Kvinoja – hrana za 21. vek

Kvinoja je kultura koja može da obezbedi sigurnost hrane u 21. veku ‒ zvanično je potvrdila Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) 2003. godine. Istraživanja koja su sproveli profesori Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, pokazala su da se ova biljka može uspešno gajiti na našem području, bez dopunske ishrane mineralnim đubrivima i upotrebe pesticida za zaštitu useva.

27322780 Неискоришћен потенцијал житарице са Анда Neiskorišćen potencijal žitarice sa Anda

Kada su prvi doseljenici iz Španije kročili na tlo Južne Amerike, pogled im je ostao prikovan za polja zelene biljke koja je rasla u okolini jezera Titikaka na Andima. U predelima gde kiša ne dolazi mesecima a kamen istiskuje plodno tlo, zeleni listovi kvinoje izgledali su kao spas za izgladnele doseljenike.

Doseljenici iz Španije počeli su da se hrane listovima kvinoje koji su ih ukusom podsetili na blitvu i spanać. Kvinoja, kultna biljka Inka, smatrana je "majkom svih useva". Nastala je kultivisanjem samoniklih vrsta koje su rasle na Andima. Uz krompir i kukuruz, kvinoja je bila osnovna hrana naroda koji i danas žive na područjima Bolivije, Perua i Ekvadora.

Kvinoja je u Evropu stigla 80-ih godina prošlog veka a popularnost je stekla zbog svoje velike otpornosti na sušu i dobrih hranjivih svojstava. Već 2003.god. od strane FAO proglašena je za kulturu koja može da obezbedi sigurnost hrane u 21. veku. Hranjiva vrednost semena kvinoje visoko je cenjena jer za razliku od pšenice, sadrži značajan procenat vrednih proteina (12-18%) i lizin, esencijalnu amino-kiselinu koje nema dovoljno u biljnim proteinima, a neophodna u ishrani, kako ljudi tako i životinja.

27322734 Семе квиноје Seme kvinoje

Seme kvinoje ne sadrži gluten, što olakšava varenje i otklanja brojne alergološke smetnje te se preporučuje osobama koje boluju od celijakije. Prisustvo vitamina grupa B, A i E i makro i mikroelemenata (Ca, Fe, Cu, Mg i Zn), takođe doprinosi vrednim hranjivim karakteristikama semena kvinoje.

Seme kvinoje se koristi za niz veoma cenjenih i skupih proizvoda u pekarskoj i konditorskoj idustriji, ali i kao dodatak različitim jelima. U ishrani se koriste i sveži listovi koji su po ukusu slični blitvi i spanaću, ali sadrže više hranljivih materija i vitamina. Kod nas se kvinoja uvozi iz Južne Amerike i njeno seme može se naći u prodavnicama zdrave hrane.

Kvinoja se uspešno može gajiti na siromašnim, alkalnim i kiselim zemljištima, otporna je na sušu, soli i prisustvo teških metala u zemljištu i nema velike zahteve za đubrenjem. Može se gajiti bez navodnjavanja u brdsko-planinskim područjima kao glavni usev, a u nižim predelima kao usev ranije prolećne setve.

Profesori Poljoprivrednog fakulteta iz Zemuna prepoznali su pogodna svojstva ove biljke za gajenje na našem području i zasejali nekoliko oglednih parcela u Sremu i na Homolju. Rezultati istraživanja pokazali su da se ova biljka može uspešno gajiti bez dopunske ishrane mineralnim đubrivima i upotrebe pesticida za zaštitu useva.

Dalje istraživanje gajenja ove biljke u Srbiji nastaviće se u okviru nacionalnih naučno-istraživačkih projekata,  kako bi se došlo do visokokvalitetnih proizvoda dostupnih na našem tržištu. 

Broj komentara 1

Pošalji komentar
(četvrtak, 12.maj.2016 19:59)
anonymous

Izvanredna biljka

Ja probao tri godine kod mene na par metara tek koliko da vidim kakva je to, kako je u postojbini zovu "majka svih žiratica" i to iz od kinoje kupljene u bio-špajzu. Sva je nikla. Muka je sa skidanjem plodova, na vrhu stabljike sitni i u cvastima nali sirku. Mora se (bar ručno) poseći i kao na slici mlatiti. Za ovako nešto treba poseban kombajn, a dok toga nema ne treba ni pomišljati na gajenje. Naravno, problem je odbraniti se i od korova, pošto se gusto seje, mora se tretirati nekim herbicidom, ali herbicida koji neće ubiti kinoju kod nas nema.

Uputstvo

Komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, neproverene optužbe, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo kakve vrste neće biti objavljeni. Govor mržnje je zabranjen na ovom portalu. Komentari se moraju odnositi na temu članka. Prednost će imati komentari gramatički i pravopisno ispravno napisani. Komentare pisane velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i kraćenja komentara koji će biti objavljeni. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu webdesk@rts.rs. Polja obeležena zvezdicom obavezno popunite.

Zaključano: Otključajte povlačenjem strelice u desno ...
utorak, 01. april 2025.
11° C

Komentari

Da, ali...
Kako preživeti prva tri dana katastrofe u Srbiji, i za šta nas priprema EU
Dvojnik mog oca
Verovatno svako od nas ima svog dvojnika sa kojim deli i sličnu DNK
Nemogućnost tusiranja
Ne tuširate se svakog dana – ne stidite se, to je zdravo
Cestitke za uspeh
Da li ste znali da se najbolje gramofonske ručice proizvode u Srbiji
Re: Eh...
Leskovačka sprža – proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom