Neredi na Haitiju

Suzavac na ulicama Port-o-Prensa. Grupa demonstranata u haićanskoj prestonici, tražeći ostavku predsednika Renea Prevala, sukobila se sa pripadnicima policije. Predsednik navodno iskoristio zemljotres kao izgovor da bi ostao na vlasti.

Policija je na Haitiju upotrebila suzavac kako bi rasterala oko hiljadu demonstranata okupljenih u prestonici Port-o-Prensu.

Demonstranti su tražili ostavku predsednika Rene Prevala. Učesnici protesta, koje predvodi opozicija, smatraju da je šef države malo toga učinio posle katastrofalnog zemljotresa i da tu prirodnu katastrofu koristi kao izgovor da ostane na funkciji i posle isteka mandata.

Demonstranti su uzvikivali uvrede na račun Prevala koga su mnogi kritikovali zbog toga što je navodno iskoristio razorni zemljotres 12. januara kao izgovor da bi ostao na vlasti posle isteka mandata.

Preval je protekle sedmice nagovestio da će ostati na funkciji i posle 7. februara naredne godine, ako se odlože predsednički izbori zbog posledica potresa.

Policija je pucala u vazduh na demonstrante koji su gađali policajce kamenicama, a pucnji su se čuli i iz drugog pravca, mada za sada nije poznato ko je još pucao.