Читај ми!

Zašto je bundeva idealna i nezaobilazna jesenja namirnica

U jesen nam, pored drugih zdravih namirnica, stiže i veoma zdrava i hranljiva bundeva. Plod je bogat vodom, vlaknima, vitaminima i mineralima, dok je seme bogato masnim uljima, proteinima i mineralima.

Bundeva je naše nacionalno blago i što se tiče vitamina i provitamina i što se tiče njenog sastava i svega onoga što u sebi ima, naglašava nutricionistkinja Milka Raičević u Jutarnjem programu.

„Bundeva je zaista borac protiv antioksidanasa, a samim tim nam podiže imunitet. Drugo, ona 'tapacira' želudac, pa nećemo toliko biti stresogeni, kao što, nažalost, jesmo. Znači, moramo naučiti da nam hrana bude i lek“, napominje nutricionistkinja.

Ono što bi trebalo da nam bude parametar u svakodnevnom životu, dodaje, jeste pijaca. Sve ono što je sada u ponudi na pijaci i što ima svoje puno zrenje, trebalo bi da se nađe u našim tanjirima.

Svakom uzrastu bundeva donosi dobrobit.

„Počev od malog deteta kome mogu da se prave razni pirei. Može da se peče, što je dobro za školski uzrast i omladinu, posebno sportiste. Za ljude koji su na dijetama ili za sve one koji moraju da vode računa o unosu šećera“, dodaje Raičevićeva.

Mala kalorijska vrednost, velika dobit za organizam, a samim tim imamo nešto što je puno vlakana, a sprečava i pojavu kancera, holesterola, štiti žuč, jetru i želudac.

„U principu, imamo malu atomsku bombu vitamina koja nam omogućava da dobijemo sve što nam treba tokom dana“, naglašava gošća Jutarnjeg programa.

U bundevi se nalaze i karatenoidi koji joj daju specifičnu boju, a upravo ta boja utiče na naš bolji vid, zdraviju kožu, što bundevu čini idealnim sastojkom raznih krema. Blagotvorno deluje čak i na psorijazu i sve promene na koži.

„Mlade osobe ne bi morale da koriste neke kreme ili veštačke sastojke za skidanje bubuljica, već je dovoljno toniziranje sokom od bundeve i maska za lice od bundevine kaše“, preporučuje nutricionistkinja.

Bundevino ulje sadrži i tri i šest omega masne kiseline. Unosom bundevinog ulja menjamo i sastav hrane, odnosno, dodajemo ono što joj nedostaje, pogotovo za one koji ne jedu ribu redovno.

„Od bundeve može da se pravi i sok, tako da kod hiperaktivne dece deluje fantastično. Takođe i kod ljudi koji imaju visok pritisak“, napominje Raičevićeva.

U dijetoterapiji bundeva je neminovna namirnica, pre svega kao užina ili kao deo vrčere. Pored toga, reguliše i probavu.

„Smatra se da, ako bismo jeli samo jednu krišku bundeve svakog dana, onda bi mnogo bilo lakše i našim očima, i našem imunitetu, i našem želucu“, zaključuje nutricionistkinja Milka Raičević na kraju gostovanja u Jutarnjem programu.  

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 23. новембар 2024.
0° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње