ponedeljak, 10.01.2022, 19:40 -> 19:42
Izvor: RTS
Autor: Sanja Lučić, dopisnica RTS-a iz Italije
štampajDa li će vam Italijani oprostiti ako naručite špagete bolonjeze ili milaneze
Italija nisu samo pica i špageti, kako se to često misli van granica zemlje u kojoj se proizvodi više od 400 vrsta paste različitih oblika, od koje se može napraviti na stotine jela koja nisu opštepoznata u svetu. U našoj zemlji, ne tako retko, u restoranima se nude „špageti bolonjeze“ ili „špageti milaneze“, no da li oni zaista postoje u Italiji?
Lazanje, papardele, fetučine, taljiolini, špageti, bukatini, vermičeli, rigatoni, fusili, ravioli, anjoloti i još mnogo toga.
Svaki Italijan godišnje pojede oko 26 kilograma paste, što znači da se godišnje proizvede oko 3,3 miliona tona testenina. U svetu, pastu najčešće povezuju sa jednom njenom vrstom – špagetima (spaghetti), ali se specijaliteti čiji je sastojak često pogrešno nazivaju.
„Špageti jesu tipična italijanska pasta, ali ono što u inostranstvu zovu 'špageti ala bolonjeze' zapravo je 'ragu ala bolonjeze' koji se pravi od tri vrste mesa: govedina, teletina i svinjetina. I ragu je simbol Italije i u komercijalnom smislu je jedan od italijanskih simbola u svetu, jedino što su sklonili reč ragu, koji se ovde najčešće jede sa pastom pene, zatim lazanje. One su zapravo najpoznatije, lazanje ala bolonjeze, ali svet nas identifikuje sa špagetima“, kaže Klarisa, vlasnica tratorije „La rava e la fava“.
I mada u Italiji većina ljudi nikada nije čula za „špagete milaneze“, ukoliko ih potražite u kuvarima, videćete da zapravo postoje, ali kao sicilijanski specijalitet koji se pravi od sosa sa inćunima, rendanog hleba, sosa od paradajza i njegovog koncentrata, belog luka, soli, bibera, maslinovog ulja i svežeg, malog paradajza.
Ali otkud naziv „ala milaneze“ to još niko ne zna, jer sa Milanom nema ama baš nikakve veze i za njih u Italiji niko nije čuo.
„'Špageti ala milaneze' ne postoje! To je potpuno izmišljeno. Postoji 'rižoto ala milaneze', pirinač sa šafranom koji se služi all'onda – pomešan sa kremom od putera i mnogo parmezana. To je simbol Milana, ali nemojte probati da naručujete 'špagete ala milaneze' ovde, jer će vam se nasmejati u lice. Ne postoje! Niko za njih ne zna“, navodi Klarisa.
U Italiji se u oktobru održava Svetski dan paste i njihovo istraživanje pokazuje da Italijani najviše vole pene i špagete, dok su na trećem mestu farfalje.
Omiljeni recept su „špageti karbonara“, na drugom mestu je ragu koji se najviše jede na jugu i na ostrvima, a na trećem mestu klasična pasta sa sosom od paradajza i bosiljka.
Pasta „amatričana“, pesto „te kalčo e pepe“, zauzimaju niža mesta jer se smatraju više regionalnim jelima.
Uputstvo
Komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, neproverene optužbe, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo kakve vrste neće biti objavljeni. Govor mržnje je zabranjen na ovom portalu. Komentari se moraju odnositi na temu članka. Prednost će imati komentari gramatički i pravopisno ispravno napisani. Komentare pisane velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i kraćenja komentara koji će biti objavljeni. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu webdesk@rts.rs. Polja obeležena zvezdicom obavezno popunite.
Broj komentara 2
Pošalji komentarJa kad bih otišao tamo
tražio bih nasuvo sa makom, pa da vidim šta bi mi dali.
Mnogo su oubraženi sa tim svojim pastama, koje se Kinezi prvi pravili.
Što bi mi morali znati sve te vrste.
eddd
Lazanja je tip testenina, pasticcio je jelo sa tom testeninom i npr raguom od mesa