Извор: РТС

Вучић: Дијалог је потпуно бесмислен, не пада ми на памет да разговарам док ухапшени Срби не буду пуштени

Дали смо све од себе да сачувамо мир, али колико год да смо се трудили да будемо озбиљан и и одговоран партнер западним силама, никада нас нису на тај начин посматрали, рекао је председник Александар Вучић у обраћању јавности. Поручује и да је дијалог потпуно бесмислен. Не пада ми на памет да разговарамо о не знам чему, све док ухапшени Срби не буду пуштени, истакао је Вучић. Навео је и да одлучити да ли ће учествовати у дијалогу и о томе обавестити јавност 24 сата раније. "Суштински од тог посла нема ништа, а технички то је питање наше тактике и ничег више", нагласио је Вучић.

Најважније што је председник Вучић рекао током обраћања

– Деца од 15 и 17 година нападнута у Житковцу код Звечана, косовски полицајци рекли да су заустављали све са кацигама и капама 

– Нема истраге по питању пуцања на Драгишу Гаљка, а ухапшени Радош Петровић и Душан Обреновић испребијани и даље у притвору

– Западне земље допуштају рањавање и малтретирање Срба

– Курти жели рат по сваку цену и има подршку појединих земаља Запада да креира криминалну ситуацију и малтретира грађане српске заједнице

– Упутили смо Еулексу понуду да су српски полицајци спремни да буду полиграфски тестирани о томе где су ухапсили тројицу Албанаца, наши органи никада нису прешли административну линију

– Бесмислено да о било чему разговарамо док се не повуку лажни градоначелници, полицијске снаге са севера, пусте ухапшени Срби, не повуку норме о српској роби

– Одлучићу да ли ћемо учествовати у дијалогу и обавестићу вас 24 сата раније. "Суштински од тог посла нема ништа, а технички то је питање наше тактике и ничег више“, рекао је председник.

– На Видовдан ће Срби на миран начин предузимати своје кораке на путу за слободу

– Гледаћемо да чувамо мир, али нећемо дозволити даље малтретирање Срба

"Захтевам од Владе одговорнији и марљивији приступ у борби са поплавама"

Вучић је од Владе Србије захтевао одговорнији и марљивији приступ у борби са поплавама.

"Захтевам од Владе одговорнији и марљивији приступ поводом поплава, сви треба да иду на терен, од председнице владе до других", ракао је председник. 

Додао да је његова молба, уколико је могуће, да се изађе са већим наплатама за људе који су претрпели штету и да је то пре свега молба за Министарство финансија, да се издвоји новац да се штете санирају, да народ види да су са њима.

Указао ке и да ће он обићи поплављена места, али да је то посао за Владу Србије, да ће се он бавити Косовом и Метохијом, да ће у Србију доћи Орбан, али и председник Кубе.

"Молим људе да радимо и да радимо, да можемо све да издржимо и да земља иде напред", рекао је Вучић.

Опширније Краће

"Гледаћемо да чувамо мир, али нећемо дозволити даље малтретирање Срба"

Вучић је рекао да је смо суочени са најсложенијом ситуацијом у последње 24 године и да је наш народ, како каже, под “жестоким ударом убица, лажова и превараната“.

“Довољно добро знам колико смо мали у односу на НАТО земље, довољно добро знам да наша политика мора да буде развој и економски напредак, али сам довољно свестан колико је опстанак нашег народа угрожен“, рекао је Вучић.

Поручио је грађанима Србије да верују свом руководству.

"Пред нама ће бити много одлука у наредним данима, дугорочних и стратешких. То нису јефтине и неважне одлуке, које се тичу једног, два, пет или десет људи. Гледаћемо да чувамо мир, али им нећемо дозволити даље малтретирање и угрожавање живота припадника српског народа само зато што су Срби", рекао је Вучић.

"Све смо урадили, све смо дали од себе и буквално су нас згазили покушавајући да нас праве идиотима", додаје.

Истакао је да је погледао Еулексов извештај о мониторингу.

“Оловком бих гађао свакога ко је довео тај Еулекс и ко је тражио да они дођу“, поруачио је Вучић.

Опширније Краће

"Што се тиче наших одлука – доносићемо их сами"

"Што се тиче наших одлука – доносићемо их сами, нећемо се консултовати ни са ким. Једино ћемо поштовати оно што сам обећао командатну Растућију који је био коректан и што сам обећао Јенсу Столтенбергу. Према било коме другом, никаквих обавеза немамо", рекао је Вучић.

За дијалог каже да је потпуно бесмислен.

"Када буду научили некога да разговара, а не да нам соли памет и да нас сваки дан соучава са новом провокацијом и са новим стањем на терену, када се то буду научили, онда ћемо да разговарамо. А до тада нека они разговарају, имају о чему", додао је Вучић.

Фото: Танјуг/ Тара Радовановић

"Не пада ми на памет да разговарамо о не знам чему, све док ухапшени Срби не буду пуштени"

Што се тиче нашег политичког понашања, сматрам да је потпуно бесмислен сваки разговор са човеком који никада није желео да разговара, рекао је Вучић.

“Не пада ми на памет да разговарамо о не знам чему, све док ухапшени Срби не буду пуштени, а знам да им то не пада на памет, све док не повуку бесмислене норме у којима сви ћуте у свету и не говоре ништа", рекао је Вучић.

Поред пуштања ухапшених Срба, председник је навео да треба да се укине “бесмислена одредба томе да не пуштате камионе са робом негде и да изгладњујете људе на северу".

"Неће вам проћи. Неће вам проћи, зато што у неком тренутку ти камиони ће проћи. Сада, за месец или два, ти камиони ће проћи. Такође, ту наравно морам да говорим да је то кршење Цефте и свих могућих споразума. Али шта то њих брига? Нико се није потресао", рекао је Вучић.

"Бесмислено је да о било чему разговарамо док лажни градоначелници не поднесу оставке и не повуку се са севера или док се не повуку специјалне косовске полицијске снаге из тих општина. Када се то буде решило, онда ће разговор имати смисла. Да ли ћемо технички да се појавимо на неком дијалогу или не, о томе ћу да одлучим и обавестићу вас 24 сата раније. Суштински од тог посла нема ништа, а технички то је питање наше тактике и ничег више“, рекао је Вучић.

Опширније Краће

"На Видовдан ће Срби на миран начин предузимати своје кораке на путу за слободу"

Србија ће овако или онако бити крива, поручио је председник. “Увек морате да тражите кривицу у Србији у чему не зна се, а зашто би и било важно“, додао је.

Истакао је и да је сигуран да "ствари доведене готово до краја".

“Разговарао сам са представницима Срба, очајним представницима Срба, и људи би да сачувају мир, а не знају како да сачувају. Али сам сасвим сигуран да ће у народном периоду они водити активне потезе. Видовдан је важан дан у српској историји. На Видовдан се све види, како наш народ каже и на Видовдан ће Срби, сасвим сам уверен, на миран начин предузимати своје кораке на путу за своју слободу“, рекао је Вучић.

Што се нас тиче, поручује, "више никога нећемо обавештавати, сем онога што смо око подизања или спуштања борбене готовости".

“Осим својих обавеза које имамо према НАТО-у и које ћемо увек у потпуности да испунимо у складу са Резолуцијом 1244. Трудићемо се да сачувамо мир, али упозоравамо све оне којима очигледно није стало до мира и који желе да Срби буду мало тише, а не овако гласно исељени са севера Косова, да се то неће догодити. То је све што имам да им кажем. Нека размишљају или нека тврде да је у питању блеф, реалност, овако и онако, потпуно ми је свеједно“, поручио је Вучић.

Опширније Краће

"Курти жели рат по сваку цену"

Председник Вучић је навео да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти жели рат по сваку цену.

"Он провоцира, жели сукоб, жели рат по сваку цену и у томе има заштиту, лаже да нема заштиту", истиче Вучић.

Фото: Танјуг/ Тара Радовановић

"Наши органи никада нису прешли административну линију, ако пређу неће се враћати"

Председник Србије је истакао да наши органи никада нису прешли административну линију, а да ако се то деси, неће се враћати.

"Никада нисмо прелазили, никада наши органи нису прешли административну линију. Ако је буду прелазили, бићете обавештени онако како сам то рекао команданту Кфора. Иако је у будућности буду прелазили, неће се враћати", каже Вучић.

Опширније Краће

"Западне земље допуштају упуцавање и малтретирање Срба"

Председник Вучић истиче да се води хибридни рат против Србије, а да западне земље "допуштају упуцавање и малтретирање Срба".

"Долазимо ту до суштинске њихове одлуке западних земаља, које ми морамо да будемо свесни. Они допуштају упуцавање Срба, малтретирање и шиканирање Срба. И све је дозвољено Куртију", указао је председник.

Руководе се политиком такозваног свршеног чина, указује Вучић.

"Шта год ми урадили, колико год били фини и конструктивни, трудили се да поправљамо позицију, проналазили решења, суштински никада нам неће помоћи. Ни око чега. Увек ће нам на крају рећи 'па не можемо ми да заустављамо, то је суверена држава Косово, не можемо да заустављамо њихове акције'. Па што сте ту", упитао ке Вучић.

Све се код њих, додаје Вучић, своди на то да "не постоји Повеља УН и не постоји Резолуција УН када је у питању Србија, на коју се тако грозничаво прозивају када је у питању Украјина".

"Ја сам себе изложио лично свему када о овоме говорим, немам снове, распршили су их у парампарчад. Србија ће и оваква и онаква морати да буде крива", каже председник.

Опширније Краће

"Увек смо били кривци, па макар никакве кривице немали"

Вучић је навео да годинама уназад покушамо на сваки начин да сачувамо мир, стабилност и да економски напредујемо.

"Наша земља је заиста дала све да то тако и буде, да чувамо мир, да земља најбрже напредује у својој историји. Међутим, колико год да смо се трудили да будемо озбиљан и и одговоран партнер западним силама, налазимо се на европском путу, сасвим отворено вам говорим никада нас нису на тај начин посматрали уколико не бисмо служили сваком њиховом захтеву безусловно, увек бисмо били ми кривци, па макар никакве кривице немали. Излаза више немамо", рекао је Вучић.

Како каже, ниједан Албанац није рањен. 

Опширније Краће

О нападу на децу у Житковцу: Полицајци рекли да су заустављали све са кацигама и капама

Председник Александар Вучић рекао је да су јуче брат и сестра, Дара и Кристијан, у селу Житковац, општина Звечан, нападнути од стране косовске полиције.

Указао је да се јутрос чуо са њиховом мајком Маријом.

"Када је дошла њихова мајка Марија затекла је како јој сина држе на коленима на земљи, ћерку босу, која је од стреса неколико пута колабирала", рекао је Вучић.

Указао је да су косовски полицајци рекли да су заустављали све са кацигама и капама.

"Деца од 15 и 17 година, возила су квад, а они су мислили да су то опасни терористи, па су решили да се обрачунају са том децом као у филмовима. Они имају и мањег брата, можете мислити какав је то шок за целу породицу", додао је Вучић.

Опширније Краће

Још једно хапшење и напад на Србе догодили су се јуче на Косову и Метохији.

Брата и сестру, K. Р. (15) и Д. Р. (17), припадници специјалних јединица косовске полиције Росу претукли су синоћ у Житковцу крај Звечана, саопштила је Канцеларија за КиМ.

Јуче је на Јарињу ухапшен Далибор Спасић, осумњичен за нападе на новинаре, објавио је министар унутрашњих послова у Приштини Ђељаљ Свечља.

Приштина и даље блокира пролаз возила са српским регистрацијама преко административних пунктова.

Читај ми!