Umesto ekonomijom, bave se sušenjem mesa

„Žena se pazi, a šunka se vole“, ovo pravilo odvajkada važi u Vojvodini. Šunku vole i u porodici Jovanović u Laćarku, ne samo da jedu već i da je proizvode. Ali, nije ona njihov glavni specijalitet, već sremski kulen za koji su jedini ovlašćeni proizvođači u Srbiji.

Da je Srem divan i da ima mnogo mogućnosti, braća Jovanović iz Laćarka znali su to još kada su pre desetak godina otišli da studiraju ekonomiju na Univerzitetu Lomonosov u Moskvi. Od prvog dana bilo im je jasno da će se po završetku studija vratiti u svoje selo. Jedino što nisu znali je to da će sa roditeljima pre dve godine pokrenuti posao sušenja mesa.

34322815
34322815 Pripremila Višnja Višnjić Milić

„Ja sam mislio kada se vratim posle završenih osnovnih studija da ću imati šansu da se zaposlim u neku veliku multinacionalnu kompaniju, da ću naći svoje mesto u korporativnom sistemu u Srbiji. Međutim, taj moj san se nije obistinio i uplovio sam u mesarske vode, u privatne vode“, navodi Milenko Jovanović.

Kaže da se ni jednog trenutka nije pokojao, baš kao ni njegov brat. Zato bi savetovali i ostalima da isto to urade.

„Moja ideja je prvenstveno da što više mladih ljudi ode da studira u inostranstvo, da vide kako to funkcioniše negde drugde, ali naravno sa glavnim ciljem da se vrate u zemlju, jer upravo to svoje znanje i iskustvo upotrebe u svojoj zemlji“, ističe Branislav Jovanović.

Znanje iz ekonomije koje su stekli, kako u zemlji, tako i u inostranstvu, dosta im je pomoglo da svojim proizvodima nađu mesto na tržištu. Branislav je prošle godine dobio i nagradu Mladi heroji, a njegova biznis ideja ocenjena je kao najbolja u oblasti preduzetništva.

„Prvenstveno, ako krećete u neki ozbiljan biznis, bitno je da se počne školski da se odradi lepo biznis plan, istraživanje tržišta, da vi vidite da li zaista postoji zainteresovanost za taj neki vaš proizvod, pa tek onda krenete u realizaciju svega ostalog“, objašnjava Branislav.

34324214 „Жена се пази, а шунка се воле“ „Žena se pazi, a šunka se vole“

Plus će vam biti ukoliko možete i da zaokružite proces proizvodnje, kao što to rade Jovanovići. Na farmi imaju oko 600 svinja, a hrane ih isključivo žitaricama sa njihove zemlje. Uz to, meso suše na način karakterističan za ovaj region.

„Ovde ko god radi proizvode radi ih sa hladnim dimom, znači nema visoke temperature, nego hladan dim i dugo zrenje. Kod nas u proizvodnji je specifično i to što radimo proizvode na tradicionalan način, bez dodataka bilo kakvih aditiva i bilo kakave hemije. Na našim deklaracijama nećete videti brojeve, jedini konzervans koji koristimo je kuhinjska so. Od začina koristimo samo ljutu i slatku papriku, biber i domaći beli luk“, ističe stariji brat Milenko.

Sastojci i način pravljenja sremačkih đakonija isti su kao i kod njihovih predaka, koji su Srem naselili još u 18. veku. Jedina razlika je to što je tehnologija sušenja modernizovana i po evropskim standardima.

Osim toga njihova porodica je jedini ovlašćeni proizvođač sremskog kulena – proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom.

„On se proizvodi od životinja koje su rođene, odgojene i prerađene na teritoriji Srema, koristi se ljuta paprika koja je uzgojena na teritoriji Srema. To je baš pravi autohtoni sremski proizvod“, objašnjava Branislav.

Recept kako se pravi ne otkrivaju, ali su uvek radi da otkriju onaj za uspeh u poslu – malo soli, bibera i puno ljubavi.

Prema njihovim proračunima sasvim dovoljno za opstanak. Ali da biste posao razvijali, neophodno je da se udružujete sa lokalnim proizvođačima. Tako kažu da se njihovo suvo meso najbolje slaže uz sir i vino sa Fruške gore. Plan im je da kroz dve godine počnu da izvoze i ljude van granice Srbije uvere da Srem nije divan samo u pesmi.

Broj komentara 1

Pošalji komentar
(ponedeljak, 05.nov.2018 07:02)
anonymous

bon apetit

Žena se pazi, a šunka se vole“-- Nezahvalnost. Kad ne bi bila zena tj majka ni oni ne bi postojali.

Uputstvo

Komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, neproverene optužbe, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo kakve vrste neće biti objavljeni. Govor mržnje je zabranjen na ovom portalu. Komentari se moraju odnositi na temu članka. Prednost će imati komentari gramatički i pravopisno ispravno napisani. Komentare pisane velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i kraćenja komentara koji će biti objavljeni. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu webdesk@rts.rs. Polja obeležena zvezdicom obavezno popunite.

Zaključano: Otključajte povlačenjem strelice u desno ...
nedelja, 06. april 2025.
8° C

Komentari

Da, ali...
Kako preživeti prva tri dana katastrofe u Srbiji, i za šta nas priprema EU
Dvojnik mog oca
Verovatno svako od nas ima svog dvojnika sa kojim deli i sličnu DNK
Nemogućnost tusiranja
Ne tuširate se svakog dana – ne stidite se, to je zdravo
Cestitke za uspeh
Da li ste znali da se najbolje gramofonske ručice proizvode u Srbiji
Re: Eh...
Leskovačka sprža – proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom