Namirnice koje ne mogu da se pokvare
Kažu da sve ima svoj rok trajanja, ali izgleda da neke namirnice nisu vremenski ograničene. Neke od njih su šećer u kristalu, med i beli pirinač.
Sajt Kvid korner objavio je zanimljivu infografiku sa rokom trajanja namirnica i stvari (od sode bikarbone do automobilskih guma) i na koliko vremena bi trebalo da ih menjamo.

Prema grafici, postoji nekoliko stvari koje ne mogu da se pokvare.
Soja sos (neotvoren): Ovaj slani sos koji obožavaju milioni ljudi širom sveta vremenski nije ograničen. Prema portalu Hrana i vino, ukoliko se otvori imate još oko tri godine da ga potrošite.
Šećer u kristalu: Sve dok stoji na hladnom i suvom mestu (i van domašaja mrava), šećer može da stoji u ostavi koliko god je potrebno.
Med: Uprkos tome što će se verovatno kristalizovati, slatka i zdrava poslastica ima snažna antimikrobna svojstva, tako da ne postoji način da se pokvari. Ukoliko se kristalizuje, postoji nekoliko načina da ga vratite u tečno stanje, od kojih je jedan da teglu sa medom stavite u posudu sa vrućom vodom.
Beli pirinač (upakovan): Neobrađeni pirinač čitavog zrna izdržaće se oko šest meseci, ali beli pirinač u pakovanju nema rok trajanja.
Sirće: Dobro odloženo sirće može da stoji godinama.
Soda bikarbona: Natrijum hidrogenkarbonat ne može da se pokvari.
Osušena kafa u zrnu: Glavni sastojak najpopularnijeg toplog napitka širom sveta nema problema sa protekom vremena. Naravno, pod uslovom da su zrna osušena i pravilno uskladištena.

Uputstvo
Komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, neproverene optužbe, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo kakve vrste neće biti objavljeni. Govor mržnje je zabranjen na ovom portalu. Komentari se moraju odnositi na temu članka. Prednost će imati komentari gramatički i pravopisno ispravno napisani. Komentare pisane velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i kraćenja komentara koji će biti objavljeni. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu webdesk@rts.rs. Polja obeležena zvezdicom obavezno popunite.
Broj komentara 2
Pošalji komentarMed
Med se dekristalise u vodi temperature do 40 stepeni.Na visim temperaturama gubi na kvalitetu.
Med se pokvari
Moj proizvod, cist med, pokvario se, ukiselio se, postao kiseo kao prist sto kazu nasi stari