Читај ми!

Да се разумемо: Чехиње и Украјинке рађају српску децу – да ли треба да увозимо бебе и ко би биле сурогат мајке у Србији

Алтруизам или експлоатација жена? Тренутни закон је јасан – ко то покуша, иде у затвор. Ипак, било је покушаја да сурогат мајчинство уђе у легалне токове, преко Грађанског законика. Женске организације се томе противе. Жртве ће, кажу, бити Ромкиње и друге сиромашне жене. Oни којима је то једина нада да имају дете које је "њихова крв" продају куће и одлазе у сиву зону. Треба ли спречити да Србија "увози" бебе - из Украјине, Чешке, са Кипра - које рађају тамошње сурогат мајке?

Вест да је Марија Шерифовић постала мајка, а да је Алекса Јелић на путу да постане отац – обоје уз помоћ сурогата – подсетила је на Грађански законик који дозвољава да се у Србији деца рађају уз помоћ сурогат мајки, а чији преднацрт годинама тихује у некој фиоци. Када се чују аргументи “за“ и “против“, јасно је да је законодавцу најлакше било да “не чачка мечку“ и распусти комисију која је на том закону радила.

За Вању Мацановић из Аутономног женског центра то је била добра одлука, јер се та организација снажно противи томе да се на женском телу развија бизнис.

У новој епизоди “Да се разумемо“ објашњава да се на тај начин експлоатишу најслабије карике друштва – најсиромашније, често злостављане жене, које ће мужеви терати на “брзу и лаку зараду“. Њихови животи били би угрожени, истиче Мацановић.

Такав став наишао је на осуду професорке Факултета за европске правно-политичке студије Зорице Мршевић. Пале су и оптужбе за лажни елитизам и поређење са десничарима – у одбрану оних који из медицинских разлога (недостатак материце, малигне болести, тешке наследне болести) на другачији начин не могу да се остваре као родитељи. У ствари, могу, али желе своју крв.

Због тога држава тера своје грађане у криминал, јер по децу одлазе у земље попут Чешке, Украјине, Кипра, Холандије, каже адвокатица Марјана Мајсторовић која помаже нашим грађанима при сурогат процесима у иностранству.

Уз јаке ставове, оштре опаске и прилично жустро, у  овој епизоди размотрили смо бројна питања:

Чије је дете које роди сурогат мајка и шта када се родитељи са бебом појаве у конзулату? Зашто су дониране јајне ћелије и сперматозоиди етички “чисти“, а сурогат мајке криминализоване?

Да ли је алтруизам довољно јак да победи “мирис новца“ и треба ли омогућити да и српске жене рађају за друге – уз накнаду трошкова?

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво