Čitaj mi!

Kako sačuvati lekovitost biljaka tokom cele godine

Na koji način sačuvati lekovitost biljaka u preparatima koje možemo da koristimo cele godine, kako se prave melemi, a kako tinkture otkrivamo u našoj redovnoj rubrici utorkom „Tajna bilja“.

Postoje dve vrste načina pripremanja čajeva od narodnih biljaka. Jedna je infuz tako što se biljni materijal samo prelije ključalom vodom i ostavi da stoji 15 do 20 minuta, a onda se procedi i pije.

46219845
46219845 Razgovor Bojane Marković sa Momčilom Antonijevićem

To je slučaj sa biljkama koje su bogate etarskim uljima u koje bi kuvanjem izgubile najveći deo svojih lekovitih supstanci.

Postoje i biljke koje je potrebno termički obraditi. To su obično biljke kod kojih se koristi neki tvrđi deo – korenje, kora...

„Određenu količinu biljne mase, obično jednu supenu kašiku, biljne mase prelijemo šoljom hladne vode i pustimo da to provri. Skinemo sa vatre i ostavimo oko 30 do 45 minuta stojipoklopljeno. Onda se procedi i pije. Takva vrsta vodenog ekstrakta se zove dekokt“, objašnjava Antonijević.

Sa druge strane, postoji i tinktura. Biljna masa se potapa u određenu količinu rastvarača, poput desetoprocentnog alkohola. Umesto njega, u kućnoj radinosti može da se umesto njega koristi jaka rakija.

Antonijević je u studiju RTS-a domonstrirao kako se pravi tinktura od cveta smilja, od koje može da se pravi i uljani macerat.

„Potrebna je jedna čista i suva tegla. U nje stavite materijal koji se prelije desetoprocentnih alkoholom. Kada je odnos u pitanju, obično ide 1:5 u korist alkohola. To treba poklopiti, dobro promućkati i ostaviti da stoji na mračnom i hladnom mestu 12 do 14 dana. Sa vremena na vreme kad se setite nije loše promućkati“, naveo je narodni travar.

Nakon dve nedelje, tinkturu je potrebno procediti najbolje cediljkom koju koristite za to i u koju se stavi gaza da bi se što finije procedilo.

Najbolje bi bilo da tinkturu posle toga čuvate u nekim posudama od tamnog stakla ili čuvati na mračnom mestu jer su tinkture osetljive na sunčeve zrake.

Antonijević je naveo i još jedan način čuvanja lekovitih svojstava biljaka, posebno onih koje se ne mogu sušiti – fermentacijom, a čitav proces objašnjen je u prilogu prikazanom tokom gostovanja.

Narodni travar takođe je objasnio i kako se prave uljani macerati. Najpoznatije je kantarionovo ulje, ali se prave i ulja od nevena, hajdučke trave, smilja...

Iako se za pravljenje uljanih macerata koristi sušeno bilje, kantarion je izuzetak i koristi se sveža biljka.

Biljna masa se prelije uljem, hladno ceđenim suncokretovim ili maslinovim uljem, i to se ostavi da stoji 40 dana do dva meseca.

Za razliku od drugih macerata koji se čuvaju na tamnom mestu, kantarion treba da stoji na suncu.

sreda, 02. april 2025.
13° C

Komentari

Da, ali...
Kako preživeti prva tri dana katastrofe u Srbiji, i za šta nas priprema EU
Dvojnik mog oca
Verovatno svako od nas ima svog dvojnika sa kojim deli i sličnu DNK
Nemogućnost tusiranja
Ne tuširate se svakog dana – ne stidite se, to je zdravo
Cestitke za uspeh
Da li ste znali da se najbolje gramofonske ručice proizvode u Srbiji
Re: Eh...
Leskovačka sprža – proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom