Читај ми!

Аналогија – Слободан Бубњевић, други део: Ако дође до нуклеарног рата, џаба вам атомско склониште

Како, заправо, „ради“ атомска бомба, шта се дешава када експлодира, можемо ли се заштити од удара и зашто би ико помислио да је добра идеја да се такво оружје направи, чућете у другом делу разговора са новинаром и физичаром Слободаном Бубњевићем.

Готово осам деценија је прошло од трена када су две дотада невиђене силе разориле два јапанска града - Хирошиму и Нагасаки. За ужасе  који су задесили становнике ова два града у августу 1945. никада нико није одговарао, иако је  са само две бомбе убијено је око 200.000 људи. Један део моментално, а већи је умирао полако и у мукама. 

О последицама и опасностима ових операција се у јавности причало мало, а информације су се давале „на кашичицу“. Криле су се и од остатка планете и од грађана, па и војника државе која је бомбе бацила на Јапан. Данас девет земаља поседује атомско оружје. Једни тврде да је оно гарант мира у свету, други да је почетак краја цивилизације какву познајемо. Којој групи ви припадате? 

Новинар Слободан Бубњевић је завршио физику, али цео живот се бави новинарством и промовише науку. Аутор је књиге "Алхемија бомбе" и у  @analogija-podkast. разговарамо о томе како заправо изгледа нуклеарна експлозија. Објаснио је детаљно кроз шта су прошли Јапанци од трена када је прва бомба додирнула тло Хирошиме и како су те језиве сцене утицале на остале државе. 

Причамо о науци, ђаволу, добру и злу. Полемишемо о изборима у прошлости и изгледима у будућности. Морамо знати да бисмо били опрезни, јер искуство колико год да је било језиво бледи протеком времена, а последице евентуалног нуклеарног рата тичу се свих нас.

уторак, 07. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара