Čitaj mi!

Jeste mikro, ali je koncentracija vitamina i minerala u mikrobilju veća nego u odrasloj biljci

Mikrobilje se krajem osamdesetih godina u Kaliforniji proizvodilo samo za odabrane kupce. Danas je dostupno svima. Holandija i Italija ga posebno cene. U Srbiji je ova „mikro poljoprivreda“ mlada grana sa svega desetak proizvođača, a među njima je i Jana Mitrović iz Beograda.

Kada je kao ekonomistkinja u kancelariji velike korporacije postala mama, Jana je znala da sat od tada drugačije kuca. Vreme posvećeno poslu i ono što ostane za porodicu se nije slagalo. Zato je ona danas već trostruka mama, mlada preduzetnica i urbana farmerka. Pionir u proizvodnji mikrobilja u Srbiji.

45411849
45411849 Pripremila Jelena Vukobrat

„Meni se puno ljudi smejalo kad sam pričala da je moja baba naklijavala klice. I ona je isto tako pazila da ishrana bude uravnotežena. Jela je kao da je poznavala makrobiotiku. Tako se ona hranila, tako je i nas hranila“, objašnjava Jana Mitrović.

Istraživanja pokazuju da je koncentracija vitamina i minerala u mikrobilju od četiri do 40 puta veća nego u odrasloj biljci. Zato ga zovu hranom budućnosti. Do kupca stiže sveže i do nedelju dana je upotrebljivo. Izgledom i po vremenu sazrevanja nalazi se tačno između klica i bejbi povrća. Janina urbana farma uzgaja više od 15 vrsta.

„Mi ne koristimo GMO seme, ni tretirano seme. To ne dolazi u obzir. Niti klice, niti mikrobiljka ne smeju da se proizvode iz bilo čega što je tretirano. U principu se sve svodi na zemlju, vodu i osvetljenje ili sunce, ako imate sreće“, naglašava Mitrovićeva.

Kaže da mala deca više vole neke neutralnije ukuse mikrobilja, pre svega suncikret i brokoli, koji nemaju izrazit ukus i nisu ljuti.

„Mi stariji malo više naginjemo ka rotkvicama, slačicama, malo pikantnijim ukusima. Grašak je popularan u horeka sektoru zato što je jako lep kao ukras na tanjiru. Pored toga što je lep ukras, on je i pun proteina, tako da se preporučuje ljudima koji se aktivno bave sportom i onima koji paze da unose više proteina nego ugljenih hidrata“, dodaje Jana.

Kao mama je uspela, pošto deca jedu brokoli, šali se Jana. Priznanje odaje i ekonomisti koji je sa malim biznisom osvojio parče velikog tržišta.  

Broj komentara 0

Pošalji komentar

Uputstvo

Komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, neproverene optužbe, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo kakve vrste neće biti objavljeni. Govor mržnje je zabranjen na ovom portalu. Komentari se moraju odnositi na temu članka. Prednost će imati komentari gramatički i pravopisno ispravno napisani. Komentare pisane velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i kraćenja komentara koji će biti objavljeni. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu webdesk@rts.rs. Polja obeležena zvezdicom obavezno popunite.

Zaključano: Otključajte povlačenjem strelice u desno ...
ponedeljak, 07. april 2025.
2° C

Komentari

Da, ali...
Kako preživeti prva tri dana katastrofe u Srbiji, i za šta nas priprema EU
Dvojnik mog oca
Verovatno svako od nas ima svog dvojnika sa kojim deli i sličnu DNK
Nemogućnost tusiranja
Ne tuširate se svakog dana – ne stidite se, to je zdravo
Cestitke za uspeh
Da li ste znali da se najbolje gramofonske ručice proizvode u Srbiji
Re: Eh...
Leskovačka sprža – proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom