Акција полиције у централној Србији, ухапшени косовски специјалци

Припадници специјалних јединица српске полиције ухапсили су на територији централне Србије тројицу до зуба наоружаних косовских специјалаца. Сва тројица била су наоружана аутоматским оружјем и у пуној ратној опреми са џи-пи-ес уређајима, мапама и другом опремом.

Говорећи о хапшењу тројице припадника косовске полиције дубоко на територији централне Србије, председник Србије Александар Вучић рекао је за РТС да су они ухапшени на 1,8 километара од административне линије.

"Ови људи немају шта да траже на том подручју без одобрења Кфора, посебно са дугим цевима. Имамо доказе да Кфор није био обавештен. Ми њих хапсимо, не на 100 метара на територији централне Србије, већ на 1,8 километара од административне линије, на потезу Орахово–Гњилица", наводи Вучић.

Председник Вучић у Другом дневнику РТС-а о најновијим дешавањима

Председник Александар Вучић гостоваће у Другом дневнику Радио-телевизије Србије где ће говорити о хапшењу припадника косовске полиције на територији централне Србије, али и најновијим дешавањима на КиМ.

Бркић: Место хапшења више од једног километра у дубини територије централне Србије

Државни секретар Министарства унутрашњих послова Жељко Бркић рекао је на ванредној конференцији за медије да су тројица косовских специјалаца ухапшени на више од једног километра у дубини територије централне Србије.

"Дана 14. 6. у 12.38 у административном појасу према Аутономној покрајини Косово и Метохија, далеко у дубини централне Србије, припадници МУП-а, антитерористичке групе посебне јединице полиције лоцирали и ухапсили су три припадника такозване косовске полиције", рекао је Бркић.

Сва тројица ухапшених, додаје, били су у пуној ратној опреми, наоружани са три аутоматске пушке, муницијом, џи-пи-ес уређајима, мапама и другом опремом.

Указао је да су та тројица припадника косовске полиције службеним возилом марке "дачија дастер" дошли до алтернативног прелаза Тресава–Батњик, оставили возило и наставили пешке путним правцем Орахово–Гњилица где су лоцирани у ухапшени.

"Место хапшења се налази у рејону села Гњилица, општина Рашка, на више од једног километра у дубини територије централне Србије", истиче Бркић.

"Република Србија је озбиљна држава и припадници МУП-а ни у једном тренутку нису прелазили, нису били близу административне линије, те самим тим нису прекршили Резолуцију 1244, као ни Војно-технички споразум, нити су предузели ниједан противправни акт приликом поступања према ухапшеним лицима", наглашава Бркић.

Навео је и да ће полиција у сарадњи са надлежним Тужилаштвом наставити даљи рад.

Коха: У Приштини најављују забрану уласка робе из централне Србије

Влада у Приштини забраниће пласман робе из централне Србије на тржиште Косова и Метохије, преноси Коха диторе, позивајући се на своја сазнања.

Још увек нема званичне потврде ове информације.

Ванредна конференција за новинаре МУП-а у 17 часова

Ванредна конференција за новинаре Министарства унутрашњих послова биће одржана у Палати "Србија" у 17 часова, саопштено је из Министарства.

"Припадници наше полиције ногом нису крочили на територију КиМ и нису прекршили Резолуцију 1244", рекао је Петар Петковић на ванредној конференцији за новинаре.

Спремни смо да понудимо све доказе и да се отвори међународна истрага, напоменуо је Петковић.

Приштина тражи пуштање тројице специјалаца

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти осудио је хапшење тројице специјалаца косовске полиције наводећи да су они "ухапшени на територији Косова".

Затражио је њихово хитно пуштање и моменталну реакцију међународних званичника.

Ванредна конференција за новинаре Петра Петковића

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић одржаће данас ванредну конференцију за медије.

Конференција ће бити одржана у 16 часова у прес сали Владе Србије, саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију.

Опширније Краће

У административном појасу према АП КиМ, далеко у дубини територије централне Србије, припадници Министарства унутрашњих послова, Антитерористичке групе посебне јединице полиције, лоцирала је и ухапсила три припадника тзв. косовске полиције Р. З., Б. С. и М. Ш.

Сва тројица били су наоружани аутоматским оружјем и у пуној ратној опреми са ГПС уређајима, мапама и другом опремом.

Брзом и ефикасном акцијом српске полиције, успешно је спречен покушај тзв косовске полиције да упадом на територију централне Србије изврше акцију која по свим параметрима представља терористички акт у циљу додатне дестабилизације и ескалације сукоба, уперен против Републике Србије.

Полиција ће у сарадњи са надлежним тужилаштвом наставити даљи рад.

О овој акцији хитно је обавештен шеф државе Александар Вучић, који је био у руској амбасади, где је присуствовао пријему поводом обележавања Дана Русије и по добијању информације се запутио у зграду Председништва. 

Читај ми!