тајном агенту, компанија „Лотус“ је ступила у контакт са продуцентима и лобирала да се у сценарио убаци њихов нови модел.

На основу искуства са „Бонд аутомобилима“, попут „астон мартина ДБ5“, људи из „Лотуса“ су били свесни маркетиншког значаја такве „улоге“ у филму.

Након што је договор постигнут, „Лотус“ је филмској продукцији дао два серијска возила „лотус еспри купе“ и, додатно, седам шасија.

Једна од њих је у „Пери океанографикс“, фирми која се бави морским инжењерингом, познатој по изради подморница, „запечаћена“ и претворена у мини подморницу.

Под водом се овај модификовани „лотус“ кретао као „мокра“ подморница, односно, био је пун воде кад би зарањао, а пензионисани морнарички специјалац који је радио за „Пери океаографикс“ као техничар и тест пилот, управљао је њиме за потребе филма.

Међутим, ауто-подморница је нестала убрзо после снимања. Дванаест година касније, откривена у једном њујоршком низу складишта, баш као у оним емисијама на Хистори каналу, улубљена и прашњава.

Кажу да је плаћена око 100 долара на аукцији „на невиђено“ од стране анонимног купца.

Тек касније су је неки возачи препознали током одвлачења и „алармирали“ купца о њеној филмској историји.