Читај ми!

Пашалић: Моментална реакција најважнија када приметимо насиље у породици

Моментална реакција прва је ствар коју би свако у друштву требало да уради када примети насиље у породици, каже заштитник грађана Зоран Пашалић. Истиче и да су бес и ирационална љубомора најчешћи мотиви за насиље над женама. У таквим случајевима постоји предисторија која мора да се испрати и реагује на време, сматра Пашалић.

Заштитник грађана Зоран Пашалић истиче моменталну реакцију као најважнију ствар коју би било ко у друштву требало да предузме када примети насиље у породици и над женама.

"Често слушамо како је то породична и приватна ствар и да људи једноставно не желе да се мешају. И комшије и родбина се тако понашају", каже Пашалић.

Прошле године је најмање 27 жена убијено у породичном насиљу, а заштитник грађана наводи да постоје четири главна мотив за убиство.

"Првенствено бес кроз дугорочно насиље и лоше односе и свађе које примећују чак и комшије, службе за социјални рад и полиција. Други разлог је могућност да супруга или партнерка напусте заједницу. Трећи је љубомора, често потпуно ирационална. И четврти је склоност ка самоубиству од стране убица", набраја саговорник РТС-а.

Фемицид и уксорицид

Пађалић наглашава да би због тога требало правити разлику између фемицида и уксорицида.

"Фемицид је убиство жене зато што је жена, она нема идентитет за убицу. Код уксорицида постоји лош партнерски однос. У таквим случајевима имамо предисторију, која има појавне облике и то би морало да се испрати и реагује", указује заштитник грађана.

Пашалић каже да је економска позадина још један од разлога проблема.

"Према светском просеку, жене седам пута одлазе и враћају се у заједницу, а економски разлози су најчешћи разлог", истиче заштитник грађана Зоран Пашалић.

Цело гостовање заштитника грађана Зорана Пашалића у Јутарњем програму можете да погледате у видео снимку на почетку текста. 

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара