Koliko je bezbedna hrana koju donosimo sa pijace

Tehnologija proizvodnje i bezbednost hrane je priča budućnosti. Od zemljišta na kome se gaje biljke zavisi i njihov hemijski sastav, ali i od načina čuvanja i transporta. Institut za prehrambenu tehnologiju i biohemiju Poljoprivrednog fakulteta je uradio ispitivanje 11 vrsta povrća i šampinjona sa pijaca u Beogradu.

Institut je obavio ispitivanje 11 vrsta povrća i šampinjona sa pijace u Zemunu, sa Zelenog venca i pijace organskih proizvoda iz Bloka 44 na Novom Beogradu.

37737530
37737530 Gostovanje profesora Miloša Rajkovića u Jutarnjem programu

Profesor Miloš Rajković, direktor Instituta za prehrambenu tehnologiju i biohemiju Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, gostujući u Jutarnjem programu, navodi da je cilj njihovog istraživanja bio da se ispita postojanje i stepen prisustva teških metala u ovim proizvodima i da se uporede proizvodi iz konvencionalne i organske proizvodnje.

„Tragovi teških metala su otkriveni u svim vrstama proizvoda, ali je sigurno da je u organski proizvedenoj hrani sadržaj tih materija sveden na nivo koji je sasvim zadovoljavajući“, napominje profesor Rajković.

37738326 Производи са наших пијаца су безбедни у погледу присуства тешких метала Proizvodi sa naših pijaca su bezbedni u pogledu prisustva teških metala

Dobijeni rezultati pokazuju, dodaje gost Jutarnjeg programa, da se u svim ispitivanim namirnicama mogu pronaći tragovi teških metala, ali da nije utvrđeno prisustvo onih najopasnijih, kao što su kadmijum, olovo, živa ili arsen.

Dozvoljena količina teških metala u namirnicama je strogo regulisana propisima i istraživači Instituta su potvrdili da se u proizvodima koji se mogu naći na našim pijacama ne nalazi povišena koncentracija teških metala. Što se tiče povrća iz organske proizvodnje, profesor Rajković navodi da su očekivali da će procenat prisustva teških metala biti nešto manji, ali da je za kvalitet proizvoda važna edukacija kako proizvođača, tako i potrošača.

Broj komentara 1

Pošalji komentar
(četvrtak, 28.nov.2019 15:05)
Vibrirajući triler

Šta je cilj ovakvog članka?

U Srbiji postoje instituti i laboratorije koje se decenijama iz dana u dan bave kontrolom hrane. Pitati neki institut za kvalitet hrane u Srbiji, a koji za taj posao nije ni akreditovan, nije u redu.

Uputstvo

Komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, neproverene optužbe, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo kakve vrste neće biti objavljeni. Govor mržnje je zabranjen na ovom portalu. Komentari se moraju odnositi na temu članka. Prednost će imati komentari gramatički i pravopisno ispravno napisani. Komentare pisane velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i kraćenja komentara koji će biti objavljeni. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu webdesk@rts.rs. Polja obeležena zvezdicom obavezno popunite.

Zaključano: Otključajte povlačenjem strelice u desno ...
ponedeljak, 31. mart 2025.
11° C

Komentari

Da, ali...
Kako preživeti prva tri dana katastrofe u Srbiji, i za šta nas priprema EU
Dvojnik mog oca
Verovatno svako od nas ima svog dvojnika sa kojim deli i sličnu DNK
Nemogućnost tusiranja
Ne tuširate se svakog dana – ne stidite se, to je zdravo
Cestitke za uspeh
Da li ste znali da se najbolje gramofonske ručice proizvode u Srbiji
Re: Eh...
Leskovačka sprža – proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom