Zašto je bundeva idealna i nezaobilazna jesenja namirnica
U jesen nam, pored drugih zdravih namirnica, stiže i veoma zdrava i hranljiva bundeva. Plod je bogat vodom, vlaknima, vitaminima i mineralima, dok je seme bogato masnim uljima, proteinima i mineralima.
Bundeva je naše nacionalno blago i što se tiče vitamina i provitamina i što se tiče njenog sastava i svega onoga što u sebi ima, naglašava nutricionistkinja Milka Raičević u Jutarnjem programu.
„Bundeva je zaista borac protiv antioksidanasa, a samim tim nam podiže imunitet. Drugo, ona 'tapacira' želudac, pa nećemo toliko biti stresogeni, kao što, nažalost, jesmo. Znači, moramo naučiti da nam hrana bude i lek“, napominje nutricionistkinja.
Ono što bi trebalo da nam bude parametar u svakodnevnom životu, dodaje, jeste pijaca. Sve ono što je sada u ponudi na pijaci i što ima svoje puno zrenje, trebalo bi da se nađe u našim tanjirima.
Svakom uzrastu bundeva donosi dobrobit.
„Počev od malog deteta kome mogu da se prave razni pirei. Može da se peče, što je dobro za školski uzrast i omladinu, posebno sportiste. Za ljude koji su na dijetama ili za sve one koji moraju da vode računa o unosu šećera“, dodaje Raičevićeva.
Mala kalorijska vrednost, velika dobit za organizam, a samim tim imamo nešto što je puno vlakana, a sprečava i pojavu kancera, holesterola, štiti žuč, jetru i želudac.
„U principu, imamo malu atomsku bombu vitamina koja nam omogućava da dobijemo sve što nam treba tokom dana“, naglašava gošća Jutarnjeg programa.
U bundevi se nalaze i karatenoidi koji joj daju specifičnu boju, a upravo ta boja utiče na naš bolji vid, zdraviju kožu, što bundevu čini idealnim sastojkom raznih krema. Blagotvorno deluje čak i na psorijazu i sve promene na koži.
„Mlade osobe ne bi morale da koriste neke kreme ili veštačke sastojke za skidanje bubuljica, već je dovoljno toniziranje sokom od bundeve i maska za lice od bundevine kaše“, preporučuje nutricionistkinja.
Bundevino ulje sadrži i tri i šest omega masne kiseline. Unosom bundevinog ulja menjamo i sastav hrane, odnosno, dodajemo ono što joj nedostaje, pogotovo za one koji ne jedu ribu redovno.
„Od bundeve može da se pravi i sok, tako da kod hiperaktivne dece deluje fantastično. Takođe i kod ljudi koji imaju visok pritisak“, napominje Raičevićeva.
U dijetoterapiji bundeva je neminovna namirnica, pre svega kao užina ili kao deo vrčere. Pored toga, reguliše i probavu.
„Smatra se da, ako bismo jeli samo jednu krišku bundeve svakog dana, onda bi mnogo bilo lakše i našim očima, i našem imunitetu, i našem želucu“, zaključuje nutricionistkinja Milka Raičević na kraju gostovanja u Jutarnjem programu.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 1
Пошаљи коментар