Читај ми!

Две стотине доктора наука и 12 академика - за век и по Ваљевске гимназије

Светионик образовања и културе у срцу града, постојаношћу и лепотом Гимназија подсећа на истину да Она више од век и по недри генерације значајних личности и успешних Ваљеваца. То је бесконачан низ од светитеља, научника, академика и уметника којима се поноси наша земља.

Утицала је Ваљевска гимназија на животне путеве својих ученика. Гимназијалац Никола Велимировић потоњи је Свети Николај српски. У историју филозофије уписао се Брана Петронијевић. Судбински сусрет једног Матије и једне Вере овековечен је у песми. Академик Бећковић дуго већ на свој рођендан је у својој школи. Свако ко крочи у Ваљевску гимназију сусреће се песничком величином Десанке Максимовић.

„Одох да нађем самоћи извориште,

Никога нећу са собом повести,

У шуму као смрт сама одох", говори Ксенија Вујичић, ученица трећег разреда Ваљевске гимназије.

Поносни на прошлост нови гимназијалци броје успехе. Свестрана Софија Мићевић, државана је првакиња у математици. Мајстор у природним наукама, Лазар Лазаревић, стигао је до хемијске олимпијаде у Кини.

„Ја када уђем у гимназију, то некако домаћинска атмосфера, свакако осећам се као у својој кући. И онда кроз сву ту, да тако кажем, игру има времена за све", наводи Софија Мићевић, ученица Ваљевске гимназије.

„У школи сам од седмог разреда, тако да сам се за ових шест година везао за професоре и за другаре са којима сам већ шест година у одељењу и за атмосферу, радну атмосферу у одељењу. Тако да мислим да је то нешто што ме гура да остварујем нове успехе", каже Лазар Лазаревић, матурант Ваљевске гимназије.

„Када причамо о нашој школи, причамо тренутно о успесима ђака, њихових професора, о резултатима на такмичењима, о школи као згради, као институцији овде у граду, у аншем округу, па некад и врло често и ван граница наше земље", наводи Предраг Јевтић, директор Ваљевске гимназије.

“Идеја је врло једноставна. То је да они који су из Ваљевске гимназије изашли као обдарени, талентовани и успешни, који су тај свој успех доказали касније на студијама, па кроз науку, уметност, спорт и тако даље, помогну уметнички, научни, спортски, сваколики развој оних који долазе", каже др Војислав Андрић, некадашњи директор Ваљевске гимназије.

Једном гимназијалац увек гимназијалац, било где и било када и тако је више од једног и по века.

„Ја сам то рекао мојим колегама, страним амбасадорима који су тада службовали у Финској и наравно они су нешто љубазно на то одговорили. Али када су чули да је прослава 150-тог јубилеја једне школе у Србији, онда је та њихова учтивост добила и дозу поштовања", наводи Саша Обрадовић, дипломата и књижевник.

„Дивних професора је било. И морам да кажем, нека Ваљевска гимназија настави овај свој пут. Она је амбасада знања и постојбина памети", каже Милош Јевтић, новинар и публициста.

У здању попут музеја, у Галерији знаменитих, стаставају вредни, радознали и даровити млади људи. До сада је Ваљевска гимназија дала око две стотине доктора наука и 12 академика.

уторак, 07. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара